Šport

Šahovska olimpiada uradno odprta

Bled, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Bledu se je začela 35. šahovska olimpiada, ki bo potekala do 10. novembra. Gostila bo rekordno število udeležencev iz preko 140 držav pri moških in 100 držav v ženski konkurenci. Udeležuje se je več kot 2.200 šahistov, spremljevalcev in novinarjev.

Olimpiado je v blejski športni dvorani slovesno odprl predsednik organizacijskega odbora in predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. "Dobrodošli v Sloveniji, ki ima bogato šahovsko tradicijo. Ponosen in počaščen sem, da imamo priložnost gostiti ta izjemen dogodek, ki je veliko več kot zgolj športno tekmovanje. Je vrhunski intelektualni dogodek in možnost ter priložnost za sodelovanje med narodi. Naj se viteški spopadi na šahovskih poljih pričnejo," je olimpiado odprl Milan Kučan.

Olimpiade se udeležuje več kot 2.200 šahistov, spremljevalcev in novinarjev
Olimpiade se udeležuje več kot 2.200 šahistov, spremljevalcev in novinarjev FOTO: Reuters

"Naše sanje so se uresničile. Ponosno izrekam dobrodošlico na največji šahovski prireditvi na svetu. Ponosni smo, da sta med nami oba svetovna prvaka Ukrajinec Ruslan Ponomarjev in Kitajka Xi Jun ter oba najboljša šahista vseh časov, Rus Gari Kasparov in Madžarka Judith Polgar. Med nami je tudi častni predsednik Mednarodne šahovske zveze (FIDE) Lorencio Campomanes. Žal predsednik FIDE Kiršan Iljumdžnov zaradi državniških obveznosti (v nedeljo kandidira v drugem krogu volitev v Kalmikiji, v prvem krogu je dobil več kot 47 odstokov glasov), na Bled še ni pripotoval. Šestnajst dni bodo milijoni gledalcev prek najsodobnejših medijev spremljali blejski šahovski turnir po vsem svetu. To je tudi velika priložnost za Bled in Slovenijo nasploh. Bled je biser narave in tudi svetovno mesto šaha, znan po vrhunskih svetovnih šahovskih turnirjih v preteklih desetletjih in je odslej tudi edino slovensko olimpijsko mesto. Želimo, da bi se več kot stopetdesetletna tradicija slovenskega šaha nadaljevala z začetnimi uspehi največjih slovenskih velemojstrov do sedanjih zgodovinskih ekipnih uspehov. Šah je postal tudi izbirni predmet v osnovnih šolah, zato je sedaj še več možnosti za razvoj te plemenite igre" je v otvoritvem nagovoru dejal predsednik Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) Milan Kneževič.

Prijetno otvoritveno slovesnost, ki so jo pripravili tudi umetniki iz skupn New Swing Kvartet, Katice in plesne skupine Mojce Horvat, so končali z velikim ognjemetom ob blejskem jezeru. Začela se je s spominom na nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka Bruna Parmo, ki je osvojil štiri srebrne in dve bronasti odličji na šahovskih olimpiadah.

Na Bled je že prispel tudi sloviti Gari Kasparov
Na Bled je že prispel tudi sloviti Gari Kasparov FOTO: POP TV

Šahisti bodo tekmovali v prenovljeni dvorani v centru Bleda, kjer je potekala tudi otvoritev. Tekmovanja bodo potekala vsak dan od 14.00 do 18.30, prosta dneva bosta 3. in 9. november. Vse partije na olimpiadi bo mogoče spremljati tudi po internetu, ker pa vstopnine ne bo, prireditelji upajo, da si bodo ljubitelji šaha dvoboje ogledali tudi v živo. Naslova branita ruska moška reprezentanca, ki jo bo vodil prvi s svetovne lestvice Gari Kasparov, ter kitajska ženska ekipa. Ena izmed favoritinj za visoka mesta je tudi Madžarska, ki bo imela v moški ekipi najboljši šahistko na svetu, Judith Polgar, ki tudi sicer nastopa le na moških turnirjih.

Slovenija bo nastopila s po tremi ekipami v moški konkurenci ter tremi v ženski. Po besedah predsednika Evropske šahovske zveze Borisa Kutina pričakujejo, da bi se lahko naši najboljši reprezentanci uvrstili v okviru svojih ratingov, prva moška ekipa ima povprečni rating 2589, kar pomeni deseto mesto, prva ženska pa 29. (2226,66). V prvi moški vrsti bodo velemojstri Aleksander Beljavski, ki je z 2650 rejtinškimi točkami na 39. mestu oktobrske lestvice FIDE in prvi v slovenski reprezentanci (z nekdanjo Sovjetsko zvezo je osvojil štiri zlate olimpijske medalje in bil štirikrat prvak te države), Dražen Sermek (2603), Adrian Mihalčišin (2533), ki je tudi selektor ženskih reprezentanc, Duško Pavasovič (2568), Georg Mohr (2523) in mednarodni mojster Aljoša Grosar (2470). V prvi ženski so Jana Krivec (2253), Darja Kapš (2229), Ana Srebrnič (2195) in Anita Ličina (2179). Poleg ekipnega uspeha si želijo, da bi kateri izmed njih kot prvi v slovenski zgodovini uspelo osvojili velemojstrski šahovski naziv. Selektor in kapetan moške reprezetance, ki veliko obeta, je Leon Gostiša, prekaljeni olimpijec, ki je leta 1992, ko se je Slovenija prvič udeležila šahovske olimpiade kot samostojna reprezentanca, osvojil bronasto odličje na četrti deski, kar je doslej edino slovensko posamično odličje na teh tekmovanjih.