Šport

S financami NZS vse v redu

Ljubljana, 07. 11. 2006 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zasedanju nogometne zveze so soglasno odločili, da umaknejo odločitev o spremembah statuta NZS s skupščine.

O zamenjavi predsednika NZS Rudija zavrla bodo odločali 16. novembra
O zamenjavi predsednika NZS Rudija zavrla bodo odločali 16. novembra FOTO: POP TV

Brdo pri Kranju bo 16. novembra gostilo skupščino Nogometne zveze Slovenije, na kateri bodo med drugim odločali tudi o morebitnem slovesu dolgoletnega predsednika NZS Rudija Zavrla. Na zadnjem zasedanju izvršnega odbora pred omenjeno skupščino so danes v Ljubljani sprejemali tudi predloge za enega pomembnejših dogodkov NZS v tem letu in med drugim soglasno odločili, da umaknejo odločitev o spremembah statuta NZS s skupščine.

"Po mnenju komisije za predpise gre za tak obseg sprememb, da se je IO to odločil umakniti z dnevnega reda skupščine, ker vse gradivo ni pripravljeno. Po eni strani gre za prilagoditev Evropski in Mednarodni nogometni zvezi (UEFA, FIFA), po drugi za prilagoditev zakona o društvih in razrešitvi še nekaterih odprtih vprašanj, ki so se v preteklosti pojavljala glede vključitve v nov statut NZS," je uvodoma pojasnil Zavrl.

Večji del debate na zasedanju IO, ki je bilo domnevno zaradi nekaterih zasebnih podatkov oziroma podatkov o pokroviteljih zaprto za javnost, je po besedah Zavrla in generalnega sekretarja Daneta Jošta pripadel obravnavi zaključnega računa in realizacije finančnega načrta za leto 2005 ter verodostojnosti finančnih poročil NZS za obdobje od leta 2002 do 2005.

"Ta so se razlikovala med tako imenovanimi bilancami Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), to so zgolj računovodski izkazi, ki se sestavljajo glede računovodskih standardov in jih je potrebno sprejeti do 28. februarja vsako leto ter jih poslati na agencijo, in med finančno realizacijo programov NZS, ki se sprejemajo na standarden način," je dilemo osvetlil Zavrl in dodal, da so vse razlike pojasnjene in da so bili nesporazumi le plod nerazumevanja.

"Ugotovljeno je bilo, da dolgoletno sprejemamo samo finančni načrt in realizacijo finančnega načrta, ki je pravzaprav prikaz denarnega toka in pa financiranje programskih nalog, da pa samega zaključnega računa na skupščini doslej nismo potrjevali. Zaključni račun je bil vedno izdelan, v zadnjih treh letih tudi revidiran, izdelovala ga je za to najeta revizijska hiša, in je bil tudi pravočasno poslan na AJPES. To zadevo bomo sanirali s sklepom oziroma obravnavo tega zaključnega računa za leto 2005," je povedal prvi mož NZS.

Vsi člani izvršnega odbora so poslovanje krovne slovenske nogometne zveze potrdili kot transparentno
Vsi člani izvršnega odbora so poslovanje krovne slovenske nogometne zveze potrdili kot transparentno FOTO: POP TV

Po Zavrlovih in Joštovih trditvah so vsi člani IO (prisotnih je bilo 15 od 17) potrdili poslovanje krovne slovenske nogometne zveze kot transparentno. "Kljub navedbam in očitkom nekaterih medijev, češ da naj bi šlo na NZS v zadnjem obdobju za malverzacije, korupcijo, utaje davkov in podobno, so člani IO NZS potrdili, da delujemo pošteno, transparentno, gospodarno in z mislimi, kako bo šlo skozi tudi naslednje leto. Tudi, da jim dajemo dovolj informacij o poslovanju," je dejal Jošt.

Prihodnji teden o Zavrlovi zamenjavi

Zelo napeto pa bo verjetno 16. novembra na Brdu pri Kranju, kjer se bo odločalo o predčasni zamenjavi Zavrla, ki je (tudi) po zadnjih neuspehih reprezentančnega nogometa ves čas v ospredju kritik nogometne javnosti. Tudi zato bo skupščina potekala nekoliko drugače kot doslej, med drugim se bodo tudi novinarji morali posebej akreditirati. To je pri FIFA in UEFA običaj, pri NZS pa redkost.

"IO se je tako odločil. Pa ne zaradi nekih zapisov, češ da naj bi se tudi navijači udeležili skupščine, ampak zaradi specifičnega položaja in vzorov glede FIFA in UEFA. Doslej je na skupščino lahko prišel vsak, tokrat pa bodo na njej lahko sodelovali delegati, ki jih je 36, vabljeni bodo člani IO NZS, člani nadzornega odbora, predsedniki komisij NZS, Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije in vabljeno bo Združenje 1. SNL," je še dodal Zavrl, ki bo od glasovalnih lističev, te so prav tako izoblikovali na današnjem zasedanju, gotovo želel čim manj takšnih, na katerih bo pod vprašanjem "Ali ste za predčasno razrešitev predsednika NZS?" obkrožen odgovor "Za".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.