Šport

Ruska zmaga

Oestersund, 29. 11. 2006 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rusinja Irina Malgina (50:41,2/2) je zmagovalka uvodne biatlonske preizkušnje v svetovnem pokalu 2006/7.

Na 15-kilometrski tekmi v Oestersundu na Švedskem je drugo mesto osvojila Norvežanka Liv Kjersti Eikeland (1) z zaostankom 3,6 sekunde, tretje pa Kanadčanka Zina Kocher (+ 23,3/1). Zanimivo je, da nobena od omenjenih tekmovalk doslej v karieri še ni zabeležila uvrstitve med najboljšo trojico.

Irina Malgina (sredina), Liv Kjersti Eikeland (levo) in Zina Kocher (desno)
Irina Malgina (sredina), Liv Kjersti Eikeland (levo) in Zina Kocher (desno) FOTO: Reuters

Slovenske biatlonke so na prvi tekmi zaostale za pričakovanji, vse po vrsti pa so vidnejše uvrstitve zapravile na strelišču. Najboljša je bila Tadeja Brankovič na 39. mestu (+ 4:37,8/5), Teja Gregorin je bila 43. (+ 4:56,2/4), Andreja Mali 55. (5:50,7/4), Tamara Barič 58. (+ 6:02,2/4) in Dijana Grudiček 71. (+ 7:17,5/6).

Kot že tolikokrat je tudi na tekmi v Oestersundu na klasični 15-kilometrski tekmi vprašanje najboljših rešil nastop na zadnjem, četrtem streljanju. V nasprotju s pričakovanji pa so se na prvi tekmi sezone na stopničke povzpele tekmovalke, ki v karieri še niso okusile uvrstitve prav na vrh. Zmagovalka Irina Malgina ima v karieri štiri uvrstitve med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu, najvišje pa je bila 33-letna tekmovalka iz sibirskega Hanti Mansijska v sezoni 2001/2, ko je v Anterselvi zasedla peto mesto. Še večje presenečenje je drugo mesto Norvežanke Eikelandove.

V nasprotju s pričakovanji pa so se na prvi tekmi sezone na stopničke povzpele tekmovalke, ki v karieri še niso okusile uvrstitve prav na vrh
V nasprotju s pričakovanji pa so se na prvi tekmi sezone na stopničke povzpele tekmovalke, ki v karieri še niso okusile uvrstitve prav na vrh FOTO: Reuters

Tekmovalka iz olimpijskega Lillehammerja se je doslej v karieri le enkrat prebila med deseterico, ko je bila v na sklepni tekmi sezone 2003/4 v domačem Holmenkollnu sedma. Podoben pa je izkupiček Zine Kocher, prihodnji teden v torek bo praznovala 24. rojstni dan, ki ima v karieri dve uvrstitvi med najboljšo deseterico, najboljša pa je bila lani na tekmi v Osrblieju na Slovaškem, kjer se je zavihtela na peto mesto. Tokrat so imele vse tri eno skupno točko. Na zadnjem streljanju so bile natančne, pred tem pa zgrešile po eno tarčo in se zavihtele na prva tri mesta.

Lahko bi se razpletlo popolnoma drugače. Izkušena Nemka Andrea Henkel na četrtem mestu, ki je zaostala 23 sekund, je na zadnjem streljanju pustila nedotaknjeno eno tarčo. Blizu zmagi sta bili tudi njeni manj znani rojakinji Sabrina Buchholz na šestem mestu (+ 53 sekund), ki je prav tako na koncu zgrešila eno tarčo, in za primerjavo tudi Katrin Hitzer, ki je zaostala 3:01 minute in zasedla 25. mesto, a bila prav na zadnjem streljanju nenatančna kar trikrat. Ob stoodstotnem streljanju bi se prav na vrh lahko zavihtela še katera od tekmovalk.

Šestouvrščena Norvežanka Tora Berger je na koncu zgrešila en strel in si z Buchholzevo delila šesto mesto, devetouvrščena Rusinja Ana Buligina je bila nenatančna dvakrat in z zaostankom 1:36 zaseda deveto mesto, še slabše pa se je godilo Norvežanki Lindi Grubben, ki je zadnjič stoje zgrešila trikrat in bila z 2:11 zaostanka 14., ali pa Švedinji Anni Carin Olofsson, ki je prav tako na koncu zgrešila trikrat in z zaostankom 2:34 zasedla 20. mesto.

Zadnje streljanje je dodobra premešalo končni vrstni red. Žal Slovenke v zaključku niso bile več v igri za deseterico. Med slovenskimi tekmovalkami je bila najboljša Tadeja Brankovič, ki je prvo streljanje opravila brez napake in šla v nadaljevanje tekme kot druga, kasneje pa se je zalomilo na strelišču in petminutnega pribitka na progi ni uspela nadomestiti. Že na drugem streljanju je zgrešila trikrat. "Nisem obupana ali slabe volje. Na treningih streljam konstantno, zato se za naprej ne bojim. Jutri bom opravila trening in se osredotočila na sobotno tekmo," razmišlja Brankovičeva, ki se zaveda biatlonske strelske rulete. Podobno se je godilo tudi drugim Slovenkam, ki so vrhunsko uvrstitev po vrsti "pustile na strelišču". Tudi te so pozitivno sprejele nekaj slabši nastop. "Upam, da je vse najtežje in najslabše za nami in da bo naprej le še boljše," je menila Grudičkova.

Biatlonski svetovni pokal se bo nadaljeval v četrtek z moško 20-kilometrsko tekmo, na kateri bodo slovenske barve branili Janez Marič, Gregor Brvar in Danilo Kodela, dekleta pa bodo spet nastopila v petek v sprintu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.