Šport

Ruska najstnica številka 1

Ljubljana/Miami, 22. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusinja Marija Šarapova je postala peta najmlajša igralka v zgodovini, ki se je zavihtela na prvo mesto lestvice WTA.

Marija Šarapova se je zelo razveselila prvega mesta na lestvici (Foto: Reuters)
Marija Šarapova se je zelo razveselila prvega mesta na lestvici (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Šarapova je s prvega mesta po desetih mesecih izrinila Američanko Lindsay Davenport, velik skok po lestvici pa je med deseterico uspel še Belgijki Kim Ciljsters. Ta je v finalu turnirja v Torontu ugnala rojakinjo Justine Henin-Hardenne in se z osmega prebila na četrto mesto.

Najboljša Slovenka Katarina Srebotnik ostaja na 46. mestu, Andreja Klepač je 305., Tina Pisnik 350., Maša Zec Peškirič pa 359., medtem ko je Maja Matevžič izpadla iz najboljše petstoterice in s 428. zdrsnila na 657. mesto.

Čeprav je morala Šarapova zaradi težav s prsno mišico pred desetimi dnevi predati četrtfinalni dvoboj turnirja v Carsonu proti Slovakinji Danieli Hantuchovi, nato pa je zaradi sanacije poškodbe izpustila še Toronto, da se bo lahko v miru pripravila na bližnji US Open, je pristala na vrhu lestvice WTA. "Računalnik ne laže," se je veselila ruska najstnica, ki je postala tudi prva Rusinja na vrhu ženske teniške lestvice in skupaj 15. igralka s prestižnim nazivom, odkar je WTA leta 1975 začela s točkovanjem. "Saj je vseeno, če trenutno 'počivam' zaradi poškodbe. Da se prebiješ na vrh lestvice, moraš doseči veliko. Za mano sta dve res izjemni leti," se je veselila 18-letna Rusinja, po rodu iz Sibirije, ki se je profesionalnemu tenisu pridružila leta 2001, med posameznicami pa je zbrala deset turnirskih zmag, vključno s prestižnim Wimbledonom leta 2004.

Federer povečal prednost

 Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer pa še naprej kraljuje na moških lestvicah ATP. Najboljši je tako na lestvici entry, s pomočjo katere določajo nosilce turnirjev, kot na tekoči lestvici leta champions race, svojo prednost pa je še povečal z nedeljsko zmago nad Američanom Andyjem Roddickom na turnirju v Cincinnatiju.

Med tenisači Roger Federer še naprej vodi (Foto: Reuters)
Med tenisači Roger Federer še naprej vodi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Med Slovenci najvišje, zdaj na 399. mestu, ostaja Gregor Žemlja, na 419. mestu mu sledi Boštjan Ošabnik.

Prav tako ni sprememb na drugem in tretjem mestu lestvice entry, kjer sta zasidrana Španec Rafael Nadal in Avstralec Lleyton Hewitt, medtem ko so se ostali igralci najboljše deseterice le premaknili mesto višje ali nižje po lestvici. S petega na četrto mesto se je z uvrstitvijo v finale konec tedna končanega turnirja ATP v Cincinnatiju povzpel Roddick.