Šport

Rusi prvaki v mešani štafeti

Pokljuka, 12. 03. 2006 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Biatlonci Rusije so osvojili naslov svetovnih prvakov v konkurenci mešanih štafet na Pokljuki. Slovenija je peta.

Biatlonci Rusije Ana Bogali, Sergej Čepikov, Irina Malgina in Nikolaj Kruglov so osvojili naslov svetovnih prvakov v konkurenci mešanih štafet. Na tekmovanju na 4 x 6 km na Pokljuki so Rusi slavili s časom 1:16:24,8, drugo mesto je osvojila prva ekipa Norveške (Linda Tjoerholm, Halvard Hanevold, Tora Berger in Ole Einar Bjoerndalen), ki je zaostala 53,7 sekunde, bron pa Francozi Florence Baverel-Robert, Vincent Defrasne, Sandrine Bailly in Raphael Poiree (+ 1:58,2).

Ruska zmagovalna ekipa (od leve proti desni): Nikolay Kruglov, Irina Malgina, Sergei Tchepikov in Anna Bogaliy-Titovets
Ruska zmagovalna ekipa (od leve proti desni): Nikolay Kruglov, Irina Malgina, Sergei Tchepikov in Anna Bogaliy-Titovets FOTO: Reuters

Slovenija 2 v postavi Dijana Grudiček, Klemen Bauer, Lucija Larisi in Gregor Brvar je bila dolgo časa v boju za medaljo, po zadnjem streljanju pa zdrsnila na peto mesto z zaostankom 3:18,5. Slovenija 1 (Teja Gregorin, Janez Ožbolt, Tadeja Brankovič in Matjaž Poklukar) je tekmo končala na sedmem mestu (+ 3:53,9).

Zadnji dan slovenskega biatlonskega tedna je visokogorska planota pokazala pravi obraz, zjutraj postregla z nekaj centimetri novega snega, nato pa je predel med Bledom in Triglavom zajel močan veter, ki je nastopajoče in prisotne premrazil do kosti in izjemno otežil pogoje tekmovalcem na strelišču, ki so bili na meji regularnega. Slovenski biatlonci Pokljuko poznajo do obisti in to se je pokazalo tudi v nekaj slabših pogojih. Pred tekmo pričakovanja v slovenski vrsti niso bila velika, saj trener Tomaš Kos pri sestavljanju ekipe ni mogel računati z edinim letos dobrim tekmovalcem v moški konkurenci Janezom Maričem. V prvo postavo je zato vključil najboljši tekmovalki Tejo Gregorin in Tadejo Brankovič, njima pa dodal najizkušenejša Janeza Ožbolta in Matjaža Poklukarja. V drugi štafeti pa je med najboljšimi nastopila praktično le Dijana Grudiček, priložnost je dobila Lucija Larisi, ki je pred tednom dni potrdila dobro formo, dekletom ob bok pa je Kos določil mlada Klemna Bauerja in Gregorja Brvarja.

Norveški biatlonci Linda Tjorhom, Halvard Hanevold, Tora Berger in Ole Einar Bjoerndalen so pristali na drugem mestu
Norveški biatlonci Linda Tjorhom, Halvard Hanevold, Tora Berger in Ole Einar Bjoerndalen so pristali na drugem mestu FOTO: Reuters

Kot dobitna kombinacija se je izkazala druga slovenska štafeta. Temeljni kamen slovenskega boja za najvišja mesta je položila Dijana Grudiček, znana kot odlična štafetna tekmovalka, tokrat pa so ji zaupali vlogo prve predaje. Grudičkova je v težkih razmerah blestela in po streljanju v ležečem položaju prevzela vodstvo pred Rusijo in Nemčijo, stoje pa je popravljala tri strele in štafeto mlademu Klemnu Bauerju predala kot tretja za drugo ekipo Rusije in Norveško in pred Francijo. "Res sem bila neobremenjena in vesela sem, da mi je šlo tako dobro. Upam, da bom v bodoče nastope, ki jih kažem v štafeti, uspela prenesti tudi na posamične tekme."

Tekmovalci so se po tekmi strinjali, da je mešana štafeta izjemno zanimivo tekmovanje, ki biatlonska tekmovanja izjemno popestri, hkrati pa se možnosti za uspeh povečajo številnim ekipam, ki morda nimajo četverice enakovrednih tekmovalcev ali tekmovalk za klasično štafeto. Biatlonski svetovni pokal se bo ta teden nadaljeval s tekmami v Kontiolahtiju na Finskem in končal teden dni kasneje s finalom svetovnega pokala v Oslu.

Slovenskih presenečenj s tem ni bilo konec, Klemen Bauer na papirju v boju z Rusom Sergejem Čepikovom, Francozom Vincentom Deferasnejem in Norvežanom Halvardom Hanevoldom ni imel velikih možnosti, a se tekma ni odvijala na papirju. Pri streljanju stoje so sloviti tekmeci morali v kazenski krog, Bauer, ki je prišel na strelišče s kar nekaj sekundami zaostanka, pa je prevzel kar vodstvo. "Vedel sem, da so ob meni same legende. A kaj. Preveč so grešili na strelišču," je povedal najbolj razpoloženi slovenski tekmovalec, ki je predal 10 sekund pred Rusijo, 18 pred Norveško in prav toliko pred Francijo, druga nemška ekipa pa je zaostajala že debelih 43 sekund.

Lucijo Larisi so tekmice kmalu ujele, vendar je tudi Gorjanka odlično opravila s streljanjem v ležečem položaju, zato si je stoje lahko privoščila dva kazenska kroga in še vedno predala kot druga zadnjemu slovenskemu tekmovalcu Gregorju Brvarju, prednost pred tekmeci pa je pa je močno skopnela. Brvar je bil v boju za srebrno medaljo, Rus Kruglov si je pritekel že veliko prednost, z Norvežanom Olejem Einarjem Bjoerndalnom in Francozom Raphaelom Poireejem. Bjoerndalen je kmalu pridobil minimalno prednost, Poiree pa se je Brvarja otresel šele na zadnjem streljanju, ko je moral slovenski tekmovalec v kazenski krog in prehitela ga je tudi prva nemška štafeta.

Povsem drugače se je razpletel nastop druge slovenske ekipe. Že pri prvem streljanju je Teja Gregorin padla na 19. mesto, nato pa vseskozi napredovala, a zaključila svoj del nastopa z zaostankom 2:17 minute na 9. mestu. Po nastopu Janeza Ožbolta se je uvrstitev poslabšala za mesto, zaostanek pa je narasel vsega 11 sekund. Gledalci in navijači so bili osredotočeni na boj Lucije Larisi za medaljo in prezrli četrti čas Tadeje Brankovič v njeni menjavi in skupno osmega med vsemi dekleti, kar je našo vrsto pripeljalo na šesto mesto, ki bi ga Matjaž Poklukar skoraj obdržal, a je moral v zaključku predse spustiti Šveda Carla Johana Bergmana, od katerega je bil na tekmi boljši le Bjoerndalen. Vsekakor pa je uvrstitev dveh slovenskih štafet med najboljših sedem ekip na svetu eden največjih uspehov v zgodovini slovenskega biatlona.

Tekmo so odločili v svojo korist tekmovalci iz Rusije, ki so bili vseskozi v vodstvu, le drugega tekmovalca Sergeja Čepikova je premagal naš Klemen Bauer, ki je bil od Rusa na progi hitrejši 38 sekund. Dokaj dolgo je bila na drugem mestu tudi Slovenija, ki pa nikoli ni uspela zagotoviti odločilne prednosti pred Norvežani in Francozi, ki so s trenutno najboljšima tekmovalcema sezone, Bjoerndalnom in Poireejem, v zadnji menjavi osvojili medalje. Nemci, od katerih so številni pričakovali medaljo, so se s prvo štafeto na četrto mesto prebili prav na koncu, pred tem pa je bila ta štafeta po prvi predaji že na 22. mestu in nikoli niso mogli resno računati z medaljo.

_______________________________________________

Izidi:

- mešane štafete, 4 x 6 km:
||1. Rusija 2| 1:16:24,8 (1+10) | (Ana Bogali, Sergej Čepikov, Irina Malgina, Nikolaj Kruglov)
2. Norveška 1|+ 0:53,7 (3+16) | (Linda Tjoerholm, Halvard Hanevold, Tora Berger, Ole Einar Bjoerndalen)
3. Francija 1|1:58,2 (5+10) | (Florence Baverel-Robert, Vincent Defrasne, Sandrine Bailly, Raphael Poiree)
4. Nemčija 1|2:36,4 (4+11) | (Simone Denkinger, Michael Roesch, Kati Wilhelm, Andreas Birnbacher)
5. Slovenija 2|3:18,5 (3+16) | (Dijana Grudiček, Klemen Bauer, Lucija Larisi, Gregor Brvar)
6. Švedska |3:27,9 (4+14) | (Anna Carin Olofsson, Mattias Nilsson, Helena Jonsson, Carl Johan Bergman)
7. Slovenija 1|3:53,9 (2+19) | (Teja Gregorin, Janez Ožbolt, Tadeja Brankovič, Matjaž Poklukar)
8. Poljska 1|4:55,3 (3+18) | (Krystyna Palka, Wieslaw Ziemianin, Magdalena Gwizdon, Tomasz Sikora)||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.