Šport

Romunija opravila s Slovenijo

Temišvar, 06. 06. 2007 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na povratni kvalifikacijski tekmi z Romunijo izgubila z 2:0.

Romuni so bili boljši nasprotnik in so zasluženo zmagali. Videti je bilo, da so uigrana ekipa z odličnimi posamezniki, ki lahko rešijo tekmo. Taki reprezentanci je na njihovem terenu težko 'parirati'. Nam je spet primanjkovalo hrabrosti in igre, a vseeno mislim, da je bilo bolje kot v Celju. Matjaž Kek

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2008 še drugič v štirih dneh klonila proti Romuniji. Po izidu 1:2 v Celju, so Romuni tokrat v Temišvarju zmagali z 2:0 (1:0). Njihova zmaga je več kot zaslužena, do nje so prišli praktično s pol moči. V prvem polčasu bi lahko dodobra napolnili slovensko mrežo, a se je izkazal slovenski vratar Samir Handanović, v drugem pa popustili, a vseeno dosegli še en gol.

Slovenski selektor Matjaž Kek je pred tekmo še vedno verjel v svoje fante, še vedno je bil optimist, čeprav se je večina tistih, ki spremljajo reprezentanco, zavedala, da so njegove besede bolj spodbuda kot realno razmišljanje. Kekovi izbranci so namreč trenutno svetlobna leta za najboljšimi reprezentancami, tako da točke, ki bi pomenila velik uspeh, ni bilo moč realno pričakovati, pa čeprav bi se domačim lahko maščevalo podcenjevanje nasprotnika.

Ilič je imel na tekmi ogromno dela z Mutujem.
Ilič je imel na tekmi ogromno dela z Mutujem. FOTO: Reuters

Če je bila za časa Srečka Katanca trditev "v nogometu je vse mogoče", še aktualna, zdaj gotovo ni več. Slovenska reprezentanca čudežev ni več sposobna ustvarjati, še posebno ne, če igra proti tako kakovostni reprezentanci, kot je Romunija. Ta je na domačem stadionu predvsem v prvem polčasu pokazala še boljšo predstavo kot na Štajerskem in pravo čudo je, da niso bolj napolnili mrežo vratarja Samirja Handanovića. Prav slovenski vratar je bil daleč najboljši igralec na terenu in je svojo reprezentanco rešil prave katastrofe.

Da se Slovencem ne obeta nič dobrega, so pokazali že prvi romunski napadi. Neverjetno je, kako so gosti dopustili, da si domači že v prvem napadu pripravijo stoodstotno priložnost. Adrian Mutu je pobegnil Branku Iliču, prišel sam pred Handanovića, a ta je žogo odbil. Le minuto pozneje se je Mutu spet znašel v ugodnem položaju, tokrat pa žoge ni dobro zadel. Po uvodnem naletu se je sicer pritisk gostiteljev nekoliko umiril, a še vedno so prevladovali na igrišču in vprašanje časa je bilo, kdaj bodo spet udarili.

To se je zgodilo v zadnjih 15 minutah prvega dela. Najprej je, potem ko je bil v kazenskem prostoru najvišji Gabriel Tamas, Dorin Goian z glavo zadel prečko, nato je Cristian Chivu streljal mimo vrat, v 41. minuti pa se je mreža slovenskega vendarle zatresla. Paul Codrea je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je bil Mutu višji od Iliča in poslal žogo v mrežo. A s tem v prvih 45 minutah še ni bilo konec neugodnih trenutkov za slovensko vrsto. Handanović je moral reševati svojo reprezentanco še po strelih Cipriana Marice in Codreje.

Romuni so bili pretrd oreh za Slovence že na sobotni tekmi.
Romuni so bili pretrd oreh za Slovence že na sobotni tekmi. FOTO: Jani Dolinšek

Nemoč gostov se je nadaljevala tudi v drugem delu, v katerem Romuni sicer niso bili več tako dominantni. A kakšna je kakovost nekaterih slovenskih igralcev se je dobro videla v 50. minuti, ko se je nepričakovano v priložnosti znašel Andrej Komac, toda streljal je kot nekdo, ki v življenju še ni brcnil žoge. Kako se udari po okroglem usnju, sta Slovencem pokazala najprej Mutu, ko je z odličnim strelom priboril kot (spet se je izkazal Handanović), nato pa še Cosmin Contra, ki je po kotu z lepim "volejem" zadel cilj. Do konca tekme bi lahko Romuni še povišali izid, dvakrat je slovenski gol ogrozil Banel Nicolita, prvič je zadel okvir vrat, drugič za las streljal čez gol, v zadnjih trenutkih pa je veselje Marici z novo odlično obrambo preprečil Handanović.

Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala 8. septembra v Luksemburgu.

Stadion Dan Paltinisanu, gledalcev 15.000, sodniki: Jefet, Steif, Krasikov (vsi Izrael).
Strelca: 1:0 Mutu (41.), 2:0 Contra (70.).
Romunija: Lobont, Contra, Tamas, Goian, Chivu, Rat, Codrea (od 79. Muresam), Petre (od 75. Nicolita), Zicu (od 61. Rosu), Mutu, Marica.
Slovenija: Handanović, Ilič, Mavrič, Moerec, Jokič (od 84. Fileković), Žlogar (od 77. Šukalo), Komac, Čeh, Vršič, Lavrič, Birsa (od 55. Novaković).
Rumeni kartoni: Contra, Tamas; Jokič, Mavrič, Žlogar, Ilič, Novakovič.
Rdeči kartoni: /.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hupek
08. 06. 2007 16.19
Brez besed, kaj naj rečem, pred tekmo tako kot pred vsako obljubljajo in obljubljajo, analizirajo kaj vse je treba in kaj bojo naredili....................po tekmi pa kontra izjave, sami izgovori!!!!! Pa kaj še sploh delajo ti TEORETIKI presrani na igrišču, naj raje delajo in se borijo ali pa naj pustijo drugim priložnost. Saj ni važno, če bojo izgubili, vsaj borbenost bomo videli na igrišču in neko upanje, ne pa tile presrani manekeni (ne vsi, da ne bo pomote, so izjeme) ko ne vejo kam bi z žogo ko jo dobijo v noge. ::::: SLOVENIJAAAAAA GRE NAZAJ :::::::::::::::::::
toninozagar@gmail.com
07. 06. 2007 13.36
Ja , a je to fuzbal ali kaj ? Prva žoga je šla čez sredino na romunsko stran šele v 15. minuti , se prav de je šlo za enosmeren promet , vemo koga. Priložnosti so se vrstile kot po tekočem traku, spet z romunske strani . Vse ostalo klovnovsko , sm se fajn smejal , je treba kej tečt, menda , sam , fantje majo raje malo balkanijade , sej veste , Vujović je tam , kjer je senca- še pomnite , tavariši , gospod Zavrl ? Je pa treba Keku priznati , tudi iz letala je priimek enak , pod vodo isto , 3D -isto , križanka-spet isto , ja , kje je uspeh z Zimbrujem ( prav napisal ?) , škoda, šmrc, pa se je včasih Borrusia tresla , zdej pa nas zahodni Kongo med premorom med ofenzivo sfašira . Šmrc!
doki007@email.si
07. 06. 2007 10.37
Konec je tekanja za žogo ,....bolj da tekajo za bejbam bomo mel več koristi ,... kot bi gledu sindikalne športne igre ,..pa še tam je bolj borbeno ......
jasaschmidt@yahoo.com
07. 06. 2007 10.11
... in oni dobijo vecje place, kot nasi olimpijci in drugi zmagovalci (v svetovnem merilu) .... kje je tuki logika, kje je tuki postenost ... NZS sram naj te bo!!!!!
Felix2
07. 06. 2007 10.03
Zdenko Verdenik bi ob tej tekmi rekel: "Premalo je bilo posvečene pozornosti FAZI BRANJENJA. Preveč smo se odprli" hehehehe. A to je bil res fuzbal na dva gola?
profi-boy
07. 06. 2007 09.33
Včasih se še je igral nogomet in je bilo z užitkom gledati tekmo. Danes pa se igra manekenstvo in pa kdo več zasluži in potem so razultati odraz vsega. Pa ne samo pri nas ampak tudi drugod posvetu.
freelancer
07. 06. 2007 08.51
Srečko pogrešamo te, kapo dol.....:D
rsp.123@email.si
07. 06. 2007 08.40
Me zanima, kako je spal danes Zavrl? Action, seveda je velika odgovornost za take predstave na selektorju. Kot si že sam ugotovil, s prejšnjo generacijo Verdenik, pa Prašnikar nista bila sposobna spraviti skupaj nič, kaj se je pa zgodilo pod Katančevo vladavino, pa vemo, a ne? Kek ni sposoben voditi niti ene drugoligaške ekipe, kaj šele reprezentance, v kateri mu Zavrl predpiše, kdo naj igra, Zavrl se pa mora zaradi ohranjevanja svoje dobro plačane pozicije uklanjati pritiskom nekakšnih kvazi menedžerjev. Pa še to, ko bodo strokovno analizirali tekmo, naj si ogledajo posnetek včerajšnje košarkarske tekme finala, kjer bodo lahko videli, kako se bori za svojo ekipo in kako izsiliš še eno tekmo s šestimi igralci !!
Matej Rojc
07. 06. 2007 08.05
Dokler bo na vrhu diktator Zavrl, ne bo sprememb in napredka v našem nogometu.
janmuha@mail386.com
07. 06. 2007 07.56
joj folk kaj vm je?? menjajo se selektorji,napad,obramba ma vse v naši ekipi!! treba je začet z mlado,obetavno,motivirano ekipo in od nje pričakvt da bojo šele 2010 za kej več kot to!!! aja pa če hočte bolše pogoje zamnejimo ZAVRLA!!!!!!!! lep dan j
neznan13@gmail.com
07. 06. 2007 00.30
ma rezultati sploh niso tok pomembni!! pomembna je borbenost, predanost državi, da daš vse iz sebe, ne pa tam gledat kt en izgubljen turist! sej zlata generacija tud ni bila ne vem kako dobra, ampak je vedno pustila srce na igrišču! očitno je bolš, da se denar vlaga v hokej, košarko, rokomet in ostale športe, k ta nogomet je že prov smešn! rajši dam v reprezentanco take igralce, ki bojo s ponosom branil našo čast, kt pa neke kvazi dobre fuzbalerje, kateri izmed njih je najbolši v 1. avstrijski ligi...
badabum
06. 06. 2007 23.56
škratek:zadnja beseda je najlepše:)
badabum
06. 06. 2007 23.52
Ne vem kaj vsi krivite trenerja???? Kek je tukaj nemočen.Enostavno Slovenija nima več kvalitetnih igralcev, z izjemo golmana HANDANOVIČA( fantu res kapa dol kako brani).Pri tej reprezentanci bi bil tudi Katanec nemočen,kaj Katanec ŽIVI BOG jim ne more pomagati. Samo poglejte kje naši reprezentantje igrajo-Ilić,Birsa in Cesar- to je to kar se tiče tujine,sem Lavriča ne štejem,ker je ta človek enostavno nesposoben.Te kateri pa igrajo v slovenski ligi se pa ve kakšne kvalitete so.Potem je tukaj zvezdnik Čeh,ki je končal kariero pri 28( to je moje mišljenje) kateremu se neda dihati ,kaj šele teči po igrišču. Obrambni igralci so prave cvetke-Mavrič je pa car--deluje kot 4 sodnik-samo spremlja igro,sredina je porazna-Čeh nevem ali se je 5krat dotaknil žoge.Napad-tukaj nebom zgubljal besed, so danes vse pokazali. Katanec je imel takrat izvrstne igralce,zato smo tudi prišli na evropsko in svetovno(pa spomnite se Maribor je igral v ligi prvakov)-Verdenik je imel iste igralce,vendar je bil nesposoben trener-Katanec jih je znal skupaj spraviti,motivirati... Kek tukaj nič nemore,lahko jih preganja,da tečejo kot nori,vendar če igralci niso tehnično podkovani jim nič nemore pomagati. Zato mislim,da bi morali več delati z mladimi po slovenskih klubih, Maribor je bil zelo dober primer-niso imeli svetovno znanih nogometašov,pa so se uspeli uvrstiti ter uspešno nastopali v ligi prvakov,ker so delovali kot ekipa,borili so se kot levi,nobena žoga ni bila izgubljena,tudi tehnično so bili dobro podkovani. Naši so pa danes igrali kot baletniki,zgubi žogo se ustavi in čaka,dejansko vsi razen Handanoviča niso vedeli kaj morajo delati na terenu,"tekali" so kot muhe brez glave. Najbolj žalostno je pa to , da kot je komentator rekel, so to relativno mladi fantje in ,da so oni naša nogometna prihodnost,katera ne izgleda ravno najlepša.
prodaja20@yahoo.com
06. 06. 2007 23.19
Včasih se spomnim, ko so tekme reprezentance prenašal na Slo2 in so mel zmer po tekmi vklop v studio kjer so že čakal filozofi udovič in kek, ki sta pametovala čez oblaka in očitala kaj vse on narobe dela in da gre zato vse narobe. Uber pametni Udovič in Uber pametni Kek filozofirala kako bi to mogl bit. Zdej so Oblaka s kritikam odstranil, je prišel Kek. Kaj je naredil. Upam da se bo spomnu kako je včasih čez oblakovo četo govoril, zdej k jo pa sam vodi pa vidi da ni nič kej preveč boljši :) Sicer ne da sem za Oblaka al pa kej. Sam smešno se mi zdi zdej k je dobil reprezentanco v svoje roke pa ne naredi nobenga pametnga dela. Sam hodijo se masirat pa nažirat na račun NZS ko so pa na sporedu tekme pa igrajo tko k da bi gledu eno osnovnošolce.
nemejugat
06. 06. 2007 23.16
...nimam komentarja, spadamo že med ekipe šestega kak.razreda, Andora, Malta, Luksenburg, Liechenštajn, Ferski otoki... Bo treba poseči po neki koreniti spremembi, morda še po trenerju, morda res Katancu dokler je prost. Toda tudi on ne more igralce spravit k sebi samo na pripravah, v klubih je potrebno delati bolje, ali pa reči prehajamo na amaterizem. Nemoč igralcel, utrujenost, počasnost, dekoncentracijo pokaže že število prejetih kartonov na dveh tekmah... Kljub zaprti igri pred svojim golom zamujajo igralci kot Mavrič, Ilič....groza Še dobro da je bila na TV tekma Hrvaška Rusija. No res ni bilo golov toda vsaj igre je bilo nekaj, navkljub Ruski zaprti igri. Dajmo, Kek in nogometna zveza, dobro jutro, čas bi bil da odprete oči in vstanete...
deattack@email.si
06. 06. 2007 23.14
ma roman tis neumn, ni to liga prvakov da bos kr kupu igralce aj dej predlagi kakaju da igra za slovensko reprezentanco pa clovk bo umru od smeha. Nč ni narobe z nasimi igralci, problem je v trenerju in nasploh vodstvu Več discipline, več treningov,večja bojevitost in srčnost na terenu .. posledično boljši rezultati. Dokaz za to ti je kvalifikacija na svetovno prvenstvo v juzni korejo, Katanec CAR. Roman verjames alpa ne z istim kokr ti pravs "supki na ić" je meu tud Katanec opravka in glejga zacuda .. uspeu je kar ni prej uspel se nbenmu slovenskemu selektorju in glede na sedajšno situacijo se dolgo nebo. lp
bavsej@gmail.com
06. 06. 2007 23.11
nagnat bando pokvarjeno pa naj se da tisti denar za razvoj amaterizma po sloveniji. To so itak še edini ki igrajo z srcem. Res da raje gledam eno tekmo na lokalnem igrišču med gasilci in župniki ko pa tako žalost. pa nek stadion bi radi meli...pa ja da...naj raje par navadnih šolskih igrišč popravijo za ta denar...bo imela slovenija in še posebej slovenska mladina veliko več od tega. Pa en lep športni pozdrav.
kritika@email.si
06. 06. 2007 23.01
Resda niso nekega kova naši nogometaši ampak andinrej izvoli in dokaži to, kar si napisal. Prijavi se v reprezentanco in igraj! V nasprotnem pa ne piši neumnosti.
andinrej
06. 06. 2007 22.58
Takihle žogobrcarjev je polna cela Slovenija. Valjda tile ne zaslužijo več, koker minimalno slovensko plačo mesečno.
Tedy1967
06. 06. 2007 22.33
A to naj bi bil nogomet??? Men je vse tole bolj izgledalo na baletno predstavo. Kaj sploh hodijo v Romunijo, naj jih Kek rajši pelje v Bolšoj teater.