Šport

Prvi kolesar je že na cilju Toura

Paris, 13. 07. 2021 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Član ekipe EF Education Nippo Lachlan Morton je ob 5.30 zjutraj prekolesaril Elizejske poljane in dosegel cilj Toura ter s tem zaključil dobrodelni kolesarski maraton, imenovan The Alt Tour. To mu je uspelo po zgolj 18 dneh brez kakršnekoli pomoči in dneva premora.

Avstralec Lachlan Morton je s svojo alternativno in dobrodelno različico Toura začel 26. junija, hkrati s kolesarji, ki tekmujejo na pravi različici. A ko so se tekmovalci po skoraj 198 kilometrih ustavili, se je Morton peljal naprej. Njegova različica dirke namreč tako kot izvorni Touri večjega počitka ni poznala. 29-letnik je kar 18 dni kolesaril od zore do mraka, prekolesaril je tako vse etape kot tudi vse transferje med posameznimi etapami, ki jih tekmovalci premagajo z moštvenimi avtobusi, zadnjega od Saint-Emiliona do Chatouja pa celo z letalom. Morton je tako skupno prekolesaril kar 5510 kilometrov, premagal 65.500 višinskih metrov in na kolesu preživel kar 220 ur. Še bolj impresivno pa je, da je to storil povsem sam, brez kakršne koli zunanje pomoči. Ni imel pomoči ekipe, sotekmovalcev, serviserjev, maserjev, kuharjev ali kogarkoli drugega, za vse je moral poskrbeti sam, kot so včasih morali zase poskrbeti tekmovalci Toura. Spal je v majhnem šotoru, ki ga je vozil s seboj, kuhal si je sam, kolo si je popravljal sam in si po težavah s kolenom ter stopali celo napravil sandale, s katerimi je dokončal ultramaraton, ki si ga je zastavil.

18-dnevno preizkušnjo je Morton opravil z dobrodelnim namenom. V sodelovanju z organizacijo World Bicycle Relief je zbiral denar za nakup robustnih koles Buffalo, ki bodo podarjena mladim ljudem v razvijajočih se državah, da bodo lažje premagovali ogromne razdalje do vodnjakov, šol, služb, bolnišnic in drugih opravkov. Števec na uradni spletni strani dobrodelnega ultramaratona trenutno kaže, da so zaenkrat zbrali dovolj denarja za nakup 3281 koles, vrednih 140 evrov.

Ob jutranjem prihodu na cilj je Morton povsem izčrpan, a z velikim nasmeškom na obrazu odprl tudi šampanjec in se kot prvi kolesar letos veselil zmage na Touru, pa čeprav je šlo za drugačno različico z drugačnim namenom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turojen
13. 07. 2021 19.58
+1
Nikdar več
13. 07. 2021 19.01
+2
Lepo bi bilo, da mu simbolično izdelajo posebno rumeno majico za dobrodelnost. Vsa čast!
sport5
13. 07. 2021 18.17
+6