Šport

Prva zmaga Heliosu

Domžale, 26. 05. 2007 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V prvi tekmi finala košarkarske lige UPC Telemach je Helios povedel proti Unionu Olimpiji. Zmagal je 76:74.

Košarkarji Heliosa so po prvi tekmi finala v prednosti.
Košarkarji Heliosa so po prvi tekmi finala v prednosti. FOTO: POP TV

V prvi tekmi finala košarkarske lige UPC Telemach so košarkarji Heliosa v Domžalah s 76:74 (19:24, 39:35, 57:56) premagali ekipo Uniona Olimpije.

Domžalčani so pričakovano dobili prvo tekmo finala, glede na letošnja razmerja moči pa jim je precej nepričakovano Olimpija povzročila veliko težav. Tudi za končni uspeh se gostitelji lahko delno zahvalijo Ljubljančanom, saj je v izenačeni tekmi tehtnico na domžalsko stran z naivno osebno napako ob koncu nagnil kar Slavko Duščak.

Helios je pred tekmo veljal za nespornega favorita proti oslabljeni Olimpiji, toda ta je večino tekme držala korak z Domžalčani. Ti so si sicer že v četrti minuti s košem Paviča priigrali prvo občutnejšo prednost (10:4), toda Olimpija je z zelo dobrim metanjem trojk celo še pred koncem četrtine preobrnila izid v svoj prid, v zadnji minuti pa je Duščak s prostima metoma poskrbel celo za najvišjo prednost Ljubljančanov (24:19). Helios je v drugem delu tekme zaigral agresivneje v obrambi, kar je ob trojki Janže v 11. minuti zadostovalo za novo vodstvo gostiteljev. Tega je sicer v nadaljevanju druge četrtine zapravil, vendar si je do odmora le priigral štiri točke naskoka pred odločilnima deloma igre.

Drugi polčas so domačini začeli odlično in si že po slabih dveh minutah priigrali prednost devetih točk (44:35). To je trenerja Olimpije Gašperja Okorna prisililo k minuti odmora, ki se je očitno obrestovala. Helios, ki je imel že 11 točk prednosti, je namreč spet popustil in zeleno-belim dovolil nov priključek, domačih igralcev pa niso predramili niti novi napotki Memija Bečiroviča, kar so gosti unovčili in v zadnjo četrtino vstopili le s točko zaostanka. V tej so spet domžalski koš rešetali z meti izza polkroga in v 36. minuti povedli s 70:64.

V odločilnih trenutkih je vajeti v svoje roke prevzel izkušeni Dončič, ki je po nekaj prehitrih ljubljanskih metih izza črte svojo ekipo vodil do izničenja prednosti Olimpije. Novo prednost Heliosu je priigral Pavič, ki je unovčil prosta meta po peti osebni napaki Leeja (ta je zadel kar pet trojk), žebelj v Olimpijino krsto pa je tri sekunde pred koncem zabil kar (sicer razpoloženi) Duščak. Slednji je namreč napravil prekršek nad Janžo in mu ob izenačenem izidu (74:74) podaril prosta meta. Šestindvajsetletni branilec te priložnosti ni izpustil iz rok in Heliosu priigral težko prigarano zmago.

Naslov prvaka bo osvojilo moštvo, ki bo prvo zbralo tri zmage, naslednja tekma pa bo že v četrtek, 31. maja, v dvorani Tivoli s pričetkom ob 18. uri.

Dvorana Komunalnega centra, gledalcev 2000, sodniki: Boltauzer, Špendel (oba Maribor), Javor (Ljubljana).
Helios: Dončič 10 (2:4), Janža 8 (5:6), Zalokar 4 (0:2), Troha 9 (1:1), Krejič 5, Pavič 17 (5:5), Zagorc 16, Žerak 2 (2:2), Laškevič 5 (1:2).
Union Olimpija: Duščak 13 (2:2), Jurkovič 9 (3:4), Lee 18 (1:2), Rakočevič 8, Čebular 2, D. Lorbek 16 (2:2), Zupan 8 (4:5).
Prosti meti: Helios 16:22, Union Olimpija 12:15.
Met za tri točke: Helios 8:23 (Dončič, Troha, Zagorc po 2, Janža, Krejič), Union Olimpija 14:35 (Lee 5, D. Lorbek 4, Duščak 3, Jurkovič 2).
Osebne napake: Helios 23, Union Olimpija 22.
Pet osebnih: Lee (40.), Duščak (40.).

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.