Šport

Prva tekma Romunom

Celje, 02. 06. 2007 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na kvalifikacijski tekmi za EP izgubila boj proti Romunom z 1:2.

Šukalo v akciji
Šukalo v akciji FOTO: Jani Dolinšek
Slovenija in Romunija se bosta pomerili tudi v sredo, 6. junija, tekma pa bo v romunskem Temišvarju.

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijski tekmi skupine G za evropsko prvenstvo 2008 v Celju izgubila proti Romuniji z 1:2 (0:0). Za Romune sta zadela Tamas (50.) in Nicolita (69.), častni zadetek za Slovenijo pa je v sodnikovem podaljšku dosegel Vršič.

Lavrič se ne da
Lavrič se ne da FOTO: Jani Dolinšek

Slovenski reprezentanci ni uspel veliki met. Še drugič zapored je pred domačimi gledalci Areno Petrol zapuščala sklonjenih glav, po Nizozemski jo je premagala še Romunija. Čeprav Romuni, ob Nizozemcih glavni kandidati za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstrijo in Švico, niso navdušili, pa so bili vendarle boljši nasprotnik in v Temišvar, kjer bo v sredo še ena tekma istih nasprotnikov, zasluženo nosijo tri točke.

Nabite tribune
Nabite tribune FOTO: Jani Dolinšek

Varovanci selektorja Matjaža Keka so z borbeno igro vsaj v prvem delu, v katerem so si prislužili kar pet rumenih kartonov, uspešno branili neodločen izid, usodna pa je bila napaka obrambe v 50. minuti, ko je nasprotnik povedel. Po tem so domači sicer krenili v napad, toda v napadalnih akcijah ni bilo pravi idej. Na drugi strani so Romuni dobili veliko prostora za protinapade, posledica tega so bile njihove številne priložnosti in tudi nova žoga v slovenski mreži.

Razočaran slovenski navijač
Razočaran slovenski navijač FOTO: Jani Dolinšek

Prvi del ni ponudil posebno dobrega nogometa. Romuni so sicer imeli nekaj več žoge v nogah, toda še zdaleč niso bila zastrašujoča ekipa, ki je pred tekmo samozavestno napovedovala zmago. No tudi domači posebnega napredka v fazi napada niso pokazali. Poskušali so z dolgimi žogami do Lavriča, pretili so tudi iz prekinitev, toda pravega učinka ni bilo. Najbližje zadetka so bili v deveti minuti, ko je Čeh s skoraj 30 metrov izvedel prosti strel, toda izkazal se je gostujoči vratar Bogdan Lobont, za katerega je bilo to edino posredovanje v prvih 45 minutah.

Romunska izbrana vrsta
Romunska izbrana vrsta FOTO: Jani Dolinšek

Polpriložnosti sta zamudila še Klemen Lavrič, ki je v 22. minuti streljal čez gol in Goran Šukalo. Slednji je bil po kotu najvišji v kazenskem prostoru, toda streljal je mimo gola. Najlepšo priložnost prvega dela pa so vendarle imeli Romuni, in sicer tik pred odhodom na odmor. Adrian Mutu, ki je pred tem dvakrat nenatančno streljal, je bil v vlogi podajalca, v prazen prostor je vtekel Paul Codrea, znašel se je sam pred vratarjem Samirjem Handanovičem, ga že tudi preigral, nato pa se osmešil s strelom čez gol.

Slovenski junaki nogometnih zelenic
Slovenski junaki nogometnih zelenic FOTO: Jani Dolinšek

Drugi polčas se je začel s hladnim tušem za slovensko reprezentanco. Mutu je po samostojnem prodoru in uspešnem posredovanju slovenskega vratarja priboril kot z desne strani, neoviran Stoica Dorel je z glavo že premagal Handanoviča, a je na golovi črti rešil gol Robert Koren, toda odbita žoga je prišla do Gabriela Tamasa, ki je z močnim strelom zatresel mrežo. Vodstvo gostov je prebudilo Slovence. Zaigrali so bolj napadalno, a pri tem nasprotniku odprli prostor za protinapade. V enem izmed njih je Mutu sam prišel pred Handanoviča, vendar ga premagati ni znal. Zato pa so bili gosti uspešnejši v 69. minuti. Banez Nicolita je sprejel nepričakovano darilo Boštjana Cesarja in premagal Handanoviča. Do konca so se priložnosti vrstile na obeh straneh. Pri domačih je najlepšo v 73. minuti zapravil Lavrič, ko je vse opravil, kot je treba, le strel ni bil dovolj dober, tako da je vratar Lobont žogo odbil v kot. Po Lavričevih sledeh je šel tudi Andrej Komac, ki je z roba kazenskega prostora streljal mimo gola. V zadnjih trenutkih tekme pa je Slovencem le uspelo doseči časten zadetek. Z glavo je mrežo gostov v svoji prvi tekmi v državni vrsti zatresel Dare Vršič. Za kaj več, je zmanjkalo časa.

Stadion Arena Petrol, gledalcev 7.000, sodniki: Doughal, Cryans, Andrews (vsi Škotska).
Strelci: 0:1 Tamas (50.), 0:2 Nicolita (69.), 1:2 Vršič (90.).
Slovenija: Handanovič, Ilič, Jokič, Mavrič, Cesar, Čeh, Šukalo (od 83. Vršič), Komac, Koren (od 52. Birsa), Rakovič (od 61. Novakovič), Lavrič.
Romunija: Lobont, Contra, Rat, Tamas, Chivu, Codrea, Marica (od 74. Niculae), Mutu, Rosu (od 63. Zicu), Dorel (od 78. Muresam), Nicolita.
Rumeni kartoni: Šukalo, Mavrič, Cesar, Rakovič, Koren; Mutu, Nicolita.
Rdeča kartona: Cesar (79.); Niculae (79.).

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badabum
03. 06. 2007 21.47
Pumpar je pa tipičen slovenec s kmetov:). Od naštetih je ti imbicil samo golf prestižen šport ( smučanje,tenis in formula so daleč od tega... ) Pejt raj šah gledat, boš eden izmed redkih budal, ki ga gleda:)
Vegos
03. 06. 2007 21.25
Pumpar, preklopi na hokej.
yanker007@gmail.com
03. 06. 2007 21.21
Jao pumpar kake ven mečeš... prestižni športi? Zakaj že, ker moraš plačat ne vem kolk denarja, da se ga lahko udeležiš - to zame sploh ni šport. Aja, pa tko mimogrede - največ denarja se obrača v nogometu. Pa 50.000 glav obtožit, da so budale je tut mal mimo. Meni je tudi čudno kako lahko nekateri gledajo golf, tenis al pa formulo pa nobenga ne bom označu za budalo.
galadriel
03. 06. 2007 19.46
Aja a v naštetih športih smo pa full uspešni oz. full velik Slovencev sodeluje? Golf zame sploh ni šport, isto ne formula, kjer je bolj pomembno kakšne pneumatike maš kok to kakšenga voznika....valda da ne rabijo policije na golfu, če ga pa gledajo samo nezainteresirani ljudje...sej nima veze, ta debata ne pelje nikamor, men samo ni jasno, kako se ti da sploh komentirat stvari, ki te ne zanimajo....
pumpar@volja.net
03. 06. 2007 19.06
Mene noben Manjaca...ker jaz gledam športe kjer igrajo Slovenci in ne lenuhi iza devet sela.Mene fuzbal kot šport sploh ne zanima...jaz gledam prestižne športe...kot so formula,tenis,golf,smučanje...ne pa tisto kar gleda 50000 budal na štadionu.Ne vsi...ampak večina...če nebi blo tko...neb rabl met policije.Slovenija?Nogomet?mah kje...včasih k je bla jugoslavija...samo takrat taki kot so zdaj v reprezentanci so brcali samo na vaških turnirjih lahko...
galadriel
03. 06. 2007 16.55
Najboljš od vseh teh vaših komentarjev je pa dejstvo, da se še skoz najdejo osebki, ki mislijo da ob po eni (ali pa pač mau večih) slabi tekmi nogomet kr propadu...pa od kje vam take ideje?! Se vidi da niste bli še nikol v tujini in se vam tud sanja ne, kaj nogomet pomeni, glavno da ste lahko privoščljivi in veseli zdj k je pač čas krize.... By the way, zakaj bi v Lj gradili dvorano za košarko in rokomet, če je pa vse že zdavnaj propadlo?! Pa pumpar....kakšna balkanska četa...joj joj joj, eni pa res ne vidite dalj kot do svojega praga... a pol so francozi s svojimi črnimi igralci afriška četa ?! Preden pišeš take bedne komentarje rajš dvakrat premisli prosim...ker ni nobene poante v poudarjanju kao balkanskih korenin igralcev. Sicer je pa to že stara pesem, zmer se najde kšn pametnjakovič... Samo še nekaj-če vam nogomet ni všeč oz. ga ne marate, zakaj pol berete in komentirate stvari, ki jih ne razumete?! Jst tud ne pametujem pri smučarskih in rokometnih člankih, če jih pač ne maram....Že Prešeren je napisal: le čevlje sodi naj kopitar...
manjaca@email.si
03. 06. 2007 14.24
pumpar kdo vas je pa odpelu na EP pa ne SP?
pumpar@volja.net
03. 06. 2007 13.25
Admin ne rabiš brisat kar sm napisu,da nam oni preko Sotle in na ič nebodo dal kruha.TO je dejstvo.Balkanska četa za Slovenijo...to potem ni slovenska reprezentanca.Me zanima če bi za Bosno igral sami Slovenci...kdo bi to gledu...mogoče ti admin.Brezveze brisat take članke ker to ni rasizem..to so dejstva da so balkanci lenuhi in da nam kruha nebodo dal,vsaj v fuzbalu ne.
Denis Mlakar 1
03. 06. 2007 12.45
Preveč otrok je v naši reprezentanci, ni pravih liderjev, ki bi znali vodit ekipo na igrišču.Vsi smo veliko pričakovali od Ačimoviča in Čeha.Pa si ju poglejte zdaj.To nista liderja in če mene vprašate si ne zaslužita reprezenntance.ačimoviču pa se vidi, da brez zahota res ne zmore dat niti ene pametne žoge.Če grem gledat 2 mladinsko ligo igrajo fantje bolj z glavo in bolj hitro ter dinamično!
doki007@email.si
03. 06. 2007 12.08
UPAM DA BODO KMAL SPOZNAL DA JE TEKANJE ZA ŽOGO PRETEKLOST ,.....IN NAJ SE MAL USMERJO V DRUGO STRAN,.....
asd345
03. 06. 2007 12.05
Igralci sploh niso tako slabi... Slaba je trenerjeva politika... Kdor je kdaj igral nogomet ve, da je vse odvisno samo od vzdušja v ekipi in, če ekipa ne diha skupaj je vse bolj tak.... Individualne zvezde kot je Čeh pa včeraj Cesar bolj škodijo ekipi kot pomagajo.... Ekipa je pomenbna... Vse individualne kvalitete so sekundarnega pomena....
grega83@mail386.com
03. 06. 2007 11.57
sem bil na tekmi, pa morem povedat da tak pasivih gledalec pa navijačev na slovenski strani še nisem videl, kot ultras morem povedat da ultras scena propada(žal) z njo pa slo. nogomet. Če bi ble tekme v Mb ali pa v Lj. bi bila verjetno malo boljša atmosfera, poa rezultati tudi, kot na tem stadionu brez duše. Žal, upam da bo pri nasljednih kvalifikacijah boljše, upanje ostaja.
tschmrlj
03. 06. 2007 11.51
Na tekmah v glavnem zmagujejo trenerji. Spet se vidi, da je trener Kek zrel za drugo slovensko ligo ne pa za reprezentanco. Spet kaže na to, da je potrebno zamenjati celotno vodstvo z Zavrlom na čelu. Izgleda, da je še vedno politično premočen za opozicijo. Do njegove zamenjave bo pač v nogometu kaos in Slovenija ne bo nič pomenila na svetovni nogometni sceni. Zato pozivam Zavrla naj takoj odstopi in prepusti mesto bolj sposobnim od sebe.
katana
03. 06. 2007 10.54
nogomet je preteklost, slovenija in nogomet je žal zgodovina, igranje nogometa je umrlo predvsem zaradi vodstva reprezentace in njegove politike; stadiona ne potrebujemo, takšne igre kot včeraj so napol amaterske
Romuel
03. 06. 2007 10.51
velikrat gledam te 14,15 letne mulce, ki trenirajo nogomet na hudinji v celju pa se ne šparajo na treningih sodelujejo kot bi šlo zares, igrajo z vsem srcem, povni so elana, borijo se kot bi šlo za življenje, ta igra jim je vse. Ko pa gledam te naše "junake nogometnih zelenic" pa uvidim, da pojma nimajo kaj je to nogomet, to so samo navadni solisti, ki se trudijo da bi jih ker drug klub opazil, pri nogometu pa soliranja ni! Kje so časi ko smo z srcem navijali za slovenijo ko smo mahali z slovenskimi zastavami pa skakali po havbah avtomobilov? vsaj nekaj dobrega je na tem, da mamo dober podmladek dokler jih ne pokvari slava in denar. Vso srečo sloveniji za naprej.....
rsp.123@email.si
03. 06. 2007 10.43
Nemejugat, dokaj pravilno razmišljanje. Mal preveč so tile naši mladci naduti in mislijo, da so carji, v resnici pa o pravem nogometu lahko samo sanjajo. Nakateri v ekipi vsaj tečejo celo tekmo in res dajejo vse od sebe, enim se še to ne da. Žalostno pa je, da tudi selektor take pozerje uvršča v ekipo. Mislim, da bi v Ljubljani bilo bolj smotrno zgraditi raje novo, sodobno dvorano, da bi v njej lahko igrali hokej, košarko, rokomet, gimnastičarji bi lahko v njej našli prostor...., za tako matranje žoge so pa obstoječi štadioni kar v redu.
doki007@email.si
03. 06. 2007 09.04
BOLJ DA SE POSVETIMO DRUGIM ŠPORTOM NE PA TEKANJU ZA ŽOGO ,.....TO VSAK OTROK ZNA !!!!!
nemejugat
03. 06. 2007 09.02
!!! KOMENTATORJI POZOR !!! Smo kar smo, nas je komaj 2 milj. in tako ni kvantitete iz katere bi izluščili neko kvaliteto. Slišali ste Verdenika ki je dejal da so se Japonci čudili, da na svetovno gre ekipa iz države, ki ima manj prebivalcev kot mesto v katerem je delal. Naši nogometaši pač igrajo kot igrajo, že kot mladi odhajajo za drobiž "kot baje neke velike zvezde" v tujino in potem tam usahnejo, ter več ali manj grejejo klopi. Novinarji na široko trobijo kako ta in oni igra pri tem in tem klubu a morali bi reči, da je samo član kluba, v najboljšem da trenira pri tem in tem klubu. So sicer izjeme, toda za ekipo ki želi kaj več je to daleč, daleč premalo, vprašljiva je seveda tudi mentaliteta in še najboljši trener je tu nemočen. Doma se dela kot se in rezultat očitno ne more biti boljši. Ni kaj, morali bomo poseči po amaterizmu, tako bomo vsaj stroške znižali, o toliko opevanem stadionu katerega baje nimamo pa je tu ob že neštetih še en dokaz, da ga niti ne potrebujemo. Saj ga imamo, v Celju, Mariboru, Gorici, itd....so ravno dovolj veliki za število ljudi ki bi prišlo gledat tekme. Nasprotno, bojim se celo, da bodo kmalu še ti preveliki, razen če se stadioni gradijo kot spomeniki kulturi....Jankovičeva zamisel je dobra, toda žal samo novi veliki stadion bo premalo. Res je škoda denarja, popolnoma zadošča obnova Bežigrada, da bodo ljubljanski mladci imeli kje tekati. Kruha in iger pač...
Ciril Jazbec
03. 06. 2007 00.51
a v sloveniji res ni boljših igralcev??? brezveze.
Rijad Proši?
03. 06. 2007 00.09
Res,ta generacija igralcev je en navaden k... in to popolnoma impotenten.