Šport

Proti Nemcem brez Ačimoviča

Brdo pri Kranju, 25. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zadnjem treningu priprav na prijateljsko tekmo z nemško izbrano vrsto si je Ačimovič poškodoval gleženj.

Milenko Ačimovič najverjetneje ne bo nastopil na tekmi
Milenko Ačimovič najverjetneje ne bo nastopil na tekmi FOTO: Reuters

Slovenski nogometni reprezentanci, ki jo v soboto čaka prijateljska tekma z Nemčijo, v sredo pa še kvalifikacijska tekma proti Belorusiji, se je zgodila nova nesreča.

Potem ko je že na začetku priprav ostala brez vratarja Boruta Mavriča, ki na tekmah zanesljivo ne bo branil, se je na zadnjem treningu poškodoval še Milenko Ačimovič. Nogometaš Lilla si je poškodoval desni gleženj, zaenkrat dr. Vasja Kruh še ne more oceniti resnosti poškodbe.

Zaenkrat je gotovo, da ne bo mogel nastopiti proti Nemcem, verjetno pa ne tudi proti Belorusom, čeprav nekaj upanja še obstaja.

"Mile si je poškodoval zunanji del desnega gležnja. Resnosti poškodbe zaenkrat ni mogoče oceniti, huda bolečina in oteklina pa gotovo nista dober znak. Delamo vse, da zmanjšamo oteklino, računamo, da bomo več vedeli zvečer ali jutri zjutraj. Za njegov nastop proti Nemčiji ni nobene možnosti, vsi pa upamo, da ga bomo pozdravili do srede. Toda moramo si priznati, da bo to zelo težko, saj zdravljenje take poškodbe, na katero sumimo, traja od tri do šest tednov," je dejal zdravnik.

Oblak še ni izdal zamenjave za Ačimoviča
Oblak še ni izdal zamenjave za Ačimoviča FOTO: Reuters

Razumljivo, da selektor Brane Oblak ob izgubi izredno pomembnega člena ni najboljše volje. "Na zadnjem treningu, ki je do nesrečnega dogodka potekal v odličnem vzdušju, se je Ačimovič sam poškodoval. Nesrečno je doskočil na gleženj in zdaj ne more stopiti na nogo. Za nas je to hud udarec, kajti Mile je naš najboljši mož, prave zamenjave zanj pa nimamo. Mile je gol igralec, ima odlično zadnjo podajo, zna tudi narediti višek, poleg igralske kakovosti pa je nekakšen vodja projekta, s športnim, profesionalnim vedenjem je vzor vsem drugim. Toda s tem se moramo sprijazniti. Tako ali tako bi kdaj manjkal zaradi kartonov in na njegovo odsotnost se moramo privaditi," meni Oblak, ki ni hotel ali znal izdati, kdo bo Ačimoviča zamenjal.

"V glavi imam več možnosti. Mogoče bom poskušal z Rodičem, mogoče s Komcem, mogoče bo na njegovo mesto vskočil Šukalo. Moral bom nekaj skombinirati, verjetno pa bo v moštvu tudi Cipot. Slednji z nami še ni treniral, popoldne bo vadil z mojim pomočnikom Prelogarjem, da se privadi na mehak teren, saj v Katarju igra na trdih igriščih."

Oblak zatrjuje, da so z izjemo poškodb vse reči na pravem mestu. Sistem bo pač moral nekoliko spremeniti, z odsotnostjo Ačimoviča bo Slovenija gotovo manj nevarna za gol. Toda to še ne pomeni, da se bodo Slovenci proti zvenečemu nasprotniku vnaprej predali.

Nemci napovedujejo igro s tremi napadalci

Nemška nogometna reprezentanca je po fitnes testih v Frankfurtu in uspešnih pogajanjih z vodstvom Nemške nogometne zveze (DFB), v katerih si je vsak igralec v primeru naslova svetovnih prvakov prihodnje leto v svoji domovini izboril po 300.000 evrov nagrade, dopotovala v Slovenijo, kjer jih na velikonočno soboto na celjski Areni Petrol čaka prva letošnja prijateljska tekma. Noč pred tekmo bodo Nemci preživeli v Mariboru. "Veselimo se, da bomo znova tekali za žogo. Želimo si zmage, predvsem pa, da bi znova prikazali dobro igro na tekmi s Slovenijo," pojasnjuje kapetan "Elfa" Michael Ballack.

Nemški selektor Jurgen Klinsmann
Nemški selektor Jurgen Klinsmann FOTO: Reuters

Prvi mož večkratnih svetovnih prvakov se je pred odhodom na zadnje treninge pred tekmo še enkrat dotaknil javno večkrat omenjane nagradne vsote. "Obljubljena nagrada je res zelo lepa, vendar bomo morali imeti za naslov svetovnih prvakov tudi precej športne sreče," pravi Muenchenčan. Morebitni četrta lovorika na SP bi nemško zvezo stala več kot deset milijonov evrov, a bo to po velikem zaslužku od trženja in izplačani nagradi Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za DFB pravi mačji kašelj. Vsekakor pa bodo visoke zahteve reprezentantov za te tudi velika obveza pred nemško javnostjo.

Pod posebej budnim očesom selektorja Juergena Klinsmanna bosta na sobotni tekmi člana Werderja Frank Baumann in Christian Schulz, ki sta proti slovenski reprezentanci resna kandidata, da se v začetno enajsterico prebijeta iz ozadja, stratega "Elfa" pa bo zanimalo tudi stanje povratnika Oliverja Neuville. Za omenjene nogometaše bo tekma v mestu ob Savinji praktično zadnja priložnost, da si še izborijo mesto v ekipi za junijski pokal Konfederacij. Na mesto v ekipi računata tudi napadalec Koelna Lukas Podolski in Werderjev Tim Borowski. "Že zaradi tega bomo vsi na tekmi vsekakor zelo motivirani," zagotavlja Ballack, ki obljublja podobno atraktivno igro kot nazadnje proti Argentincem (2:2): "Nogometno igro, tudi njeno lepoto in učinkovitost bomo skušali v primerjavi z zadnjimi tekmami še nadgraditi."

Verjetni postavi:

Slovenija:
Handanovič, Ilič, M. Mavrič, Knavs, Filekovič, Koren, Cipot, Sešlar, Čeh, Rodič (Komac), Šiljak.

Nemčija:
Kahn, Hinkel, Friedrich, Huth, Schulz, Frings, Baumann, Ballack, Neuville, Kuranyi, Podolski.


  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20