Šport

Pred VN Avstrije

Zeltweg, 09. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Karavana formule 1 je že prispela v avstrijski Zeltweg, kjer bo konec tedna 6. dirka sezone za Veliko Nagrado Avstrije. Tokrat bodo naši sosedje prirejali dirko že 25., kar ni slabo za državo, ki je imela samo 12 voznikov v F1.

Bo Schumacher prvič zmagal v Avstriji?

Eden najbolj znanih avstrijskih dirkačev vseh časov je nedvomno Jochen Rindt, ki je tragično končal na treningu pred Veliko nagrado Italije v Monzi leta 1970. Pred svojimi tekmeci pa je imel v točkovanju prvenstva toliko prednosti, da je kot prvi v formuli 1 postal svetovni prvak posthumous.

Drugi avstrijski junak je vsekakor tudi Niki Lauda, danes uspešen vodja v ekipi Jaguarja, ki je svojo kariero prav tako skoraj tragično zapečatil na dirki za Veliko Nagrado Avstrije leta 1976, ko je v nesreči skoraj zgorel. Posledice na obrazu so vidne še danes, Lauda pa je na srečanje iz oči v oči smrti očitno hitro pozabil, saj se je za volan vrnil še isto leto.

Formula ena
Formula ena FOTO: Reuters

Pri tem mu je pomagal predvsem terapevt Willi Dungl, ki je zdravil tudi mnoge druge uspešne športnike. Poškodbe je celil tudi Gerhardu Bergerju po nesreči v Imoli leta 1989, tenisačici Steffi Graf, Hermanu Maierju in še mnogim drugim. Mnogi športniki pa so se svojih zdravstvenih težav nedvomno spomnili 1.maja, ko je terapevtski guru v 64. letu starosti doživel srčni infarkt in nekaj ur kasneje umrl.

Dirkališče A1 Ring so bili primorani Avstrijci, če so ponovno hoteli prirejati dirke formule 1, leta 1997 popolnoma prenoviti. Drastično so jo skrajšali in spremenili zavoje tako, da so jo dirkači takoj preimenovali v mikimiška dirkališče. Nedvomno zdaj Zeltweg ne ponuja več takšnih dirkaških izzivov, kot jih je na prejšnji progi, saj dirkališče veljalo za enega najhitrejših v Evropi. Najbolj uspešno moštvo je na A1 ringu ekipa McLarna s šestimi zmagami, Williams in Ferrari jih imata po tri. Najbolj uspešen dirkač pa Škot David Coulthard, ki je od sezone 1997 vsakokrat stal na zmagovalnih stopničkah.

Po statistiki pa ni nič kaj obetavna napoved za Michaela Schumacherja, ki v Avstriji ni zmagal še nikoli. »Ne oziram se na statistiko, kvečjemu se trudim, da bi dokazal to, da statistika ne more napovedati prav ničesar. Po uspehih na zadnjih dirkah, ne vidim razloga, da tudi to dirko ne bi zmagal.« je povedal svetovni prvak.

Sicer pa je Schumacher prejšnji teden bolj ali manj spremljal nogometni finale Bundeslige. »Utegnil sem pogledati le drugi polčas in moram priznati, da sem bil nad izidom razočaran. Bayer iz Leverkusna si je zmago nedvomno zaslužil, kljub temu pa vse čestitke Borussii Dortmund.«je komentiral izid Nemec, ki je sicer prejšnji petek okroglo usnje brcal tudi sam. Za svoje dirkaško - nogometno ekipo je prispeval tudi gol.

In ker je avstrijski Zeltweg tudi v neposredni bližini Ljubljane, se bodo na dirki zbrali tudi številni slovenski navijači. Prireditelji obljubljajo bogat program, med vrhunci večera pa bo zagotovo koncert skupine The Conrods, v kateri nekdanji svetovni prvak formule 1 Damon Hill igra na kitaro. Naj povemo še, da je organizator karte za ogled razdelil na tri dele tako, da lahko vstopnico kupite za vsak dan posebej, kar se bo precej poznalo v vaši denarnici.