Šport

Pred Pireneji zmagal McEwen

Montpellier, 15. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralec Robbie McEwen je zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Franciji, 173 km dolge preizkušnje od Miramasa do Montpellierja.

V sprintu glavnine je Robbie McEwen premagal rojaka Stuarta O'Gradyja, tretji pa je bil Američan Fred Rodriguez. Njegov rojak Lance Armstrong (Discovery Channel) je v skupnem seštevku zadržal rumeno majico vodilnega in 38 sekund naskoka pred Dancem Michaelom Rasmussenom. Gorazd Štangelj je bil 145., skupno pa je na 59. mestu.

Avstralec Robbie McEwen je zmagal na 13. etapi Toura (Foto: Reuters)
Avstralec Robbie McEwen je zmagal na 13. etapi Toura (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Miren dan in nezahtevno ravninsko etapo na francoskem Touru je popestrilo dogajanje v zadnjih metrih, saj je namesto boja ubežnikov za zmago na koncu o najboljšem odločal sprint glavnine, v katerem se je najbolje znašel avstralski specialist Robbie McEwen.

Osmoljenca 13. etape, ki je bila zanju zagotovo nesrečna, sta bila Francoz Sylvain Chavanel in Američan Chris Horner. Potem ko sta dolgo bežala in je že kazalo, da se bosta na koncu pomerila za prestižno etapno zmago, se jima je prav pred ciljem zataknilo. Preračunljivost in čakanje na potezo tekmeca sta se jima maščevala, saj je njuna prednost hitro kopnela in glavnina se jima je vse hitreje približevala.

Kakšnega pol kilometra pred ciljem je bilo jasno, da njuna prednost ne bo zadoščala do ciljne črte. Le nekaj sto metrov kasneje so ju tekmeci iz glavnine ujeli in pustili v ozadju, zmagal pa je v ciljnem sprintu McEwen, ki je za las prehitel rojaka O'Gradyja in dosegel tretjo etapno zmago na letošnjem Touru.

Armstrong je po tudi 13. etapi zadržal rumeno majico (Foto: Reuters)
Armstrong je po tudi 13. etapi zadržal rumeno majico (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vodilni se na etapi, katere namen je bil predvsem čimbolj mirno in v peklenski vročini s čim manj izgubljene energije priti od Alp do Pirenejev, kjer se bo dirka z novimi težkimi gorskimi etapami nadaljevala v soboto, niso prav pretegnili. Kolesarji Discoveryja so skrbeli, da rumena majica njihovega Armstronga ni bila ogrožena. Tako ostaja Američanov naskok pred Dancem Rasmussenom nespremenjen, 38 sekund, tretji je Christophe Moreau (2:34), nespremenjen pa je tudi zaostanek enega od napovedanih tekmecev Armstronga za zmago, Nemca Jana Ullricha (+ 4:02).

Edini slovenski udeleženec Toura Gorazd Štangelj (Lampre) je etapo končal na 145. mestu s 23 sekundami za zmagovalcem, v skupnem seštevku pa za Armstrongom zaostaja 52:17 minute in je na 59. mestu.

Pred zahtevnimi etapami v Pirenejih se je od dirke poslovil Španec Alejandro Valverde, ki zaradi posledic padca in poškodbe kolena po 78 kilometrih odnehal in v solzah končal letošnjo, zanj šele prvo preizkušnjo po Franciji, kjer je bil do odstopa na petem mestu v skupnem seštevku in imel v žepu odmevno zmago na gorski etapi v Courchevelu.

Izidi:

1. Robbie McEwen (Avs/Davitamon) 3:43:14
2. Stuart O'Grady (Avs)
3. Fred Rodriguez (ZDA)
4. Guido Trenti (ZDA)
5. Thor Hushovd (Nor)
6. Anthony Geslin (Fra)
7. Robert Foerster (Nem)
8. Magnus Backstedt (Šve)
9. Gianluca Bortolami (Ita)
10. Christopher Horner (ZDA)
...
33. Lance Armstrong (ZDA) vsi isti čas
145. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) + 0:23

Skupni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 50:13:50
2. Michael Rasmussen (Dan) + 0:38
3. Christophe Moreau (Fra) 2:34
4. Ivan Basso (Ita) 2:40
5. Santiago Botero (Kol) 3:48
6. Levi Leipheimer (ZDA) 3:58
7. Francisco Mancebo (Špa) 4:00
8. Jan Ullrich (Nem) 4:02
9. Andreas Kloeden (Nem) 4:16
10. Floyd Landis (ZDA) 4:16
...
59. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 52:17