Šport

Policija preiskuje sumljive tekme

Luzern, 01. 12. 2007 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uefa preiskuje primer sumljivih nogometnih izidov, na seznamu osmih držav sta tudi Srbija in Hrvaška.

Predsednik UEFA Michel Platini je sprožil preiskavo.
Predsednik UEFA Michel Platini je sprožil preiskavo. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (UEFA) je primer prirejanja izidov na 15 tekmah v vzhodni Evropi predala policijski organizaciji Europol. Nemški magazin Der Spiegel je zapisal, da so bile pri teh nečednih poslih udeležene ekipe iz Bolgarije, Gruzije, Srbije, Hrvaške, Litve, Estonije in Latvije. Dosje, ki ga j o tem primeru pripravila UEFA, vključuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2008, Ligo prvakov, pokal UEFA in pokal intertoto.

Po navedbah Der Spiegla se je pet uradnikov UEFA napotilo v centralo Europola v Haagu že v začetku novembra in policiji predalo dosje na 96 straneh. Evropska krovna nogometna organizacija je raziskala 26 tekem, 15 od teh je bilo v obdobju med julijem 2005 in novembrom 2006. UEFA je prav tako potrdila, da je raziskala te tekme in da je Europol začel s preiskavo 15 tekem, vendar pa dodatne obrazložitve še ni podala.

UEFA je še potrdila novico, da se je predsednik UEFA Michel Platini dogovoril s komisarjem Evropske unije za pravosodje Francom Frattinijem za skupni sestanek naslednje leto v Bruslju, na katerem bo tekla razprava o prirejanju izidov tekem, korupciji in pranju denarja v nogometu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.