Šport

Petnajst minut je bilo dovolj

Celje, 07. 10. 2006 22.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski nogometaši so na kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2008 premagali Luksemburg z 2:0.

Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2008 zabeležila prvo zmago. Z 2:0 (2:0) je v Celju premagala Luksemburg. Naslednjo tekmo bo odigrala v sredo, njun tekmec bo v Minsku Belorusija.

Slovenski nogometaši so premagali Luksemburg
Slovenski nogometaši so premagali Luksemburg FOTO: Jani Dolinšek


Napad, ofenziva, zmaga, so bile pred tekmo besede, ki so jih novinarjem najpogosteje izrekali slovenski nogometaši. Z njimi so nazorno pokazali, da jim šteje le zmaga, da so tri točke velik imperativ, ki bi jim ogromno pomenile pred sredinim gostovanjem v Belorusiji. Toda besede je bilo potrebno pretvoriti v dejanja, kar glede na stanje v moštvu in tudi na sodobni nogomet, v katerem praktično ni več "eksotičnih" nasprotnikov, ni bila lahka naloga. Luksemburg res ni kakovosten nasprotnik, toda z njihovo disciplinirano igro so imeli težave tudi boljše reprezentance, kot je Slovenija. Še posebno, če v tekmo ne greš, kot je potrebno.

V uvodnih minutah ni kazalo, da bodo varovanci Braneta Oblaka brez večjih težav opravili s tekmeci, ki so ob obrambni postavitvi presenetljivo pokazali tudi željo po napadu. V slovenski vrsti se je čutila živčnost, preveč je bilo dolgih podaj in premalo potrpežljive tehnične igre po tleh. Domači so si sicer pripravili tri polpriložnosti - Klemen Lavrič je bil prekratek po podaji Milivoja Novakoviča, Novakovič in Mile Ačimovič pa se pred vrati nista znašla, toda vse to gledalce ni prepričalo in na Areni Petrol so se že slišali žvižgi. Na srečo pa je prišla 30. minuta. Akcijo je začel Valter Birsa, Branko Ilič je z desne strani poslal žogo v sredino, kjer je bil najvišji Novakovič, ki je z natančnim strelom z glavo matiral gostujočega vratarja.

V preostalih tekmah skupine G sta se Bolgarija in Nizozemska v Sofiji razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0), v Constanti pa je Romunija premagala Belorusijo s 3:1 (2:1).

Kamen se je odvalil od srca, v nadaljevanju je bilo vse lažje. Že šest minut pozneje je znova zadišalo po zadetku, Lavrič se je sam znašel pred golom, močno streljal, toda žoga je zadela prečko. Mnogim na stadionu se je zavrtel film s prve kvalifikacijske tekme slovenske reprezentance proti Italiji leta 1994, ko sodnik ni priznal gola Darka Milaniča. Tudi tokrat se je zdelo, da je od prečke odbita žoga prešla črto, a sodnik ni menil tako. Kljub za slovenske navijače neugodni odločitvi grškega sodnika, pa so si ti lahko že kmalu oddahnili. Še pred odhodom na odmor je namreč Robert Koren s strelom s 25 metrov in pomočjo enega izmed gostujočih branilcev, ki ga je žoga zadela in spremenila smer, povišal na 2:0. To je bil tudi izid prvega polčasa, lahko pa tudi ne bi bil, saj je Lavrič v zadnjih minutah zapravil še eno priložnost.

V slačilnici je selektor Guy Hallers od svojih varovancev zahteval bolj napadalno igro, ki bi jo že v prvem napadu lahko kaznoval Ačimovič. Slednji je imel tudi boljše rešitve kot strel mimo gola, saj bi bilo bolje, da bi žogo prepustil bolje postavljenima Lavriču ali Novakoviču. Začetek drugega dela je obetal polno mrežo gostov, toda do konca so bili ti bližje zadetku. Borut Mavrič je moral posredovati po strelu Clauda Reiterja, spreten poskus Sebastiena Remyja ni bil dovolj natančen, Rene Peters pa je z lepim strelom od daleč celo zadel okvir vrat.

Gostitelji v drugem polčasu niso pokazali praktično ničesar, zato so si prislužili negodovanje maloštevilnih gledalcev. Videti je bilo, da so se zadovoljili z doseženim in da so hranili moči za gostovanje v Minsku. Do zmage - prve po lanskemu septembru v Moldaviji, pa so kljub neprepričljivi igri vendarle prišli, kar je v tem trenutku za vzdušje najbolj pomembno. Za večje pohvale in podaljšanje sanj o evropskem prvenstvu pa bo potrebno zabeležiti pozitiven izid tudi v Belorusiji.

Statistika tekme:

* Stadion Arena Petrol, gledalcev 3.500, sodniki: Panayiotis, Nikos, Vassos (vsi Ciper).
* Strelci: 1:0 Novakovič (30.), 2:0 Koren (44).
* Slovenija: B. Mavrič, Ilič, M. Mavrič, Cesar, Jokič, Čeh, Ačimovič (od 75. Komac), Birsa, Koren, Novakovič, Lavrič (od 85. Burgič).
* Luksemburg: Joubert (od 72. Gillet), Kintziger, Hoffmann, Reiter, Peters, Strasser, Bettmer, Joachim (od 66. Huss), Lombardelli (od 42. Leweck), Remy, Mutsch.
* Rumen karton: Ilič; Hoffmann.
* Rdeč karton: /


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zokisu56
08. 10. 2006 18.16
Veselje proti Luxemburgu, v sredo bo pa spet sledil padec na trdna tla...
butthead@email.si
08. 10. 2006 11.09
nč ga nisem poslušal.vemo kak igralc je bil oblak.sploh pa niti njega ne branim.mi je čist vseen ker je selektor,al oblak,prašnikar al pa katanec.sam vidi se slika slovenskega nogometa.vsaj ne bomo se skos sam o tem pogovarjal...
Just One
08. 10. 2006 10.41
butthead ne modruj...preveč si oblaka poslušo pa ti je ta prvi stavek v glavo stopo....jaz pa verjamem, da zahovič skor ne bi mogo slabše vodit reprezentance kot jo vodi oblak....ni vse v tem, če so dobri igralci al niso.,..predvsem je važno, da selektor zna v moštvo vnest dobro vzdušje pa da zaupa v igralce...oblak tega očitno ni sposoben..
butthead@email.si
08. 10. 2006 10.31
boljših igralcev v sloveniji NI!in taka je realna slika nogometa v SLO!zato ne pričakujmo preveč...in ne mislit da bi slučajno kakšen zahovič na selektorskem stolčku naredil kaj več in njihovi pajdaši ala Pavlin ki sanjajo neko pravljico.oni tega niso sposobni,Katanec pa pravilno da se je umaknil iz slovenskega nogometa ker on kar je naredil,je naredil in na njegovem mestu se jaz ne bi več vračal v slovenijo kot selektor reprezentance.
Rijad Proši?
08. 10. 2006 10.29
ups sori, ampak ne menja mojega mišljenja o Oblaku.
vbccbcvbc
08. 10. 2006 10.13
rijo27, Anglija in Makedonija sta igrali na Old Traffordu v Manchestru. LP
Rijad Proši?
08. 10. 2006 10.06
Oblak naj si pogleda, kako je igrala Katančeva Makedonija v Londonu in naj se iz taga kaj nauči. Ne vem ali ga bomo morali sami zjebat, ker to kar naši igrajo ni podobno nogometu- sramota.OBLAK RAUS.
Buucka
08. 10. 2006 08.19
Slaba tekma če bi igral saj z mal boljšim tekmecem bi že spet izgubili; ne vem kok bo še potrebno da bo Oblak letu ven