Šport

Petkovšek znova evropski prvak

Volos, 07. 05. 2006 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na EP v gimnastiki v grškem Volosu je Petkovšek osvojil naslov prvaka. Pegan je po napaki končal na sedmem mestu.

Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek FOTO: Reuters

Mitja Petkovšek je v svojem šestem zaporednem finalu na evropskih prvenstvih (v evropskem vrhu je vse od leta 1998), ko je na vseh z izjemo leta 2004 v Ljubljani stal na stopničkah, še drugič v karieri postal evropski prvak na bradlji. "Noro, noro! Ko bi vedeli, kako zelo sem užival med nastopom! Noro, točno tako, kot si zamisliš pred nastopom. Kaj bi dal, da bi jih raztrgal. In točno tako se je zgodilo. Ko doskočiš, je to nepopisno veselje," se je evforično veselil 29-letni Petkovšek. 

Glede na to, kako so pred njim telovadili tekmeci, je Petkovšek že pred nastopom vedel, da ima lahko ob solidni izvedbi v žepu kolajno. In če je po kvalifikacijskem nastopu opozarjal, da njegova sestava še zdaleč ni bila tako brezhibna, kot se je zdelo od blizu, je bil danes z njo zadovoljen. Ob tem, da je vajo dobro izpeljal, je za piko na i tokrat "zalimal" še seskok in dvoma o zmagovalcu ni bilo več. Tako so menili tudi sodniki, saj je pred najbližjim zasledovalcem Francozom Yannom Cucheratom - slednjega je premagal tudi na lanskem SP v Melbournu, le da se je vmes vrnili še Kitajec Li Xiaopeng - slavil z veliko prednostjo 3,5 desetinke točke. "Noro, noro!" je kar naprej ponavljal in se velikega uspeha iz srca veselil Petkovšek, ki si je po kvalifikacijah sicer zaželel troboj za zmago s Cucheratom in Belorusom Ivanom Ivankovom, po njegovem dobrem nastopu pa se je izkazalo, da sta tekmecem na voljo le še srebro in bron.

Ko je Mitja doskočil, sem vedel, da je zmagal. Ne glede na tekmece in njihove predstave pred njim pa je moral telovaditi na polno in zelo zbrano, saj se ti napaka sicer hitro lahko prikrade v vajo. Edi Kolar, Petkovškov trener

"Super je, vsaka zmaga je lepa. Vendar sem bolj ponosen kot evforičen," je bil zadovoljen tudi Petkovškov trener Edi Kolar, ki se je potem, ko so v kvalifikacijah sodniki Petkovška že kar priganjali na orodje, dobro uigral s svojim varovancem, da je bilo tokrat časa za pripravo dovolj.

Peganu ni šlo po načrtih

Kolajna pa je bila v Volosu kljub drugačnim predvidevanjem povsem na dosegu tudi Aljažu Peganu na drogu. Pred odhodom na prvenstvo je sicer črnogledo napovedoval, da njegova vaja ne bo dovolj za finale. S trenerjem Jožetom Mešlom sta še na prizorišču zvečer pred kvalifikacijami na novo sestavljala vajo in popravki so se obrestovali, saj se je Pegan med najboljšo evropsko osmerico uvrstil z drugo oceno, žal pa se je v finalu pokazalo, da so njegovi pomisleki o dobro izpeljani vaji utemeljeni. "Za seboj imam premalo ponovitev, saj mi je nova sestava prvič uspela šele v kvalifikacijah," se je po nastopu zavedal 31-letni telovadec Trnovega, njegov trener Mešl pa je dodal, da je na možnost napak opozarjal že pred odhodom.

Telovadce že prihodnji teden čaka nova priložnost za dokazovanje, saj bodo že konec tedna nastopili na svetovnem pokalu v Gentu. V Belgijo bosta odpotovala tudi oba slovenska asa, Petkovšek in Pegan.

"Lahko bi mi uspelo, žal mi ni. Takoj ko sem se uvrstil v finale, sem vedel, da lahko ob uspešni izvedbi dobim tudi kolajno. Zato mi je zdaj malo žal, a zadeva ni dramatična, saj finala sploh nisem pričakoval. Je pa škoda, saj se mi je priložnost nekako ponudila sama od sebe," po sedmem mestu ni bil preveč razočaran Pegan, ki pa mu ni žal, da se je prvenstva sploh udeležil: "Zadovoljen sem, da mi je uspela uvrstitev v finale in uvidel sem, da sem lahko tudi s to sestavo še vedno pri vrhu. Jasno pa je, da za jesensko svetovno prvenstvo to ne bo dovolj, zato me čaka še veliko dela." 

Pegan je napako, ki ga je stala stopničk, napravil prav pri enem od novih elementov (stadler za 540 stopinj v dvojni podprijem). Pri isti prvini je skoraj napako storil tudi poznejši zmagovalec domačin Vlasios Maras, ki je na noge spravil vso dvorano in se z novim evropskim naslovom - leta 2004 v Ljubljani sta na najvišji stopnički stala skupaj s Peganom - oddolžil za razočaranje na olimpijskih igrah leta 2004 prav tako pred domačimi navijači, ko se kot prvi favorit zaradi napake ni prebil niti do finala.

V preostalih finalih so se vsi trije branilci naslovov z evropskega prvenstva 2005 v Debrecenu, Romun Marian Dragulescu na parterju, Madžar Krisztian Berki na konju z ročaji in Italijan Andrea Coppolino na krogih (slednji je slavil skupaj z Nizozemcem Yurijem van Gelderjem, ki v Grčijo zaradi spora s trenerjem ni pripotoval), ki so se uvrstili na današnjo tekmo, poslovili od evropskih kron. Na parterju si je zmago namreč pritelovadil Rus Anton Golocuckov, ki je Dragulescuja potisnil na drugo mesto. Na paradnem orodju legendarnega slovenskega telovadca Mira Cerarja, konju z ročaji, je tradicijo romunskih zmag, ko je več kot desetletje na tem orodju kraljeval Marius Urzica in ga zaznamoval tudi kot edini, ki je po starem pravilniku prejel maksimalno oceno (10,0), nadaljeval komaj 18-letni Flavius Koczi. Finale na krogih pa je pripadel Rusu Aleksandru Safoškinu, ki je veščine za nastop na tem orodju nekaj let pridobival tudi v ruskem cirkusu, od leta 2003 pa je stalni član "zbornaje komande". Na tem orodju pa se je s srebrom izkazal tudi 33-letni veteran Bolgar Jordan Jovčev, ki je osvojil že svojo 20. kolajno na največjih tekmovanjih. Preskok je dobil olimpijski podprvak Romun Marian Dragulescu pred rojakom Alinom Jivanom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
08. 05. 2006 14.21
mamo vsaj enega ki promovira Slovenijo v pozitivnem smislu, vsaka ti čast Mitja, kr tko naprej, škoda za Aljaža...