Šport

Petacchi izokristil priložnost

Pordenone, 23. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijan Alessandro Petacchi je zmagovalec 13. etape 86. dirke po Italiji od Pordenona do Marostice v dolžini 155 kilometrov. Kolesar Fasse Bortola je bil po treh urah 38 minutah in 58 sekundah v ciljnem šprintu močnejši od rojakov Danieleja Bennatija na drugem in Stefana Garzellija na tretjem mestu.

Alessandro Petacchi
Alessandro Petacchi FOTO: Reuters

V skupnem seštevku je na prvem mestu Gilberto Simoni. Martin Hvastija (Tenax) je zasedel 136. mesto z zaostankom 8:25. V skupnem seštevku je 146. za Simonijem pa zaostaja 1:54:26.

Etapa je bila veliko lažja od 12., ko je kolesarje čakal težak zaključni vzpon. Kljub temu je bilo ob koncu vroče, saj zasledovalci vodilnemu Simoniju niso pustili počitka. Karavana je sicer začela zelo počasi in se v mestecu Sacili ustavila in se spomnila na domačega junaka Dennisa Zanetteja, klubskega kolega Petacchija, ki je nepričakovano preminil v začetku letošnjega leta. Kolesarji so ob koncu etape prevozili še tri kroge okoli Marostice s tremi lahkimi vzponi. Tako je o zmagovalcu vseeno odločal šprint skupine. Petacchi je s četrto zmago vnovič dokazal, da ima pravo konkurenco v šprintih le v rojaku in rekorderju po številu etapnih zmag na Giru Mariu Cipolliniju, ki pa je že odstopil. Izkazal se je tudi Garzelli, ki je s tretjim mestom zaradi bonifikacijskih točk nekoliko zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku, ki zdaj znaša 36 sekund.

Štirinajsta etapa bo kolesarje vodila od Marostice do Alpe Pampeaga, kjer kolesarje čaka zaključni vzpon. Karavana bo morala premagati 162 kilometrov.