Šport

Petacchi drugič zmagal

Mugello, 19. 05. 2007 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Alessandro Petacchi (Milram) je zmagovalec sedme in hkrati najdaljše etape kolesarske dirke po Italiji.

Petacchi si je drugo zmago na letošnjem giru prikolesaril v ciljnem sprintu.
Petacchi si je drugo zmago na letošnjem giru prikolesaril v ciljnem sprintu. FOTO: Reuters

Italijan Alessandro Petacchi (Milram) je zmagovalec sedme etape 90. kolesarske dirke po Italiji. Petacchi je najdaljšo izmed 21 preizkušenj letošnjega Gira, 254 kilometrov dolgo traso med Spoletom in Scarperio v bližini Firenc, za svojo drugo etapno zmago letos dobil po spektakularnem ciljnem sprintu, v katerem je ugnal Norvežana Thora Hushvoda (Credit Agricole) na drugem in svetovnega prvaka rojaka Paola Bettinija (Quickstep) na tretjem mestu. Domačin Marco Pinotti (T-Mobile) je obdržal roza majico vodilnega v skupni razvrstitvi.

Triintridesetletni Petacchi je ciljno črto na slovitem dirkališču Mugello prečkal po 6:14:44 ure kolesarjenja po soncu in najdaljšo etapo italijanske pentlje dobil pred Hushovdom, tretje in četrto mesto sta osvojila njegova rojaka Bettini in Danilo Napolitano. To je bila za italijanskega zvezdnika po ponedeljkovi zmagi v tretji etapi še druga letošnja zmaga na Giru.

"Danes sem se res dobro počutil, tudi na vzponu, in obdržal sem dovolj moči v nogah vse do konca," se je nove etapne zmage veselil Petacchi in dodal: "Kljub temu pa sam pri sebi nisem zares verjel, da lahko dobim najdaljšo etapo Gira. Zato bi se rad zahvalil predvsem moštvenim kolegom, ki so odlično opravili delo, zmago pa posvečam prijatelju Marcu Velu, ki je moral zaradi poškodbe žal izpustiti letošnjo izvedbo dirke po Italiji."

Kolesarji so se spopadli z najdaljšo etapo na letošnjem giru, dolgo 254 kilometrov.
Kolesarji so se spopadli z najdaljšo etapo na letošnjem giru, dolgo 254 kilometrov. FOTO: Reuters

Italijan Salvatore Commesso je vodil napad tri kilometre pred ciljno črto skupaj s svetovnim prvakom v vožnji na čas Švicarjem Fabianom Cancellaro, pridelala sta si 1,2 kilometra prednosti, a so ju preostali kolesarji 300 metrov pred ciljem ujeli. V sprinterskem finalu pa je Petacchiju uspelo ubraniti vse napade tekmecev.

Edini slovenski kolesar na dirki Gorazd Štangelj (Lampre) je v cilj pripeljal z glavnino v času zmagovalca na 72. mestu, v skupni razvrstitvi pa je z zaostankom 19:40 minute napredoval na 104.

Izidi:
- 7. etapa (Spoleto - Scarperia, 254 km):

|| 1. Alessandro Petacchi (Ita/Milram)
2. Thor Hushovd (Nor)
3. Paolo Bettini (Ita)
4. Danilo Napolitano (Ita)
5. Jose Joaquin Rojas (Špa)
6. Alekasander Usov (Blr)
7. Maximiliano Richeze (Arg)
8. Enrico Gasparotto (Ita)
9. Asan Bazajev (Kaz)
10. Koldo Fernandez (Špa)
...
71. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) ||

- skupni vrstni red:

|| 1. Marco Pinotti (Ita/T-Mobile)
2. Hubert Schwab (Švi)
3. Danilo Di Luca (Ita)
4. Franco Pellizotti (Ita)
5. Andrea Noe (Ita)
6. Vincenzo Nibali (Ita)
7. Luis Laverde (Kol)
8. Andy Schleck (Luks)
9. Damiano Cunego (Ita)
10. David Zabriskie (ZDA)
...
104. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) ||

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.