Šport

Peta etapa brez posebnosti

Pariz, 06. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralec McEwen (Davitamon Lotto) je zmagovalec pete etape dirke po Franciji. Rumeno majico je obdržal Armstrong.

Kolesarji na dirki po Franciji (Foto: Reuters)
Kolesarji na dirki po Franciji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Ravninska etapa na skupni seštevek ni imela vpliva, saj je vrh ostal nespremenjen. V rumenem še naprej ostaja Američan Armstrong, ki ima 55 sekund naskoka pred rojakom in moštvenim kolegom Georgejem Hincapiejem, tretji je Nemec Jens Voigt (CSC; +1:04). Gorazd Štangelj, ki je bil v času zmagovalca tokrat 132., je skupno na 110. mestu (+5:08).

Avstralski kolesar Robbie McEwen (Davitamon Lotto) je zmagovalec pete etape dirke po Franciji od Chamborda do Montargisa v skupni dolžini 183 kilometrov. Na pretežno ravninski etapi je McEwen tesno zmago slavil po ciljnem sprintu pred drugouvrščenim Belgijcem Tomom Boonenom (Quick.Step) in tretjeuvrščenim Norvežanom Thorom Hushovdom (Credit Agricole). Rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku je zadržal Američan Lance Armstrong (Discovery Channel), ki je v cilj prikolesaril v času glavnine. Edini slovenski predstavnik Gorazd Štangelj (Lampre-Caffita) je bil 132.

Peta, izključno ravninska, etapa 92. pentlje po Franciji ni prinesla večjih pretresov. Sicer so tokratno preizkušnjo zaznamovali posamezni pobegi manjših skupinic kolesarjev, kot je to na ravninskih etapah že pravilo, vendar pa glavnina ni imela težav z lovljenjem. Zadnja četverica ubežnikov je bila ulovljena deset kilometrov pred ciljem, saj je bil ritem zasledovalcev vseskozi dovolj visok in se je vodilni skupini v zadnjih kilometrih približeval izredno hitro.

Znova so na sceno stopili sprinterji. Štiri kilometre pred ciljem se je pol ducata kolesarjev zapletlo v padec na enem izmed ostrih desnih zavojev, vendar do poškodb ni prišlo, vsi so lahko kmalu nadaljevali vožnjo, tempo pa se je še stopnjeval. Najbolj aktivni so bili kolesarji ekipe FDJ, Belgijec Boonen, zmagovalec letošnje druge in tretje etape, pa je sprint začel nekaj metrov prehitro, saj mu je v zadnjih metrih zmago za kakšnih dvajset centimetrov izpred nosa odpeljal Avstralec McEwen. Tretje mesto si je prikolesaril Hushovd.

______________________________________________

Izidi:

1. Robbie McEwen (Avs/Davitamon-Lotto) 3:46:00
2. Tom Boonen (Bel/Quick.Step)
3. Thor Hushovd (Nor/Credit Agricole)
4. Stuart O'Grady (Avs/Cofidis) vsi
5. Angelo Furlan (Ita/Domina Vacanze)
6. Allan Davis (Avs/Liberty Seguros) isti
7. Bernhard Eisel (Avt/FDJ)
8. Baden Cooke (Avs/FDJ) čas
9. Jens Voigt (Nem/CSC)
10. Robert Forster (Nem/Gerolsteiner)
...
132.Gorazd Štangelj (Lampre-Caffita)

Skupni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 13:45:12
2. George Hincapie (ZDA/Discovery Channel) + 0:55
3. Jens Voigt (Nem/CSC) 1:04
4. Bobby Julich (ZDA/CSC) 1:07
5. Jose Luis Rubiera (Špa/Discovery Channel) 1:14
6. Jaroslav Popovič (Ukr/Discovery Channel) 1:16
7. Aleksander Vinokurov (Kaz/T Mobile) 1:21
8. Benjamin Noval (Špa/Discovery Channel) 1:26
9. David Zabriskie (ZDA/CSC)
10. Ivan Basso (Ita/CSC)
...
110.Gorazd Štangelj (Slo/Lampre-Caffita) 5:08