Šport

Pet tekem, pet zmag

Hochfilzen, 09. 12. 2006 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norveški biatlonec Bjoerndalen je zabeležil novo zmago. Med ženskami je slavila Nemka Henklova.

Dvaintridesetletni Bjoerndalen je nepremagan na zadnjih osmih tekmah.

Norvežan Ole Einar Bjoerndalen je zmagal na tekmi biatloncev za svetovni pokal v Hochfilznu (29:50,9/2 zgrešena strela) in se utrdil v skupnem vodstvu pokala, saj je zmagal na vseh dosedanjih petih tekmah. Na 12,5 kilometra zasledovalno je bil drugi Rus Dimitrij Jaročenko, ki je zaostal dve minut in 8,1 sekunde (2), tretji pa je bil še drugi Rus Ivan Čerezov (+2:20,0/2).

Na 18. mestu je bil Janez Marič (3:44,8/4), drugi slovenski predstavnik Danilo Kodela pa nastopa ni končal.

Marič je zadnji dve leti slabo streljal in zato nima dovolj velike samozavesti na strelišču. Tudi v tem delu biatlonskega nastopa pa se je izjemno popravil. Strelja še vedno nekoliko prepočasi in tu izgubi precej časa. Zaveda pa se, da je blizu najboljšim in le še vprašanje česa je, kdaj se bo povzpel višje. V težkih vremenskih razmerah, v smučino je namreč padal sneg, smo imeli tudi zelo konkurenčne smuči, za kar gre zahvala našim serviserjem. Vodja slovenske moške ekipe Uroš Velepec

Marič, ki je bil v petek na šprinterski tekmi 15., je dobro začel tudi zasledovalni nastop. Na prvem strelskem mestu je posel opravil brezhibno, tudi krog pozneje pa je bil z devetim mestom še vedno med deseterico. Po treh krogih in sedmih kilometrih je za vodilnim Bjoerndalnom, ta je imel več kot pol minute prednosti pred drugouvrščenim Rusom Jaročenkom, zaostajal minuto in 41 sekund ter zasedal 11. mesto. Pred tem je enkrat zgrešil tarčo leže. Na tretjem postanku na strelišču je Marič zgrešil prvi dve tarči ter uspešneje nadaljeval, vendar pa je začetno slabo opravljeno merjenje pomenilo krepko nazadovanje. Mariča ni bilo več niti med prvo dvajseterico, po zadnji strelski nalogi pa je z enim zgrešenim strelom zasedal 22. mesto. Z dobrim tekom je do cilja prehitel pet tekmovalcev.

Nemka ni dovolila presenečenja

Andrea Henkel
Andrea Henkel FOTO: Reuters

Nemka Andrea Henkel je zmagala na tekmi biatlonk za svetovni pokal v Hochfilznu (32:29,2, 1 zgrešen strel) in še povečala vodstvo v skupnem seštevku.

Na 10 km zasledovalno je bila druga Norvežanka Linda Grubben (+37,4, 1), tretja pa je bila Švedinja Anna Carin Olofsson (39,9, 1).

Na 15. mestu je bila najboljša Slovenka Teja Gregorin, ki je bila mesto višje kot na petkovi šprinterski tekmi (+4:04,8, 4), mesto za njo pa se je uvrstila Tadeja Brankovič (+4:04,6, +5). Priložnost za preboj med deseterico sta zapravili na strelišču, saj je Gregorinova zgrešila štiri tarče, Brankovičeva pa še eno več. "Res je, natančnejše streljanje bi nam prineslo še večji uspeh. Na tekmi smo imeli dobro izhodišče, vendar bi morali naši najboljši biatlonki bolje opraviti svoje delo na strelišču,"je slovenski nastop orisal vodja slovenske ženske ekipe Tomaš Kos.

Andreja Mali (+5:10,8) in Dijana Grudiček (5:42,2) nista prišli do točk svetovnega pokala, tekmo sta končali na 33. oziroma 37. mestu. Četverica Gregorin, Brankovič, Mali in Grudiček bo Slovenijo zastopala tudi na nedeljski štafetni tekmi.

Nemke s Henklovo razred zase

Henklova je 24 ur po zmagi na šprinterski tekmi dobila še drugo tekmo pokala ter si na ta način sama dala lepo darilo pred praznovanjem 29. rojstnega dneva v nedeljo. Nemka je vodila od starta do cilja ter zgrešila le enega od dvajsetih strelov. Več kot pol minute je zaostala Grubbnova, ki je Olofssonovo prehitela v zadnjih stotih metrih. Nemka Kati Wilhelm je še tretjič v tej zimi zasedla četrto mesto. S štirimi zgrešenimi streli je bila več kot dve minuti za zmagovalko. Martina Glagow s petim, Katrin Apel s sedmim in Magdalena Neuner z osmim mestom so dopolnile nemški uspeh.


"Henklova je ta čas razred zase, saj je izjemna tako v strelskem kot tudi v tekaškem delu nastopa. Že prej je bila dobra tekačica, sedaj pa je vse nadgradila še z natančnim streljanjem. Mogoče pa je prezgodaj prišla v tako dobro formo, saj je vprašanje, ali bo zdržala celotno sezono, ker bo ta še dolga. Pred nami je še ogromno tekem," je menil Tomaš Kos.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.