Šport

Pereiru 16. etapa

Pau, 19. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnjo gorsko etapo kolesarske dirke po Franciji od Mourenxa do Paua je dobil Španec Pereiro.

Danes je bil najboljši Pereiro
Danes je bil najboljši Pereiro FOTO: Reuters

Na kolesarski dirki po Franciji je bila na sporedu 16., zadnja gorska etapa od Mourenxa do Paua (180,5). Dobil jo je kolesar Phonaka, Španec Oscar Pereiro, ki je imel v sprintu štirih ubežnikov več moči od rojaka Xabiera Zandia, Italijana Eddyja Mazzolenija in Avstralca Cadla Evansa.

Glavnina z vodilnim v skupnem seštevkom Lanceom Armstrongom in vsemi njegovimi konkurenti za zmago je zaostala tri minute in 24 sekund, tako da v skupnem seštevku na prvih šestih mestih ni prišlo do sprememb. Zato pa se je Evans prebil na sedmo mesto.


Etapo zaznamovali številni padci

Začetek etape je bil hiter in nervozen. V boju, da se izoblikuje prava skupina, ki bi imela možnosti, da na cilj pride pred glavnino, je bilo veliko prerivanja, posledica pa so bili številni padci. Najhuje jo je skupil 10. v skupnem seštevku Nemec Andreas Kloeden, ki je do cilja vozil z zlomljenim zapestjem in bo po bolj natančnih pregledih najverjetneje odstopil.

Glavnina z vodilnim v skupnem seštevkom Lanceom Armstrongom in vsemi njegovimi konkurenti za zmago je zaostala tri minute in 24 sekund (Foto: Reuters)
Glavnina z vodilnim v skupnem seštevkom Lanceom Armstrongom in vsemi njegovimi konkurenti za zmago je zaostala tri minute in 24 sekund (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


Po približno 30 kilometrih je le prišlo do uspešnega napada, izoblikovala se je skupina 11 kolesarjev, v kateri je bil za skupni vrstni red pri vrhu najnevarnejši Avstralec Cadel Evans, z zaostankom slabih 13 minut 11. v skupni razvrstitvi. Na vzponu na najvišjo točko etape je prav Avstralec ostal sam, a ga v spustu ujeli Mazzoleni, Pereiro in Zandio. Z izjemo slednjega so imeli vsi ubežniki velik motiv, saj so bili v razvrstitvi uvrščeni od 10. do 20. mesta, tako da bi lahko pridobili kakšno mesto.

Čeprav so bili složni, se menjevali v narekovanju ritma, pa so bili za glavnino prenevarni, tako da si večje prednosti niso mogli priboriti. Kljub temu so v cilj prišli tri minute in 24 sekund pred njo, kar jim je pomagalo, da so pridobili nekaj mest. V sprintu je bil najhitrejši Pereiro, ki je tako prvič dobil etapo na Touru. Njegova zmaga je zaslužena, že drugič zapored so ga razglasili za najbolj borbenega tekmovalca v etapi, za razliko od 15. etape, ko ga je po pobegu v sprintu premagal Američan George Hincapie, pa se je tokrat le dokopal do velikega uspeha.


Slovenski predstavnik Gorazd Štangelj je nastopil na ravni prejšnjih etap. V cilj je prišel z zaostankom dobrih desetih minut.


Izidi 16. etape:

1. Oscar Pereiro (Špa/Phonak) 4:38:40
2. Xabier Zandio (Špa/Illes Balears)
3. Eddy Mazzoleni (Ita/Lampre)
4. Cadel Evans (Avs/Davitamon) isti čas
5. Philippe Gilbert (Bel/FDF) + 2:25
6. Anthony Geslin (Fra/Bouygues Telecom)
7. Joerg Ludewig (Nem/Domina Vacanze)
8. Juan Antonio Flecha (Špa/Fassa Bortolo)
9. Ludovic Turpin (Fra/Ag2r-Prevoyance)
10. Cedric Vasseur (Fra/Cofidis) isti čas
...
75. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) + 10:05

Skupni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 66:52:03
2. Ivan Basso (Ita/CSC) 2:46
3. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 3:09
4. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile) 5:58
5. Francisco Mancebo (Špa/Illes Balears) 6:31
6. Levi Leipheimer (ZDA/Gerolsteiner) 7:35
7. Cadel Evans (Avs/Davitamon-Lotto) 9:29
8. Floyd Landis (ZDA/Phonak) 9:33
9. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile Team 9:38
10. Christophe Moreau (Fra) Credit Agricole 11:47
... 82. Gorazd Štangelj(Lampre) + 2:13:10