Drugi športi

Tomescujevi olimpijski maraton

Peking, 17. 08. 2008 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Atletinja Constantina Tomescu je osvojila zlato medaljo v olimpijskem maratonu.

Constantina Tomescu
Constantina Tomescu FOTO: Reuters

V zgodnjih jutranjih urah po kitajskem času so se v boj za olimpijske kolajne podale atletinje v maratonu. Najhitrejša je bila Romunka Constantina Tomescu (2:26:44), ki je drugouvrščeno Kenijko Catherine Ndereba (2:27:06) prehitela za 22 sekund, tretjo Kitajko Zhou Chunxiu (2:27:07) pa še za nadaljnjo sekundo.

Najdaljša, 42,2 kilometra dolga tekaška preizkušnja naj bi bila največji test vpliva pekinškega onesnaženega ozračja in vročine, a je maratonkam tokrat pomagala zmerna temperatura in rahlo deževno vreme. Romunska zmagovalka, sicer bronasta s svetovnega prvenstva leta 2005, je za progo porabila dve uri, 26 minut in 44 sekund, nato pa v zadnjem krogu na atletskem stadionu z visoko dvignjenimi rokami in poljubi pozdravila navdušeno kitajsko občinstvo. S tem uspehom je Tomescujeva izboljšala tudi dosežek rojakinje Lidie Simon, srebrne iz OI v Sydneyju.

Maraton se je sicer začel ob pol osmih zjutraj po lokalnem času, 80 atletinj pa je startalo na Trgu nebeškega miru, torej v srcu kitajske prestolnice, ki so ga v zadnjih dneh zaznamovali tudi različni manjši protesti proti teptanju človekovih pravic na Kitajskem. Tudi zato se je najverjetneje med tisoče gledalcev pomešalo kar precej policistov. Tekačice so se podale okoli Prepovedanega mesta in nato po mestnih ulicah proti Ptičjemu gnezdu.

Prav ta del proge je Tomescujevi tudi prinesel več kot minuto prednosti pred zasledovalkami, ki je nato vse do konca niso več ujele. "Močno sem pritisnila, saj sem si res želela tega zlata. Na koncu sem se ves čas ozirala nazaj, a na srečo nevarnosti ni bilo," je po uspehu povedala romunska atletinja, ki je bila že na polovici zadnjega kroga, ko sta Ndereba in Zhoujeva šele vstopili na stadion.



Razočarana pa je bila ob koncu maratonske preizkušnje zagotovo tudi svetovna rekorderka Paula Radcliffe, ki se je po nedavni poškodbi šele ta teden odločila, da bo še četrtič poskušala priti do olimpijskega zlata, na koncu pa se je zelo borila, da je tekmo vsaj končala in to na 23. mestu, skoraj šest minut za zmagovalko.


Stik z vodilnimi je Britanka držala le v uvodnem delu proge, nato pa je izgubila priključek in nekaj kilometrov pred ciljem celo stopila s proge ter se raztegnila. Kljub bolečinam se je nato vrnila na stezo in častno odtekla do cilja. "Ne vem, kaj se je zgodilo," je povedala po prihodu v cilj in pojasnila, da je čutila bolečino, kot bi jo nekdo brcal v nogo. S tekmo je kljub temu nadaljevala, saj je po njenem grozno, če moraš odstopiti, kar se ji je zgodilo na zadnjih OI v Atenah.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TFerarri
17. 08. 2008 08.37
Čestitke romunjki da je vzdržala do konca skoro samostojni tek, več kot polovico maratona je pretekla brez "družbe".