Drugi športi

FOTO: Phelpsu drugo zlato

Peking, 11. 08. 2008 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Američan Michael Phelps je priplaval že do druge zlate medalje. Z ameriško štafeto 4 x 100 metrov prosto so postavili tudi svetovni rekord. Padli so še trije svetovni rekordi.

Najbolj atraktivna je bila zadnja disciplina, moška štafeta na 4 x 100 m prosto, kjer so Američani, Francozi in Avstralci že v nedeljo z rezervnimi postavami plavali hitreje od starega svetovnega rekorda. Obenem je bila to za ameriškega predsednika Georga Busha tudi zadnja priložnost, da tudi v ponedeljek sliši ameriško himno. V dramatični tekmi so bili Američani po nastopu Michaela Phelpsa in Garretta Weberja še v vodstvu, nato pa so jih prehiteli Francozi. V dramatični končnici je Jason Lezak šele na zadnjih metrih premagal Alaina Bernarda in ZDA priplaval še osmo zlato zapored na tej razdalji. Bron so osvojili Avstralci, pri katerih je Eamon Sullivan s 47,24 poskrbel za še en svetovni rekord v uvodni predaji, le stotinko slabši od rekorda je bil Phelps. Ta se je dopoldan uvrstil tudi v finale na 200 m prosto, a je varčeval z močmi za štafeto, kjer je kot svetovni rekorder in dvakratni zaporedni svetovni prvak tudi prvi favorit za zmago, a v Atenah je v tej disciplini osvojil "le" bron.

Američani (3:08,24) so včeraj doseženi svetovni rekord izboljšali kar za 3,99 sekunde, Francozi (3:08,32) evropskega za 4,04. Boljše od včeraj doseženega rekorda pa so plavali danes tudi Avstralci, Italijani in Švedi, pri čemer sta zadnji dve reprezentanci ostali praznih rok. "Res nora tekma. Na koncu nas je rešil Jason (Lezak), ki je plaval hitreje, kot bi lahko kdorkoli pričakoval od njega (46,0). Vedeli smo, da bo tesno, in na koncu je bilo izjemno razburljivo. Tekma se je res poigrala z našimi čustvi," pa je bil komentar Phelpsa.

Skupno je Phelps na olimpijskih igrah osvojil že svojo osmo zlato kolajno, s čimer se je na večni lestvici najboljših olimpijcev že prebil na deveto mesto.

V Atenah je zdaj 23-letni Američan osvojil šest zlatih in dve bronasti kolajni, za Peking pa napoveduje osem zlatih. Naslednja zlata medalja, morda že v torek na 200 prosto, bi ga zavihtela na peto mesto, če pa osvoji še dve, bo na vrhu lestvice zamenjal rusko telovadko Lariso Latinino.


Dan rekordov


Festival rekordov je v uvodni disciplini, polfinalu na 100 m hrbtno, kjer je Anja Čarman sinoči dosegla nov slovenski rekord, odprla Kirsty Coventry iz Zimbabveja. Z 58,77 je bila dve desetinki sekunde hitrejša kot Američanka Nathalie Coughlin 1. julija letos na ameriških kvalifikacijah v Omahi. Branilka naslova se je v finale uvrstila kot druga (59,43). "Izjemno. Vedela sem, da sem dovolj hitra za finale in na koncu celo malce popustila in rekord bi bil lahko še boljši. Seveda me jutri na tej razdalji čaka še en nastop," je po tekmi povedala Coventryjeva.

Rekordna je bila še ena "slovenska" disciplina. Za nov svetovni rekord je na 100 m prsno poskrbel branilec naslova iz Aten Japonec Kosuke Kitadžima, ki se je z 58,91 kot prvi plavalec spustil pod mejo 59 sekund. Rekord Američana Brendana Hansena je 25-letni Japonec izboljšal za 21 stotink. "Skušal sem plavati zelo natančno. Bil sem skoncentriran na vsak zavesljaj in držal sem dober ritem. Plavanje je bilo takorekoč idealno. Upal sem, da mi bo to uspelo in res mi je," je pot do rekorda opisal Japonec. Norvežan Alexander Dale Oen (59,20) in Francoz Hugues Duboscq sta osvojila ostali odličji. Zanimivo je, da je Oen, ki je v ponedeljek na 100 prsno postavil evropski rekord in bil najboljši tudi v polfinalu, Norveški priboril prvo plavalno olimpijsko medaljo v zgodovini sploh.

V prav tako atraktivni tekmi deklet na 400 m prosto je Britanka Rebecca Adlington v končnici ugnala Američanko Katie Hoff, za katero se je zdelo, da ima po 300 metrih že neulovljivo prednost, bron pa je osvojila druga britanska plavalka Joanne Jackson. Na 100 m delfin je zlato medaljo osvojila 23-letna Avstralka Lisbeth Trickett, ki je s 56,73 prepričljivo premagala Američanko Christine Magnuson (57,10) in rojakinjo Jessicah Schipper, za svetovnim rekordom Nizozemke Inge de Bruijn pa je zaostala 12 stotink. "Osebni rekord in zlata medalja je več kot sem pričakovala. Pred nastopom sem bila izredno nervozna, po tekmi pa presrečna," je povedala Avstralka. Najhitrejši v sezoni, Francozinja Laure Manaudou in Italijanka Federica Pellegrini se nista vmešali v boj za medalje.

Dosežen pa je bil še en evropski rekord. V polfinalu na 100 m hrbtno ga je s 53,06 dosegel Rus Arkadij Vjačanin. Skupaj so plavalci v Pekingu postavili že sedem svetovnih in osem evropskih rekordov.

Slovenci v dopoldanskem delu nismo imeli nobenega plavalca, popoldan pa se bosta v kvalifikacijah na 200 m prosto oz. 200 mešano predstavili Sara Isakovič in Anja Klinar.


  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b.r.e.m.b.o
11. 08. 2008 10.51
matr noge ma k plavutke..roke pa ku vesla.. ni kej dobr je
etano
11. 08. 2008 09.56
Ok, tip je officially fugly, ampak je pa car pr tem, kar dela. Tle se vidi ne samo talent, ampak tud trda disciplina, požrtvovalnost in usmerjenost v cilj. Respect, in kapo dol. (p.s. ful dobre fotke)
martincheq
11. 08. 2008 08.43
lol ta je pa nabit ko nwemkaj 2 zlate medalje in 2 svetovna rekorda dejmo do 8!!!