Drugi športi

Z vodo v očalih do rekorda

Peking, 13. 08. 2008 05.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Peti tekmovalni dan na OI se je Michael Phelps na večni lestvici najboljših olimpijcev vseh časov povzpel na prvo mesto. Nepremagljiv je bil, kljub temu, da mu je voda zalila očala.

S petimi novimi zlatimi odličji se je Michael Phelps dokončno prebil na prvo mesto na lestvici večnih.
S petimi novimi zlatimi odličji se je Michael Phelps dokončno prebil na prvo mesto na lestvici večnih. FOTO: Reuters

Novi tekmovalni dan v plavanju je Phelpsu navrgel še dve novi zlati kolajni (200 m delfin, 4 x 200 m prosto) in v svojo bogato zbirko je triindvajsetletni Američan tako pospravil že 13 odličij, od tega kar enajst zlatih, poleg prvih mest je bil še dvakrat tretji. Michael Phelps torej niza uspeh za uspehom, vsakega pa tudi podkrepi s svetovnim rekordom. Tako je bilo v obeh današnjih disciplinah, kakor tudi v minulih dneh na 200 metrov prosto, na 400 metrov mešano in z ameriško štafeto na 4 x 100 metrov prosto.


Dokler bo plaval Michael Phelps, se bodo morali vsi drugi plavalci bolj ali manj zadovoljiti z drobtinicami. Tako pač je in tega se ne da spremeniti. Oči svetovne javnosti so ves čas uprte v Američana, ki vsak dan poskrbi za vsaj eno novo žlahtno odličje. Danes je v svojo zbirko dodal kar dve, kar je že njegova peta zlata kolajna v petih nastopih na letošnjih olimpijskih igrah in enajsta v karieri, skupna zbirka odličij pa se je povzpela že na 13, saj je v Atenah vknjižil tudi dve tretji mesti. Zdaj se je dokončno prebil na prvo mesto na lestvici večnih, saj do zdaj ni bilo nikogar, ki bi osvojil toliko zlatih odličij. Telovadka nekdanje Sovjetske zveze Larisa Latinina, atlet Paavo Nurmi (Finska) in rojaka Mark Spitz ter Carl Lewis, ki sta odličja nizala v plavanju in atletiki, so osvojali po devet najbolj žlahtnih odličij.


Phelps poleg zlatih odličij niza tudi svetovne rekorde. Da je njegov zmagovalni čas na 200 metrov delfin (1:52,03) tudi nov svetovni rekord, pa ni potrebno posebej poudarjati. Phelps je bil nedotakljiv tudi navkljub očitnim težavam v vodi. Takoj, ko je priplaval v cilj, ni kazal veselja, saj je imel ob plavanju veliko težav in smole. "V očalih se mi je nabirala voda. Iz metra v meter sem videl slabše. Toda dejal sem si, ti kar plavaj in se ne oziraj na to, čeprav sem imel precej težav pri obratih, saj zidu skoraj niti videl nisem," je po nastopu dejal Phelps.


Za Phelpsom je zdaj ena "skrb" manj.
Za Phelpsom je zdaj ena "skrb" manj. FOTO: Reuters

Za Phelpsom je zdaj ena "skrb" manj, še vedno pa ostaja vprašanje, ali mu bo uspelo zrušiti tudi rekord že omenjenega Spitza, saj si neverjetni Američan želi izboljšati tudi Spitzev rekord sedmih zlatih odličij na enih samih igrah. Pred štirimi leti je bil v Atenah temu dosežku povsem blizu. Takrat 19-letni plavalec je na svojih prvih olimpijskih igrah osvojil šest zlatih in dve bronasti kolajni.


Sicer pa so bili svetovni rekordi doseženi v vseh končnih odločitvah. Tudi v najbolj zanimivi disciplini za Slovence (200 metrov prosto), kjer je bila pred Saro Isakovič le Italijanka Federica Pellegrini, ki je rekord izboljšala na skoraj neverjetnih 1:54,82. Poleg Pellegrinijeve in že omenjene ameriške štafete, ki je svojo staro znamko izboljšala za kar 4,68 sekunde, je bila rekordna tudi nova olimpijska zmagovalka na 200-metrski razdalji v mešanem slogu Stephanie Rice (2:08,45). Avstralki, ki se je že drugič v Pekingu povzpela na najvišjo stopničko, se je resneje upirala le Kirsty Coventry iz Zimbabveja (2:08,59), tretja Američanka Natalie Coughlin pa je za najhitrejšo zaostala že za skoraj dve sekundi, a je vseeno za seboj pustila rojakinjo Kathryn Hoff, ki je bila danes četrta tudi na 200 metrov prosto.


Zanimivo je bilo tudi v kraljevski disciplini 100 metrov prosto v moški konkurenci, čeprav so bili na sporedu le polfinali. Gledalci so namreč videli kar dva svetovna rekorda. Tistega, ki bo obveljal dlje časa, vsaj do jutrišnjega finala, je postavil avstralski plavalec Eamon Sullivan. Dosegel je čas 47,05 sekunde, medtem ko je v prvi polfinalni skupini rekordno plaval tudi Francoz Alain Bernard (47,20), a je ta obveljal le nekaj minut.


  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gašper Blaži? 1
13. 08. 2008 14.24
ka me lahko phelps nauči plavat? nkol
jazN
13. 08. 2008 14.18
kokr js vem grejo usi na te teste, pred 4 leti je phelps tudi podrl nekaj rekordov in sm skoraj 100% da je biu že na testih.očitno je bil čist, je pa res da noben od nas ne ve resnice, jz vrjamm v phelpsa in mu prvoščim use kolajne.nekaj je pa tudi v prehrani in počitku kako boš plaval naprej. sploh pa tole popravljanje rekordov, na teh olimpijskih jih vsi popravljajo za šalo, stari rekordi, plavalci pa pač napredujejo
Josip Broz - TITO
13. 08. 2008 13.50
jazN; Thorp je imel bolše plavalne dispozicije, pa ga je Phelps "Pojedu". Čudn je, da niti mal ni utrujen po tolikih nastopih. Ni pa edini plavalec, ki vlaga toliko truda v plavanje. Res je, da je rojen plavalec, samo premikat rekorde za sekundo je malo veliko.
jazN
13. 08. 2008 13.29
najbrz je biu tut spitz na dopingu ane, najbrž.mogoče preberte kšne članke o phelpsu, ima neverjetno velike dlani, velik je že tako in tako, in to je prava konstrukcija za plavalce.tut js treniram plavanje, pa imam po 3 štarte na dan na tekmi,vendar imam tut adrenalin da k v vodo skočim dam vse od sebe in pozabiš bolečino....zdej eni bojo razumel eni bojo pa svoje gural, najbrz so usi na dopingu, da bi pa komu kej prvoščil pa bognedej..
Josip Broz - TITO
13. 08. 2008 13.09
Tale Phelps je 100% na poživilih. Človek ne kaže niti mal kančka utrujenosti po tolikih nastopih. Rekorde podira kot, da bi pobiru hruške in to po sekundo. Ni vse v trdem treningu, to mi ne bo noben reku, pa sem plavanje treniru 12. let in vem kaj govorim. In po Phelspu bodo američani "naredili" novega Phelpsa. Američani imajo denar, tehnologijo in so daleč pred dopinškim laboratorijem. Tuki ziher ni vse čisto. 100%. Ampak je to nemogoče dokazat.
486715
13. 08. 2008 11.56
Toček pa tebi se vidi da nimas pet sivih celic v glavi.... Bolj kot berem tvoje komentarje bolj si mi retardiran... Ti pa tvoji brati levaki.... Pa kaj je s tabo narobe????? Kaj je vazno ce je v plavanju toliko disciplin...a zej se pa samo prijavis in bos kar odnesel toliko medalj?? BEDAK!!!! Sploh ne ves koliko je to trdega dela in odrekanja!!!! Kaj je vazno ce drugje ni toliko disciplin.....pac jih ni.....ne mores primerjat jabolka s hruskam....ja MOGOCE bi Spik domov prihajal s petimi kolajnami..MOGOCE!!!! Nikjer ne pise da bi jih!!! Je potrebno tolk vec treninga, odrekanja in vsega da si sposoben tolk osvojit!! Uni k majo tolk mn disciplin jim pa ni treba znat, niti tolk tehnike kokr jo je pri plavanju, niti met tolk kondicije za tolk nastopov itd... JEBOTE!!! Dej pomisl prej predn odpres usta....pa doping pa ne vem kaj..... DEJ TI NISI RESEN!!!! BEDNIK!!!! Ne morem te vec brat!!!! To ni res ej!!!!!
Tonček Balonček
13. 08. 2008 10.59
Vsi ki so na dopingu, trdo delajo in trenirajo, brez tega pač ne gre! Je pa pač plavanje specifično v tem, da je toliko disciplin, med seboj izredno podobnih, v večini drugih športopv ne morešm osvojiti toliko kolajn, pa se lahko še tako dober! Si kdo predstavlja, da bi še veslači imeli tekme na 500m, 1000 m, 1500 m, štavete, mešano gelde vesel itd., potem bi mogoče Špik tudi domov prihajal s po petimi medaljami. Šestakova nima še dvoskoka, štiriskotka, pa v levo, desno itd., ti plavalci v enem dnevu lahko trikrat štartajo in dobijo tri medalje!
jazN
13. 08. 2008 10.46
stavim da nobeden izmed vas, ki govorite da je na dopingu, ne trenira plavanja. al pa sam niste navajeni trdega dela.
trout80
13. 08. 2008 10.04
superstar88 Ne ki pa sam Mutulo poglejmo. skoz prva pol pa pove po pravic.
superstar88
13. 08. 2008 09.48
ZA TAKE USPEHE TI NE POMAGA NOBEN DOPING!!!
Sahtiar
13. 08. 2008 09.43
možn da je doping prisotn, če pa ni mu pa svaka čast, drgač nej ga bo pa sram
Gašper Blaži? 1
13. 08. 2008 09.22
ta tip ni človk, on je AquaMan :D
sladoledcebula
13. 08. 2008 08.28
jao kak patetičn obraz ima, pa mišice... drugač pa ....
dr.bajc
13. 08. 2008 07.49
vsaka čast, najboljši plavalec do sedaj.
trout80
13. 08. 2008 07.41
Čez par let bo pa priznal da je bil pod doppingom katerega še niso znal odkrit, tko kot una tekačica.