Drugi športi

VIDEO: Pele 'navija' za Rio de Janeiro

Peking, 21. 08. 2008 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za organizacijo olimpijskih iger leta 2016 se poteguje tudi Brazilija, za promocijo pa je v Pekingu poskrbel kar legendarni Pele.

Pele v Pekingu "lobira" za Rio de Janeiro.
Pele v Pekingu "lobira" za Rio de Janeiro. FOTO: Reuters

Brazilski nogometni virtuoz Pele je izkoristil svoj zvezdniški status in je na olimpijskih igrah v Pekingu poskrbel za promocijo Ria de Janeira. Brazilci se v konkurenci s Chicagom, Madridom in Tokiem potegujejo za organizacijo olimpijskih iger leta 2016.

Pele pa se je na novinarski konferenci dotaknil tudi svojih tekmovalnih let, in dejal da mu je žal, da sam ni mogel nastopati na OI. Okrcal pa je tudi nogometno reprezentanco Brazilije. „Zelo spoštujem nogometaše, vendar sem prepričan, da če bi bil jaz v ekipi, bi zagotovo imeli medaljo,“ je prav nič skromno dejal Pele.

Za zdaj še ni jasno, kakšna bo njegova vloga v kampanji za gostitev olimpijskih iger leta 2016 v Braziliji. Pele pa napoveduje, da bo pri organizaciji pomagal, kolikor bo le lahko. „Za zdaj še nimam določene vloge, vendar pa bom zagotovo v ekipi, ki bo skrbela za promocijo iger v Riu de Janeiru,“ je dejal Pele. To pa ne bo le promocija za Brazilijo, ampak za celotno Južno Ameriko, ki bi v primeru uspeha prvič gostila olimpijske igre. „Te igre bi bile velik navdih tudi za mladino v Južni Ameriki, saj bi jih mogoče vzpodbudile, da bi sami začeli trenirati kakšen šport," je še dejal Pele.


Člani Mednarodnega olimpijskega komiteja so po škandalu v Salt Lake Citiyu sprejeli stroga pravila, zaradi katerih ne smejo obiskovati kandidatov ali sprejemati njihovih uradnih delegacij in predstavnikov. V Salt Lake Citiyu se je kasneje izkazalo, da so zanj glasovali predvsem tisti predstavniki MOK, ki ne vedo prav veliko o zimskih športih.


Olimpijske igre v Pekingu so zato ena od redkih priložnosti za promocijo držav, ki se potegujejo za organizacijo OI.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.