Drugi športi

Srebrna Blonska pozitivna na dopingu

Peking, 20. 08. 2008 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinka Ljudmila Blonska, olimpijska podprvakinja na letošnjih igrah v sedmeroboju, je bila pozitivna na dopinškem testu.

Ljudmila Blonska
Ljudmila Blonska FOTO: Reuters

Pri njej so odkrili sledi anadoličnih steroidov, je poročal francoski športni dnevnik L'Equipe. Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je atletinjo že diskvalificiral in odvzel odličje.

Olimpijska prvakinja v sedmeroboju je sicer postala Ukrajinka Natalija Dobrinska. Po izključitvi Blonske pa bo srebro v tej atletski disciplini osvojila Američanka Hyleas Fountain, bron pa Rusinja Tatjana Černova.

Britanska prvakinja v sedmeroboju Kelly Sotherton je 30-letno Blonsko že na lanskem svetovnem prvenstvu v Osaki, na katerem je zmagala Švedinja Carolina Klüft, Blonska pa je osvojila srebro, označila za goljufinjo. Sothertonova, ki je dobila bron, se je takrat spraševala o veljavnosti Ukrajinkinega odličja. Ukrajinka je namreč leta 2003 že dobila dveletno prepoved nastopanja zaradi uživanja anaboličnega steroida stanozolola.

"Enkrat je že goljufala. Kdo pravi, da ne bo znova,"
je takrat dejala Britanka Sothertonova.

Primer Blonske je doslej peti odkriti primer dopinga na letošnjih igrah v Pekingu. Ostali kršitelji so bili španska kolesarka Maria Isabel Moreno (EPO), severnokorejski strelec Kim Jong-Su (betabloker), vietnamska telovadka Do Thi Ngan Thuong (diuretik) in grška atletinja Fani Halkia (steroid). Slednjo so ujeli še v času priprav neposredno pred začetkom iger.


Čeprav je do konca poletnih olimpijskih iger v Pekingu še kar nekaj dni, je Svetovna protidopinška agencija (WADA) v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) opravila že 4133 dopinških testov, od katerih jih je bilo le pet pozitivnih.


"V boju z dopingom smo tokrat zmagali mi," je navdušeno dejal predsednik MOK Jacques Rogge in dodal: "Napovedi so bile, da bomo odkrili precej več športnikov, ki jemljejo prepovedana poživila. Po nekaterih predvidevanjih bi takšnih primerov moralo biti tam nekje med 30 in 40, zdaj pa sem prepričan, da bo ta številka precej nižja, čeprav naše delo še ni končano in tudi izidi vseh odvzetih testov še niso znani."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko_K
20. 08. 2008 13.00
Ne verjamem, da je bila to tipkarska napaka - reče se ANABOLIČNI STEROIDI in ne ANADOLIČNI!
bostjan234
20. 08. 2008 12.16
Prvi. Pa kot bi dejal dr. Stare. Ti barabinka ti :)