Drugi športi

Bučevi pritožbi ugodeno

Peking, 16. 08. 2008 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Boštjan Buč je bil v kvalifikacijah teka na 3000 m zapreke diskvalificiran, ker naj bi s komolcem odrival sotekmovalca, pozneje pa je IAAF ugodila njegovi pritožbi.

Boštjan Buč
Boštjan Buč FOTO: Reuters

Boštjan Buč je na olimpijskih igrah tekel v drugi od treh skupin, vendar po koncu njegovega časa niso izpisali na zaslon; ob njegovem imenu sta bili zapisani črki "dq". "Dobro sem se počutil in tudi nastop opravil uspešno. V cilj druge skupine sem prišel kot osmi s časom okrog 8:20, (okrog tri sekunde počasneje od njegovega državnega rekorda 8:16,96)," je dejal Buč, ki je šele dobrih deset minut po prihodu v cilj od slovenskih novinarjev izvedel, da je diskvalificiran. Pritožil se je Španec Jose Lulis Blanco, ki je trdil: "Buč me je udaril s komolcem in mi zmotil ritem. Komaj sem preprečil, da bi padel in s tem povzročil množični padec," se je jezil Blanco. Slovenski rekorder je menil: "Tega, da naj bi Španca udaril, se ne zavedam. Upam, da se bo vodstvo naše ekipe pritožilo."



Martin Steiner, vodja slovenske atletske ekipe, je zato po tekmi skupaj z Bučem napisal pritožbo s prošnjo, da naj še enkrat pogledajo posnetek in ugotovijo dejansko stanje. "Dobil sem vrnjeno kavcijo stotih dolarjev in obrazložitev, da je prošnji ugodeno, zato Bučev dosežek in čas veljata," je pojasnil Steiner.


"Vesel sem, da se je tako razpletlo. Čas in nastop na OI mi je dal dodatno spodbudo. Nisem še rekel zadnje besede in bom skušal na letošnjih mitingih izboljšati svoj državni rekord," je bil zadovoljen Buč, ki je takoj po tekmi dejal: "Dobro sem se počutil in tudi nastop opravil uspešno. V cilj druge skupine sem prišel kot osmi (okrog tri sekunde in pol počasneje od njegovega državnega rekorda 8:16,96)," je dejal Buč.


Tekma se je večji del odvijala zelo ugodno za Buča, ki je bil ves čas v vodilni skupini, kamor se je prebil že takoj po startu. Le nekaj sto metrov pozneje je pobudo prevzel Američan Anthony Famiglietti, ki si je pritekel okrog 30 metrov prednosti pred večjo skupino tekačev, v kateri je bil tudi Buč. Dva kroga in pol pred koncem je glavnina pospešila, priključil pa se ji je tudi Etiopijec Yakob Jarso, ki je vse dotlej tekel kakšnih deset metrov za največjo skupino. "Ves čas sem bil v ospredju ali sredi skupine in sem moral celo zavirati, da se ne bi spotaknil ob Francoza Bouabdellaha Tahrija. Zato sem imel nekoliko manj moči za sledenje ob zadnji spremembi ritma tik pred zadnjo vodno oviro," je pojasnil Buč razlog, da se v zaključku v zadnjih 100 metrih ni mogel boriti za eno izmed prvih štirih mest v skupini, ki so neposredno vodila v finale, poleg teh 12 tekačev pa so se v boj za odličje uvrstili še trije naslednji najhitrejši po času. "Moj cilj je bil nastop v finalu in temu sem bil danes zelo blizu. Škoda, da se je tek tako razpletel," je zaključil Buč.


Najhitrejši tek je bil prav v skupini Buča, saj je prvi čas dosegel Jarso, še šest tekačev iz te skupine pa je bilo na prvih sedmih mestih. Za nastop v finalu po času je bilo potrebno teči 8:18,97, 2,27 sekunde hitreje od Bučevega tokratnega dosežka.



Tajnikarjeva ekspresno izpadla

Pia Tajnikar
Pia Tajnikar FOTO: Damjan Žibert

Ljubljanska atletinja Pia Tajnikar je v kvalifikacijah teka na 100 metrov s časom 11,82 zasedla peto mesto v skupini; skupno je delila 49. čas med 85 uvrščenimi tekačicami ter s tem končala svoj prvi olimpijski nastop.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robinson
16. 08. 2008 22.12
''Ves čas sem bil v ospredju ali sredi skupine in sem moral celo zavirati, da se ne bi spotaknil ob Francoza Bouabdellaha Tahrija'' Zakaj ga pa ni prehiteu??
brankasrbijanka
16. 08. 2008 20.44
Poglej, poglej, vzor vleče ane.... Še kdo za pritožit...
pealj
16. 08. 2008 15.40
na 100m belc težko uspe :(
brankasrbijanka
16. 08. 2008 10.12
Pia Tajnikar... študentka Arhitekture....
Barbara Erjavec 1
16. 08. 2008 10.10
Tajnikar - Pia ali Tanja????