Šport

Pegan v finalu

Aarhus, 15. 10. 2006 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski telovadec Aljaž Pegan se je na SP v športni gimnastiki uvrstil v sobotni finale na drogu.

Pegan se je uvrstil v finale.
Pegan se je uvrstil v finale. FOTO: Reuters

Slovenski telovadec Aljaž Pegan je na 39. svetovnem prvenstvu v moški in ženski športni gimnastiki v danskem Aarhusu rutinirano opravil sestavo na drogu in se s tretjo oceno kvalifikacij (15,675 točke) zlahka uvrstil v nadaljnje tekmovanje. V sobotnem finalu bo tako branil naslov svetovnega prvaka iz Melbourna, žal pa se drugemu slovenskemu asu Mitji Petkovšku ni izšlo, da bi tudi on branil naslov prvaka na bradlji, saj poškodba prstov še ni dovolj sanirana, da bi lahko nastopil.


Pegan sicer svoje sestave ni opravil brez napak, vendar se to pri končni oceni k sreči ni preveč poznalo. Tokrat je tudi on imel priložnost za taktiziranje, saj je Slovenija nastopila prav v zadnji skupini kvalifikacij, tako da sta s trenerjem Jožetom Mešlom že približno vedela, koliko točk mora zbrati za uvrstitev v finale. Tudi zato sta se že pred nastopom zmenila, da bo za kvalifikacije povsem zadostovala že "stara" vaja, brez povezave pegana za zvišanje izhodiščne ocene. In nista se zmotila.


"Že prej sva se s 'coachem' zmenila, da ne bom poskušal povezati pegana naprej, saj bi s tem tvegal napako. Še sreča, saj sem po peganu prišel preblizu droga, ko pa sem še pri seskoku napravil dodaten korak, sem najprej pomislil: kaj pa, če ne bo dovolj?" se je takoj po nastopu v dvorani Atletion spraševal 32-letni telovadec Trnovega, ki pa je kmalu zatem dobil potrditev, da brez potrebe trepeta za finalni nastop. Ocena 15,675 točke je bila namreč tretja ocena tekmovanja na drogu, višji oceni sta dobila zgolj Avstralec Philippe Rizzo (15,875) in Grk Vlasios Maras (15,850).

Aljaž Pegan
Aljaž Pegan FOTO: Reuters


"Res je, ocena je zelo lepa, zato sem lahko zelo zadovoljen. Priznam, da se mi je kar kamen odvalil od srca, saj sem bil pred odhodom na Dansko še precej skeptičen in sem dvomil, da bo moja trenutna vaja dovolj za finale. K sreči imajo tudi ostali telovadci nekaj težav pri prilagajanju sestav novemu gimnastičnemu pravilniku in očitno nisem edini," se je po koncu že šalil Pegan, ki ga pred nastopom ni zmedlo niti to, da so, tik preden je bila na vrsti Slovenija, za več kot deset minut prekinili tekmovanje, ker naj bi bil drog pokvarjen. Nato so ga popravljali in na koncu tako zategnili, da je bil po Peganovih besedah spet trd kot kamen. "Očitno je bilo vse zaman, da sva se s trenerjem trudila in ga 'popravljala' v ogrevalni dvorani, saj mi na koncu to ni prav nič pomagalo. K sreči se je dobro izšlo."

Medtem ko je Pegan izpolnil svoj cilj oziroma se je lahko po nastopu veselil, pa so bili preostali slovenski tekmovalci Blaž Puljič, Alen Dimic, Žiga Britovšek, Sebastijan Štraus in Klemen Rutar precej poklapani. Ekipno 42. mesto med 43 reprezentancami je bilo daleč od pričakovanj in želja. "Vse skupaj je bilo generalno gledano zelo slabo, če seveda v prvi vrsti izvzamemo Aljaža," je uvodoma povedal slovenski selektor Edi Kolar in ocenil nastope slovenskih tekmovalcev:


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.