Šport

Pegan slavil v Stuttgartu

Stuttgart, 29. 10. 2006 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski telovadec Aljaž Pegan je v Stuttgartu osvojil še 26. zmago v svetovnem pokalu.

Aljaž Pegan je osvojil še eno zmago v svetovnem pokalu
Aljaž Pegan je osvojil še eno zmago v svetovnem pokalu FOTO: Reuters

Slovenski telovadec Aljaž Pegan, ki je bil srebrn na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki na Danskem, je uspešno nadaljeval sezono tudi na 24. pokalu Nemške gimnastične zveze (DTB) v Stuttgartu. V dvorani Hanns-Martin-Schleyer je na turnirju, ki ga zaradi prestiža v gimnastičnem svetu imenujejo kar Wimbledon, slavil prepričljivo zmago, že svojo 26. na svetovnih pokalih.

"Super, super!" se je po nastopu na široko smejalo izkušenemu slovenskemu asu, ki je do zmage prišel s svojo doslej najvišjo oceno kariere po novem gimnastičnem pravilniku (16,025 točke) in z lepo prednostjo slavil pred Japoncem Ejčijem Sekigučijem (15,825) na drugem in Švicarjem Christophom Schärerjem (15,575) na tretjem mestu. Pegan je tako prepričljivo ubranil lansko zmago ter po letih 2005, 1998 in 1995 dosegel še svojo četrto na pokalu DTB, čeprav je imel pred odhodom v Nemčijo po proslavljanju srebra s SP v Aarhusu bore malo časa za konkreten trening. Z novo zmago je le še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala na drogu.

Za nameček je vnovič ugnal tudi domačega ljubljenca Fabiana Hambüchna, ki je po padcu končal kot četrti. "Želim dokazati, da sem lahko najboljši tudi na drogu," je pred finalom napovedoval 19-letni nemški zvezdnik, ki je na minulem SP gimnastični svet presenetil z bronasto kolajno v mnogoboju, na drogu pa je kar dvakrat padel z orodja. Tudi na prizorišču SP 2007 pred domačimi navijači je vnovič poskušal s težjo različico sestave in - podobno kot na SP v Aarhusu - spet padel z orodja.

"To me ni kaj dosti zmotilo, saj sem se zavedal, da moram za kolajno v prvi vrsti sam sestavo narediti brez napak, šele nato se lahko obremenjujem s tekmeci," je razložil Pegan, ki je za orodje poprijel šesti po vrsti. "Zelo sem vesel, da mi je spet dobro uspela težja vaja z višjo težavnostjo od 6,5 točke. To je bilo namreč prvič po nastopu na svetovnem prvenstvu, da sem spust pegana spet povezal v ribalka. Prikazal sem lepo sestavo, le pri seskoku po trojni skrčeni salti sem spet naredil majhen korak nazaj," je povedal 32-letni Ljubljančan, ki ga je povsem začaralo vzdušje v dvorani športnega parka Neckar, ki bo prihodnje leto gostila kvalifikacijsko svetovno prvenstvo za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.

Dvorano so namreč prireditelji letos povsem preuredili in že kaže podobo SP prihodnje leto. Športni direktor 24. pokala DTB in naslednjega SP Robert Bauer je že na prizorišču minulega SP v Aarhusu napovedal, da se telovadcem in telovadkam letos v Nemčiji obeta pravi spektakel. "Res je super! Povsem drugače kot prejšnja leta. Telovadimo v bistvu na odru, dvorana je res velika, a začuda mi je zelo všeč, saj je vzdušje kljub temu zelo prijetno," je dejal Pegan in dodal: "Že zdaj, ko je tu 'le' svetovni pokal in ne svetovno prvenstvo, je bila ogromna dvorana vsaj 80-odstotno zasedena. Vzdušje je noro! Gledalci se vživijo v naše nastope, navijajo, kričijo ... Pravzaprav mi je bilo tukaj vedno všeč!"

Nastopi Slovencev

'Super, super," se je po nastopu smejal Pegan
'Super, super," se je po nastopu smejal Pegan FOTO: Reuters



Na svetovnem pokalu so ob Peganu nastopili še trije slovenski telovadci Sašo Bertoncelj, Žiga Šilc in Rok Klavora, a so nastope končali v kvalifikacijah. Bertoncelj je prikazal lepo sestavo na konju z ročaji in na koncu mu je le malo zmanjkalo do finala, saj je z oceno 15,05 točke končal na 11. mestu. Klavora (14 točk) in Šilc (13,475) sta na preskoku pristala povsem pri repu nastopajočih, na parterju pa je bil Klavora celo 14. (14,45), Šilc pa 24. (13,9).

Pegan se bo skupaj s trenerjem Jožetom Mešlom iz Stuttgarta z avtom še danes odpravil proti Ženevi, kjer sta na letnem kongresu Mednarodne gimnastične zveze (FIG) tudi predsednik Gimnastične zveze Slovenije (GZS) Klemen Bedenik in generalna sekretarka zveze Nuša Semič. Tam bo telovadec Trnovega na posebno povabilo FIG nastopil na ponedeljkovi gala proslavi 125. obletnice delovanja, vendar ne na svojem paradnem orodju drogu, temveč na bradlji. "Nastopil bom z eno lahko, lepo vajo za šov, upam le, da se ne bom 'polomil'," se je pošalil Pegan, ki se bo nato vrnil domov, a le za nekaj dni, saj ga nato čaka nova tekma, ekshibicijski turnir šampionov v Milanu.

Karavana svetovnega pokala pa se bo nadaljevala 11. in 12. novembra na tekmi za veliko nagrado Glasgowa.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.