Šport

Uvod evrolige Panathinaikosu

Ljubljana, 25. 10. 2006 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji grškega Panathinaikosa so zmagovalci uvodne tekme nove sezone evrolige.

Panathinaikos velja za prvega favorita
Panathinaikos velja za prvega favorita FOTO: Reuters

V Badaloni so v prvem dvoboju sezone 2006/07 v skupini B premagali domači Joventut z 82:79 (20:27, 30:48, 54:64). Pri zmagovalcih je slovenski košarkar Sani Bečirovič dosegel osem točk. Edini slovenski evroligaš Union Olimpija, ki tudi nastopa v skupini B, bo prvo tekmo odigrala v četrtek v gosteh pri zagrebški Ciboni.

Sedma sezona evrolige

Štiriindvajset najboljših evropskih košarkarskih klubov začenja sedmo sezono evrolige pod okriljem ULEB. Razdeljeni v tri skupine se bodo do začetka februarja prihodnje leto borili za šestnajst prostih mest v takoimenovanem Top 16, po katerem bodo znani četrtfinalisti in kasneje sodelujoči na zaključnem turnirju najboljše četverice v Atenah.

Razmerja moči se sodeč po svetovnih stavnicah niso bistveno spremenila. Panathinaikos je po razmerju 2,75 prvi favorit evrolige. Sledita mu Olympiacos in CSKA Moskva s kvoto 6 ter Barcelona s kvoto osem. Med prvih deset so še: Tau Ceramica (10), Maccabi Tel Aviv (13), Unicaja Malaga (21), Dinamo Moskva (26), Lottomatica (34) in Joventut (34).

Štirje Slovenci za tuje ekipe

Slovenci bomo imeli v novi sezoni evrolige poleg igralcev Uniona Olimpije v ognju še štiri železa, od tega dva v klubih, ki sodita v najožji krog favoritov. Sani Bečirovič bo nastopal za Panathinaikos, Matjaž Smodiš bo še naprej branil barve aktualnega prvaka CSKA Moskve, Erazem Lorbek se je iz Bologne preselil v Malago in bo tudi letos tako kot Bečirovič gost v dvorani Tivoli, Jaka Lakovič, ki je bil v preteklih sezonah najvidnejši slovenski predstavnik v tujini, pa se je preselil k Barceloni.

Union Olimpija bo kot večino sezon doslej edini slovenski predstavnik med evropsko elito. Izžrebana je bila v skupino B, v kateri bodo nastopali še igralci Panathinaikosa, Maccabija, Unicaje, Cibone, Lottomatice iz Rima, Partizana in Juventuta. Prvo tekmo bodo Ljubljančani odigrali v četrtek v Zagrebu proti Ciboni, prva domača preizkušnja pa jih čaka prihodnjo sredo proti Lottomatici.

V primerjavi s prejšnjo sezono je sistem tekmovanja nespremenjen. V Top 16 bo napredovalo po pet najvišje uvrščenih ekip iz treh skupin ter še ena šestouvrščena. V Top 16 bo vsaka ekipa odigrala šest tekem, prvi dve moštvi iz štirih skupin pa bosta napredovali v četrtfinale, kjer se bo igralo na dve dobljeni tekmi. Zaključni turnir bo od 4. do 6. maja 2007 v dvorani Marousi v Atenah z 18.000 sedeži.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.