Drugi športi

Veter kroji usodo pokala Amerike

Valencia, 08. 02. 2010 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prireditelji 33. jadralnega pokala Amerike, najstarejšega športnega pokala na svetu, so tekmovanje zaradi prešibkega vetra že prestavili na sredo.

Prva regata 33. jadralnega pokala Amerike, s 159 leti tradicije najstarejšega športnega pokala na svetu, je bila zaradi prešibkega vetra prestavljena na sredo. Švicarski Alinghi, branilec naslova, in BMW Oracle iz ZDA sta zaman čakala na start v morju med Valencio in Ibizo. Pravila tega tekmovanja ne opredeljujejo natančno, kakšna mora biti hitrost vetra za izvedbo regate, zato tekmovalna komisija odloča o začetku tekmovanja glede na hitrost vetra, varnost in enakovredne pogoje za udeležence. Prvi start je bil predviden za 10. uro, vendar je direktor dirke Harold Bennett tekmovanje najprej prestavil za nedoločen čas, po štirih urah pa ga odpovedal in prestavil na sredo, ko je bila predvidena druga regata.

BMW Oracle-2
BMW Oracle-2 FOTO: Reuters

Alinghi je 3. julija 2007, prav tako v morju pred Valencio, v sedmi regati premagal novozelandskega izzivalca, posadko Emirates Team New Zealand. To je bila peta zmaga v dvoboju, s katero so Švicarji ubranili naslova. Prvič so v tem tekmovanju slavili leta 2003. Jadralski Pokal Amerike so doslej 28-krat dobili Američani, po dvakrat Novozelandci in Švicarji, enkrat pa Avstralci. Leta 1851 je tekmovanje doživelo premiero z regato med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America (zmagala je slednja) za pokal 'stotih gvinej'.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ciaobella
09. 02. 2010 08.01
V dvoboju med Evropo in Ameriko (Alinghi in BMW Oracle)...pa upam na zmago slednjih !
ciaobella
09. 02. 2010 07.47
Let's go New Zealand ! Kiwiji so iz dežele jadralcev....in upam, da jim bo ponovno uspelo ! Imajo najboljše skiperje. Malo so imeli tudi smole v zadnjih dveh tekmovanjih. Tista legendarna BLACK MAGIC pa še vedno stoji v Aucklandskem parku na Letališču.
Vid Kraljic
08. 02. 2010 17.44
jo upam samo da nebo zmagal alinghi.. 3.julija 2007 se pa fino spomnm... ko so žou zgubil novozeladci.. :/