Drugi športi

Verstappen v Kanadi do jubilejne 60. zmage

Montreal, 09. 06. 2024 22.19 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, S.V.
Komentarji
0

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva Formule 1 v Kanadi. Na preizkušnji v Montrealu je premagal Britanca Landa Norrisa (McLaren) in njegovega rojaka Georgea Russlla (Mercedes).

Na zanimivi dirki v Kanadi, ki sta jo v precejšnji meri zaznamovala tudi nestabilno vreme in izbira pnevmatik na delno mokri stezi, je nazadnje slavil svetovni prvak in vodilni v seštevku sezone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A pot do zmage ni bila lahka, z drugega startnega položaja – v sobotnih kvalifikacijah je sicer dosegel enak čas kot Russell – je začel kot drugi, med preizkušnjo pa je bil na vodilnem mestu poleg Russlla tudi Norris. A v drugi polovici, ko je zaradi nekaj trčenj in izletov s steze večkrat posredoval tudi varnostni avto, je Verstappen prišel do vodstva in ga obdržal do konca.

Zmaga je šesta v sezoni in jubilejna 60. v karieri, z njo pa je še povečal naskok v seštevku SP, saj je njegov najbližji zasledovalec, Monačan Charles Leclerc, po izjemno slabi predstavi Ferrarija dirko končal predčasno.

Na začetku se je sicer v glavni vlogi znašel Kevin Magnussen, ki je na mokri stezi v štirih krogih pridobil deset mest ter se prebil do četrtega. A steza se je sušila, v ospredju pa se je razvil troboj med takrat še vodilnim Russllom, Verstappnom in Norrisom.

Odločitev o zmagovalcu je pravzaprav padla v 25. krogu, ko je na stezo zapeljal varnostni avto po trčenju Logana Sargeanta. Verstappen in Russell sta ga takoj izkoristila za postanek v boksih in menjavo pnevmatik, Norris pa je bil takrat že mimo boksov in je ostal na stezi.

Nato je dogajanje spet začinilo vreme z novo ploho in nekateri dirkači so bili z neustreznimi pnevmatikami povsem nekonkurenčni.

Norris je imel zadnjo priložnost, da bi prišel do vodstva, ko se je ob vračanju iz boksov znašel pred Verstappnom, toda s povsem svežimi pnevmatikami na delno mokro stezi ni mogel dovolj hitro pospešiti in Nizozemec je ostal v vodstvu.

Ob koncu dirke sta sledili še dve posredovanji varnostnega avtomobila, najprej po trčenju drugega Red Bulla Sergia Pereza, potem še ob srečanju Alexandra Albona z zaščitno ogrado. Verstappen zadnjih 11 krogov, ko so lahko spet vozili brez prekinitev, ni delal napak in je obdržal prvo mesto, najbolj zanimiv v tem delu je bil interni obračun med Mercedesoma, ki ga je na koncu dobil Russell pred Lewisom Hamiltonom.

Če so bili lahko pri Red Bullu, McLarnu (poleg stopničk Norrisa še peto mesto Oscarja Piastrija) in Mercedesu (prvič v sezoni so končali na stopničkah) vsaj z enim od svojih dirkačev zadovoljni, pa je bila dirka popoln polom za Ferrari. Carlos Sainz in zmagovalec Monaka Charles Leclerc sta dirko predčasno končala, potem ko so imeli pri ekipi iz Maranella kup težav, med drugim je Leclercu med postankom v boksih dirkalnik ugasnil, že sredi dirke pa ga je vodilni prehitel za krog.

"Precej zmešana dirka, veliko se je dogajalo. Morali smo paziti na odločitve. A vsake toliko časa potrebujemo tudi takšne dirke. Bilo je kar zabavno," je dogajanje strnil Verstappen.

Norris je dirko označil za kaotično, a tudi priznal, da je zadovoljen z drugim mestom: "Imel sem občutek, da mi gre dobro od starta do cilja. Imel sem izjemno dober ritem."

Naslednja dirka bo na vrsti 23. junija v Barceloni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.