Drugi športi

Transspolna plavalka postala državna prvakinja in povzročila ogorčenje javnosti

Atlanta, 20. 03. 2022 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška plavalka Lia Thomas, ki je še do nedavnega tekmovala v moški konkurenci pod imenom William Thomas, je postala ameriška državna prvakinja v plavanju na 500 metrov prosto in z rezultatom povzročila val ogorčenja. Mnogi športniki, športni funkcionarji, navijači in predvsem starši tekmovalk se namreč ne strinjajo s tem, da lahko transspolna Thomasova tekmuje v ženski konkurenci, saj ima klub hormonski terapiji še vedno fizične predispozicije moškega.

V prestolnici ameriške zvezne države Georgia, Atlanti, ta konec tedna poteka ameriško univerzitetno državno prvenstvo v plavanju, ki bržkone med neevropskimi mediji ne bi vzbudilo večjega zanimanja, če na njem ne bi sodelovala Lia Thomas. Plavalka Univerze v Pensilvaniji je namreč v zadnjih treh letih zamenjala spol in, namesto v moški, začela nastopati v ženski konkurenci. V sezoni 2018/19 je še tekmovala med moškimi, maja 2019 pa je začela s prejemanjem hormonske terapije, s katero je zatirala proizvodnjo testosterona v svojem telesu. Poleg tega je prejemala tudi estrogen. To je storila, ker se je počutila ujeto v moškem telesu: "Bilo mi je zelo neprijetno, ker sem bila ženska, ki je tekmovala med moškimi." Thomasova je zadnjo sezono v konkurenci biološkega spola zaključila na 462. mestu v ZDA. Po enem letu hormonskega spreminjanja spola je vse svoje zdravstvene dokumente poslala na študentsko organizacijo NCAA, ki je na presenečenje mnogih odobrila njeno sodelovanje v ženski ekipi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Thomasova je na omenjenem univerzitetnem državnem prvenstvu v disciplini 500 metrov prosto osvojila naslov državne prvakinje in za seboj pustila tudi aktualno olimpijsko podprvakinjo Emmo Weyant. Odmeven rezultat je povzročil val ogorčenja med športniki, navijači, starši tekmovalk in še mnogimi drugimi, saj po njihovo Thomasova kot biološki moški ne bi smela nastopati med dekleti. Po objavi fotografij s tekmovanja se je tudi na socialnih omrežjih začela odvijati burna debata o poštenosti vključevanja transspolnih oseb v ženski šport.

Emma Weyant
Emma Weyant FOTO: AP

Thomasova, ki se že vse od menjave spola sooča z očitki, je po zmagi dejala, da se sploh ne zmeni za kritike in dodala, da je zgolj srečna, da lahko tekmuje in se meri z najboljšimi dekleti v državi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najglasneje je nastopu 22-letnice nasprotovala ameriška organizacija Save Women’s Sports, ki je ob robu tekmovanja organizirala proteste, s katerimi člani skupine opozarjajo, da moški ne smejo tekmovati v ženskem športu. Tako kot mnogi somišljeniki, tudi protestirajoča organizacija meni, da je kriterij za določanje, kdo lahko tekmuje med dekleti, ki temelji zgolj na ravni določenih hormonov (testosterona in estrogena), povsem nepošten.

Protest organizacije Save Women’s Sports
Protest organizacije Save Women’s Sports FOTO: AP

Ob tem vse skupaj mnogi primerjajo z atletinjo Caster Semenyo. Južnoafričanka je morala leta 2009, zaradi dvomov športne javnosti in očitkov glede goljufanja, prestati testiranje spola, ki je pokazalo, da je Semenya zaradi naravno visoke ravni testosterona interspolna ženska. Atletinja je po testiranju nadaljevala uspešno kariero, v kateri je osvojila tri naslove svetovne prvakinje in dve zlati olimpijski medalji. Leta 2019 pa je Mednarodna atletska zveza uvedla kontroverzno pravilo, po katerem morajo ženske z nadobičajno ravnjo testosterona jemati zdravila, ki raven omenjenega hormona nižajo, v kolikor želijo tekmovati na tekmovanjih pod okriljem krovne atletske organizacije. Semenya se z novouvedenim pravilom ne strinja in je proti organizaciji že sprožila tožbo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.