Drugi športi

Razgatlioglu z 11. zaporedno zmago ob boku rivalov Bautiste in Ree

Portimao, 10. 08. 2024 15.40 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., Ž.K.
Komentarji
2

Sezona dirkanja v motociklističnem razredu Superbike se preveša v drugo polovico prvenstva, v kateri bodo dirkači lovili vročega Topraka Razgatliogluja, ki je slavil kar na desetih zaporednih dirkah. Prvo priložnost za to so imeli že danes na krajši sprint dirki v Portimau, a je bil turški dirkač znova prehiter za konkurenco in je tako prišel do svoje 11. zaporedne zmage v sezoni, s čimer se je po številu zaporednih zmag v eni sezoni izenačil z rivaloma Alvarom Bautisto in Jonathanom Reo. V nedeljo bosta sledili še superpole dirka in klasična nedeljska preizkušnja.

Toprak Razgatlioglu je brez težav pokoril vso konkurenco tudi na prvi dirki novega dirkaškega konca tedna na Portugalskem. Turek je bil prepričljiv od starta do cilja, glavnim konkurentom za zmago v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pa je "prepustil" zgolj dribtinice - boj od 2. mesta navzdol.

"To samo kaže, kako dobro sem pripravljen v letošnji sezoni. In kako dobro deluje celotno moštvo BMW-ja," je po 11. zaporedni zmagi v sezoni dejal za zdaj nepremagljivi turški dirkač, ki je v nadaljevanju izjave v ciljnem izteku brez zadržkov dodal, da si želi v nedeljo postati rekorder po številu zaporednih zmag znotraj ene sezone. "Če sem prišel do števila 11, ne vidim razloga, zakaj ne bi storil še korak več. To je moj glavni cilj tega konca tedna v Portimau."

Superbike sezona 2024, skupni seštevek (19/36):
1. Toprak Razgatlioglu (BMW) ... 328 točke

2. Nicolo Bulega (Ducati) ... 248 točk

3. Alvaro Bautista (Ducati) ... 219 točk

4. Alex Lowes (Kawasaki) ...190 točk

5. Andrea Locatelli (Yamaha) ... 150 točk

6. Danilo Petrucci (Ducati) ... 127 točk

Na drugem mestu je dirko končal veteran Alvaro Bautista, ki priznava, da je Razgatliogluja v tem trenutku praktično nemogoče premagati. "Je v tako zastrašujoči formi, da mu ni para v dozdajšnjem deslu sezone. Ostale se za zdaj borimo za preostali mesti na zmagovalnem odru oziroma za čim boljše uvrstitve, ki prinašajo točke v skupnem seštevku. Za nami je drugače zahtevna dirka pod žgočim soncem in nekaj podobnega pričakujem tudi jutri (v nedeljo, op. p.)," je oceno trenutnega razmerja moči v razredu Superbike objektivno podal 40-letni Španec. 

Tudi tretjeuvrščeni Danilo Petrucci, ki se je povzpel na lestvici skupnega seštevka na 6. mesto, ne pozna načina, kako bi lahko kdorkoli v superbike karavani presenetil izjemnega Topraka. "Tudi če mu skušaš slediti, si že v naslednjem krogu v zaostanku. Sem precej utrujen in obenem zadovoljen zaradi nove uvrstitve na zmagovalni oder," je bil kratek in jedrnat izkušeni Italijan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razgatlioglu (trenutno) nepremagljiv
Dirkače čaka težko delo, saj je bil prvak iz leta 2021 Toprak Razgatlioglu najhitrejši na petkovem dopoldanskem treningu, na katerem se je kot edini dirkač spustil pod mejo minute in 41 sekund. Drugi najhitrejši čas je postavil še en BMW-jev dirkač Garrett Gerloff, ki je bil za las hitrejši tudi od aktualnega prvaka Alvara Bautiste

Špancu, ki bo novembra dopolnil 40 let, v letošnji sezoni ne gre najbolje, saj je zmagal le na dveh dirkah in po polovici preizkušenj za vodilnim Razgatlioglujem zaostaja že 104 točke. Mladi Ducatijev dirkač Nicolo Bulega, ki je drugi v skupnem seštevku, je dopoldne uspel opraviti le en merjen krog, saj je imel tehnične težave, s četrtim časom pa se je izkazal veteran Danilo Petrucci, ki je prehitel tako Ikerja Lecuono kot tudi šestkratnega prvaka Jonathana Reo.

Visokorasli Petrucci pa je nato presenetil na popoldanskem treningu in za seboj pustil vse, vključno z Razgatlioglujem, ki je imel tehnične težave, a kljub temu dosegel tretji najhitrejši čas. Med Italijana in Turka se je kljub padcu vrinil Bautista, četrti je pripadel Bulegi, peti Dominique Aegerterju, šesti pa Rei.

Lahko kdo zaustavi vročega Topraka Razgatliogluja?
Lahko kdo zaustavi vročega Topraka Razgatliogluja? FOTO: AP

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sektor1
10. 08. 2024 17.05
-2
Čakam dan ko bo BMW vstopil v motoGP, to bo pestro.
Jezdimir.....hehehe
10. 08. 2024 21.14
-1
BMW nima za burek v motoGP, še tukaj jih odlični Turek ven vleče, če se mene vpraša bi se moral Markec od Turka učiti poštenega dirkanja, brez debate...hehehe