Drugi športi

Šok pred dirko F1: raketni napad v bližini dirkališča v Džedi v Savdski Arabiji

Džeda, 25. 03. 2022 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.M., STA
Komentarji
4

Eksplozija in ogromen oblak dima v bližini dirkališča v Džedi sta sprožila nove pomisleke o dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Savdski Arabiji. Danes sta na programu dva prosta treninga, na prvem je bil najhitrejši Charles Leclerc. Jemenski uporniki Hutiji so sporočili, da so danes znova napadli tovarno v lasti naftne družbe Aramco. Kaotičen začetek dirkaškega konca tedna v drugem dejanju sezone. Pristojni zadevo za zdaj še preučujejo.

Ko so dirkalniki formule 1 zapeljali na ulično dirkališče v Džedi v Savdski Arabiji, se je na nebu valil gost črn dim, ki je bil posledica velikega požara na objektu Aramco blizu mednarodnega letališča. Ker je dirka za veliko nagrado Savdske Arabije ta konec tedna v središču pozornosti, so nedavni dogodki zagotovo sprožili varnostne pomisleke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Od pristojnih čakamo več informacij o tem, kaj se je zgodilo," so danes grozljive prizore komentirali v dirkaški karavani. Tik pred dogodkom je dirkalna karavana začela prvi trening pred veliko nagrado Rdečega morja. Najhitrejši je bil vodilni v sezoni, Monačan Charles Leclerc, drugi čas pa je dosegel svetovni prvak, Nizozemec Max Verstappen

Prejšnjo nedeljo so uporniki Hutiji z raketami in droni napadli Savdsko Arabijo. Prizadeta je bila tudi tovarna Aramco v Džedi, požar je izbruhnil na rezervoarju za olje. Savdska Arabija se v Jemnu bori proti Hutijem. Vodstvo formule 1 je tokrat od lokalnih oblasti zahtevalo podrobna pojasnila v zvezi z incidentom, preden se bo odločilo, ali so potrebni dodatni varnostni ukrepi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojna je sprožila eno največjih humanitarnih katastrof. Aramco je glavni pokrovitelj formule 1 in tudi pomemben sponzor britanske dirkalne ekipe Aston Martin. Organizatorji dirke so po napadu prejšnji teden dejali: "Ta incident ne vpliva na tekmovalni konec tedna." Varnost vseh, ki sodelujejo na VN, je zagotovljena, so takrat zapisali. Savdska Arabija velja za precej varno v primerjavi z drugimi državami v regiji, vendar je bilo tam že več terorističnih napadov. Konec leta 2020 je skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napad med slovesnostjo v Džedi, v katerem sta bili ranjeni dve osebi. Ob večjih prireditvah v državi običajno veljajo strogi varnostni ukrepi in tako naj bi bilo tudi prihajajoči vikend.