Drugi športi

Slovenija oslabljena proti baltskima ekipama, a to ne bi smelo predstavljati težav

Ljubljana, 24. 10. 2024 15.50 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.V., STA
Komentarji
0

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco je prva akcija po letošnjih olimpijskih igrah, kjer so Slovenci v Parizu in Lillu osvojili četrto mesto. V prvi polovici novembra Slovenijo čakata uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2026 na Danskem, Švedskem in Norveškem, proti Litvi in Estoniji. Selektor Uroš Zorman ne bo mogel računati na nekatere standardne člane izbrane vrste, kar pa vseeno ne bi smelo predstavljati pretiranih težav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na papirju oba tekmeca nista najbolj zahtevna, a danes povsod igrajo rokomet. Če naš pristop na obeh tekmah ne bo na visoki ravni, potem se nam bo to hitro maščevalo in se nam bodo porušili načrti," je pred novembrskima izzivoma dejal Uroš Zorman.

Na seznamu slovenskega selektorja za prihajajoči tekmi z Litvo (7. novembra v Velenju) in Estonijo (10. novembra v Tallinnu) manjka pet dolgoletnih standardnih članov slovenske izbrane vrste. Prvo akcijo po olimpijskih igrah v Franciji bodo izpustili Dean Bombač, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek, Miha Zarabec in Matej Gaber.

Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Dean Bombač.
Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Dean Bombač. FOTO: AP

Omenjeni igralci se po besedah odgovornih sicer niso poslovili od reprezentance, velika večina bo bržkone vključena tudi v rokometni vrhunec v letu 2025 – nastop na svetovnem prvenstvu med 14. januarjem in 2. februarjem na Hrvaškem, Danskem in Norveškem.

"Logično je, da je v reprezentanci potrebna menjava generacije. Najboljši čas je zdaj, ko vstopamo v nov olimpijski ciklus. Okrog kadra za svetovno prvenstvo v začetku prihodnjega leta še potekajo pogovori o nastopanju nekaterih izkušenih posameznikov. Igralci za bližnji tekmi z Litvo in Estonijo pa so tisti, ki bodo tvorili ogrodje reprezentance v naslednjem štiriletnem obdobju," je dejal Zorman.

Trener slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman
Trener slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman FOTO: Profimedia

"Nastop na olimpijskih igrah nam je po eni strani dal za misliti, po drugi strani pa nov zagon. Morda so se z nastopi v Parizu 'porušili' nekateri dogovori. Obstajajo neke želje, videli pa bomo, kaj je realno. Pustimo se presenetiti," je še dodal slovenski selektor.

Zorman je ob odsotnosti nekaterih osrednjih igralcev v ekipo poklical celjski dvojec Tadeja Mazeja in Uroša Miličevića, iz tujih klubov pa Tima Cokana, Domna Tajnika, Matica Grošlja, Aleksa Kavčiča, Tadeja Kljuna in Miho Kavčiča. Poleg tega ima selektor tudi v slovenski ligi na voljo še nekaj mladih rokometašev, kot sta Tarik Mlivić in Andraž Makuc, ki vse bolj trkajo na vrata članske reprezentance. 

Slovenija bo v začetku prihodnjega leta v prvem in bržkone tudi drugem delu mundiala igrala v Zagrebu. V skupinskem delu se bo najprej pomerila s Kubo, Zelenortskimi otoki in Islandijo, v glavnem delu tekmovanja pa nato z najboljšimi tremi izbranimi vrstami iz skupine G – Egipt, Hrvaška, Bahrajn in Argentina.

Na seznamu Zormana za novembrski tekmi z Litvo in Estonijo so:
vratarji: Jože Baznik (Pauc), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urban Lesjak (Trimo Trebnje);
krilni igralci: Tim Cokan (Wisla Plock), Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Gummersbach), Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), Domen Novak (Wetzlar) in Staš Slatinek Jovičič (LL Grosist Slovan);
zunanji igralci: Nejc Cehte, Domen Tajnik (oba Eurofarm Pelister), Matic Grošelj, Nik Henigman (oba Chartres), Mitja Janc (Wisla Plock), Aleks Kavčič (Zagreb), Tadej Kljun (Balatonfüred), Domen Makuc (Barcelona), Uroš Miličević (Celje Pivovarna Laško) in Aleks Vlah (Aalborg);
krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Flensburg Handewitt), Kristjan Horžen (Gummersbach), Miha Kavčič (Vojvodina) in Matic Suholežnik (St. Loiret).

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.