Drugi športi

FOTO: Američanom 33. pokal Amerika

Valencia, 14. 02. 2010 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jadralci ameriške posadke BMW Oracle so na 33. pokalu Amerike z 2:0 ugnali švicarski Alinghi.

Druga regata, ki se je začela po več kot šesturnem čakanju na ugoden veter in potem, ko so prireditelji obe jadrnici že poslali nazaj v pristanišče v Valencii, je bila mnogo bolj tesna in napeta kot prva petkova, v kateri so Američani zmagali z več kot desetimi minutami prednosti, kar je bila druga najbolj prepričljiva zmaga v 159 letni zgodovini pokala Amerike. Oracle BMW Racing je sicer bolje štartal in si hitro nabral 600 metrov prednosti, toda izbira levega regatnega polja se je izkazala za napačno, saj je Alingi, ki je jadral po desni strani, na prvem obratu prevzel vodstvo. Prav dolgo pa ga niso držali niti Švicarji, oziroma krmar Ernesto Bertarelli, biotehnični milijarder, tvorec zgodbe o uspehu Alinghija, ki je na pokalu Amerike slavil leta 2003 in 2007.

BMW Oracle-3
BMW Oracle-3 FOTO: Reuters

Razlika v primerjavi s prejšnjimi izvedbami je bila pač prevelika, čeprav jo je predstavljal le en človek, v Sloveniji dobro znan najboljši krmar na svetu Russell Coutts. Novozelandec, oče štirih otrok, ki živi v Švici, se je namreč po zmagoslavju leta 2007 razšel z lastnikom Bertarellijem in v tem času spoznal slovenskega navtičnega arhitekta Andreja Justina, s katerim sta oblikovala jadralni razred RC44.Russell Coutts, ki je s svojimi jadrnicami že večkrat tekmoval v slovenskem morju, je v nadaljevanju regate povsem zasenčil Švicarje. V navezi z Jimmyjem Spithillom, ki je bil uradno prvi krmar Oracla BMW Racing, sta v drugem delu regatnega polja "poletela" mimo Alinghija, tako da je bilo po treh četrtinah regate več ali manj jasno, da bodo Američani osvojili pokal Amerike prvič po letu 1992, ko je America 3 pred San Diegom premagala italijanski Il Moro.

Jadrnica Alinghi
Jadrnica Alinghi FOTO: Reuters

Očitno so bili Američani že pred štartom druge regate tako prepričani v svojo moč, da so na palubo sprejeli tudi lastnika Larry Ellisona, ki je lahko na trimaranu, ki ima 68 metrov visok jambor, kar je dvakrat več, kot znaša razpon kril Boeinga 747, jadra pa zavzemajo površino neverjetnih 650 kvadratnih metrov, užival v hitrostih do 33 vozlov ali dobrih 61 kilometrov na uro.Tokratna izvedba pokala Amerike je bila zaradi dolgotrajnih pravnih nesoglasij močno okrnjena in prikrajšana za dvoboje izzivalcev, saj je ameriško jadralno združenje Golden Gate Yacht Club, matični klub Oracla, sprožilo pravno vprašanje o načinu tekmovanja. Ameriško vrhovno razsodišče je dveletni spor končalo z razsodbo, da morata Alinghi in BMW Oracle opraviti 33. pokal Amerike na dve zmagi brez dodatnih izzivalcev. Američani so tako že po dveh regatah devetindvajsetič postali zmagovalci pokala Amerike. Po dvakrat so slavili Novozelandci in Švicarji, enkrat pa Avstralci. Tekmovanje je premiero doživelo leta 1851 z regato med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America za pokal 'stotih gvinej', kolikor je bil vreden čajnik oziroma pokal, ki ga je ob prvi izvedbi zmagovalcem predala angleška kraljica Victoria.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vid Kraljic
15. 02. 2010 13.25
no no..tud russel cutts ni nek posebnga..ste spremljal kaj s eje dogajalo od zadnjega americn's cupa? russel cutts je mal jadral na BMW-ju..mal pa na Alinghiju..da je vidu ker je boljši..
ciaobella
15. 02. 2010 08.35
Russell Coutts. in pika ! New Zealand GENIALEC in JADRALEC brez konkurence ! pa pa alinghi...
Vid Kraljic
14. 02. 2010 21.18
mah gre mu za denar..ampak s tem kar je on naredu.. to je katastrofa..pokal amerike je mel pred 2 leti proračun 200miljonu eurou..zdaj ima pa 11miljonu..katastrofa.. kaj je pa reku Barateli..''Elison je v svojem življenju kupil že use kar je želel,..ampak american's cup nebo '' kaj da nebo.. na naslednjem pokalu upam da bo zmagal new zeland..ki bo pršu jadrat..
flsks
14. 02. 2010 20.07
res.... bertarelli uniču americas cup....prau mu je, da je tko popušu!!!!!!!!
wpnc
14. 02. 2010 13.42
naj že enkrat končajo to farso...pokal amerike spremljam že vrsto let in to kar se sedaj dogaja ni podobno nobeni stvari...ta Bertarelli je to tekmovanje totalno uničil...gre mu samo za denar in nič drugega