Drugi športi

Ruth Chepngetich v Čikagu do svetovnega rekorda v maratonu

Chicago, 13. 10. 2024 17.20 | Posodobljeno pred 56 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kenijska atletinja Ruth Chepngetich je v Čikagu na enem od šestih največjih maratonov na svetu postavila svetovni rekord. Za 42 km in 195 m dolgo traso je porabila 2 uri, devet minut in 57 sekund. Moško preizkušnjo je z zelo dobrim časom dobil Kenijec John Korir.

30-letna Ruth Chepngetich je najboljšo znamko v maratonskem teku popravila za skoraj dve minuti. Pred tem je rekord pripadal Etiopijki Tigst Assefi, ki je lani v Berlinu tekla 2:11:53 ure. Kenijska tekačica je obenem postala prva trikratna zmagovalka maratona v Čikagu, potem ko je v vetrovnem mestu slavila še v letih 2021 in 2022.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri moških je prvi ciljno črto prečkal John Korir s časom 2:02:43 minute in tako na vrhu nasledil februarja tragično preminulega rojaka Kelvina Kiptuma. Kiptum je lani prav v Chicagu postavil svetovni rekord s časom 2:00:35.

Korir, ki je za slabi dve minuti popravil osebni rekord, je v cilju ugnal Etiopijca Mohameda Eso in rojaka Amosa Kipruta. Od najboljše skupine tekačev je pospešil ter se odlepil po 30 kilometrih. Letošnji čas 27-letnega zmagovalca, ki je prvič slavil na maratonih velike šesterice, je sicer šesti najhitrejši v zgodovini po podatkih Svetovne atletike.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.