Drugi športi

Romunski sodniki 'blesteli' tudi v ragbiju: Španci besnijo in zahtevajo ponovitev tekme

Bruselj, 21. 03. 2018 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko smo se v Sloveniji jezili nad predstavo romunskih delivcev pravice na minulem rokometnem evropskem prvenstvu, imajo Romune zdaj v zobeh tudi ragbisti Španije. Ti so se uradno pritožili na mednarodno in evropsko krovno organizacijo zaradi predstave romunskega sodnika, ki jim je "zakuhal" poraz v Bruslju.

Španska zveza igralcev ragbija se je v torek uradno pritožila krovni organizaciji zaradi dogodkov na kontroverzni tekmi z Belgijo v Bruslju. Španci so na stadion Victorja Boina prišli v vlogi velikih favoritov, a v nedeljo izgubili z 10 : 18, po zaslugi tega poraza pa se je Romunija uvrstila na svetovno prvenstvo. Tekmo je sodil romunski sodnik Vlad Iordachescu, ki so ga po koncu dvoboja obkrožili številni razjarjeni Španci.

Prizori iz Bruslja so odšli v zgodovino ragbija: Španci "lovijo" sodnika Iordachescuja, medtem ko je njegov pomočnik Radu Petrescu (oba na fotografiji) na zelenico pritekel z anorakom romunske zveze.
Prizori iz Bruslja so odšli v zgodovino ragbija: Španci "lovijo" sodnika Iordachescuja, medtem ko je njegov pomočnik Radu Petrescu (oba na fotografiji) na zelenico pritekel z anorakom romunske zveze. FOTO: AP

Za ragbi, ki velja za gosposki šport, v katerem praviloma ni incidentov niti med igralci in niti med navijači, so bili bruseljski prizori nekaj novega. Svetovna organizacija (World Rugby) je napovedala, da bo "pregledala kontekst" tekme in dogodkov, ki so jim bili priča v Belgiji. Medtem se v Romuniji veselijo avtomatske uvrstitve na japonski mundial, Špance pa po obračunu s sosedi Portugalci in nato Samoo čaka še zelo težko delo v dodatnih kvalifikacijah.

S stadiona skozi zadnja vrata
Krovna evropska organizacija je sporočila, da je sodnike že na začetku kvalifikacij delegiral "neodvisen in nevtralno usposobljen odbor". V španskih medijih medtem že nekaj dni divja prava gonja, zdaj so na Iberskem polotoku po analizi posnetkov celo odkrili, da je Iordachescujev pomočnik Radu Petrescu na zelenico pritekel oblečen v vetrovko romunske zveze. Petrescu je sicer tudi predsednik romunske sodniške organizacije.

Slovenski rokometaši so imeli veliko pripomb nad delom romunskih sodnikov med EP na Hrvaškem.
Slovenski rokometaši so imeli veliko pripomb nad delom romunskih sodnikov med EP na Hrvaškem. FOTO: Damjan Žibert

Španska zveza je vodilnim poslala uradno pritožbo in videoposnetke spornih odločitev. Zahtevajo ponovitev tekme, El Confidencial pa je poročal, da glavni sodnik Iordachescu, ki ga je Petrescu v svojih zadnjih izjavah sicer krčevito branil, sploh ni prišel v slačilnice. Stadion naj bi zapustil skozi zadnja vrata, kjer ga je že čakal prevoz.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik489925
21. 03. 2018 12.28
+0
avtor, kaj ti to resno glede (ne) incidentov?
Kollerik
21. 03. 2018 12.21
-2
Sodijo čisto po realovsko.... transakcije, jasno...
DeBill
21. 03. 2018 12.02
+12
To je znana zgodba romunskih sodnikov lačnih denarja.
+2