Drugi športi

Rogge: Semenya je težak primer

Ljubljana, 11. 09. 2009 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.A. / STA
Komentarji
8

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge meni, da bi morali pristojni primer južnoafriške atletinje Caster Semenya obravnavati z več občutka in manj javno.

Jacques Rogge
Jacques Rogge FOTO: Reuters

Svetovna prvakinja v teku na 800 metrov je nedavno prestala test spola, po katerem naj bi natančno ugotovili, ali je res ženska.
 

"Takšne stvari se posameznika globoko dotaknejo. Psihološke in socialne posledice so lahko zelo velike. Vse skupaj bi morali opraviti zelo diskretno, če bi imeli na voljo dovolj časa," je dejal Rogge in dodal, da je njen primer nekaj posebnega, ker se je vse skupaj dogajalo zelo hitro: "V idealnih razmerah bi morali opraviti tako anonimno, kot je le mogoče. A razumem, da je šlo za časovno stisko."

Dvome o spolu Semenye so zbudili njeni dosežki na nedavnem SP v Berlinu, kjer je kot povsem neznana tekmovalka potolkla konkurenco in prepričljivo osvojila zlato, tekmice pa sta zmotila njena močna postava in globok glas. "Če bi IAAF imela dovolj časa, bi odločitev verjetno sprejeli pred prvenstvom," še meni Rogge.
 

Caster Semenya
Caster Semenya FOTO: Reuters

Uradni izidi zdravniškega testa, s katerim so ugotavljali spol atletinje, bodo znani šele novembra, tako da IAAF do tedaj ne bo ukrepala. Avstralski časnik Daily Telegraph pa je danes, sklicujoč se na neimenovani zdravniški vir, poročal, da so testi pokazali, da tekmovalka v telesu nima jajčnikov, temveč testise. Mednarodna atletska zveza (IAAF) teh informacij ni ne potrdila ne zanikala, saj čaka na uradne izide testiranja, ki jih bo sporočila na zasedanju v Monte Carlu 20. novembra.
 

Rogge je krovni atletski organizaciji tudi prepustil končno odločitev o tem, da bo, glede na izide testa, tekmovalki dovolila ali prepovedala nastope v ženski konkurenci na uradnih tekmovanjih.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pop0611
18. 09. 2009 21.58
boer; ja, se bojim, da se bodo na koncu oglasili kakšni 'pomembni' črnci in javkali, da je to diskriminacija.....npr. prah jo že sigurno vabi in jo bo držala za roko in jokala z njo .....
pop0611
18. 09. 2009 21.57
mark50, ma kakšnu zunanji spolni znaki. V sebi ima pa testise in polno testosterona. Pri takšnih hermafroditih in čudno razvitih zunajih spolnih znakih ni tako simpl kot ti misliš. Nisi še nikoli gledal kakšne poučne dokumentarne oddaje o tem?!
mark50
12. 09. 2009 10.11
Po moje bi morali samo ugotoviti ali je prejemala kake dodatne hormone ali take zadeve. se pravi ali so jo trenerji ali zdravniki pomagali da je postala še bolj moška kot je itak bla. Če so ji , bi jo morali isključiti iz tekmovanj , njih pa kaznovati. Če pa je naravno taka pač je. ni prva in ne zadnja možača ki je tekmovala v ženski kategoriji. spomnimo se plavalk pa še koga iz NDR . V tem primeru pač odločijo zunanji spolni znaki. Kot je reko eden pred mano. Hlače dol pa bomo videli. Nebi smeli dopustiti "proizvodnjo" možač. narave pa se ne da spremeniti in jo je pač treba vzeti v zakup.
skydrol7
11. 09. 2009 20.53
nasledni tek semenye bi moral biti v moski konkurenci pa bi se vse zglihalo
dundi2012
11. 09. 2009 20.01
sej bo v moškli konkurenci zmagala če bo treba
B2soraja
11. 09. 2009 19.59
In v katero kategorijo bi po tvoje morala it ?!?
blackgold
11. 09. 2009 18.35
"Uradni izidi zdravniškega testa, s katerim so ugotavljali spol atletinje, bodo znani šele novembra" Kot da je tako težko ugotoviti spol... Hlače dol, pa se vidi :P
boer
11. 09. 2009 18.06
zato ker je črnka se bodo pravila prilagodila čeprav je evidentno d aje zgresila kategorijo