Drugi športi

Reprezentanca dosegla vrhunec, klubski rokomet pa ...

Ljubljana, 23. 08. 2024 15.58 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
7

Rokometni reprezentančni pravljici je sledil boleč udarec – slovensko državno prvenstvo v rokometu se začenja brez tekme superpokala, v ženski konkurenci so s tekmovanja izstopile Celjanke in bo žensko prvenstvo štelo le sedem ekip. In to samo nekaj mesecev po zgodovinskem nastopanju Slovenk na olimpijskih igrah.

Pri Rokometni zvezi Slovenije so v zadnjih mesecih lahko upravičeno odpirali šampanjce, se veselili zgodovinskih mejnikov, saj se nikoli doslej ni zgodilo, da bi tako moška kot ženska reprezentanca zaigrali na olimpijskih igrah, kaj šele, da bi reprezentanti v Parizu igrali celo polfinale olimpijskega turnirja. Koraki v pravo smer, za popularizacijo športne discipline, ki je v zadnjih letih izgubila na veljavi, bolje rečenom, so jo prehitele druge krovne organizacije. A naslednji, pričakovani korak, se očitno ne bo zgodil.

Predsednik Rokometne zveze Slovenije Bor Rozman slovesa Celjank in odpovedi superpokala ni pričakoval. Sploh po rokometnem vstajenju na olimpijskih igrah.
Predsednik Rokometne zveze Slovenije Bor Rozman slovesa Celjank in odpovedi superpokala ni pričakoval. Sploh po rokometnem vstajenju na olimpijskih igrah. FOTO: Luka Kotnik

Praviloma je bilo tako, da je izbrana vrsta za sabo povlekla klube, sprožila zanimanje za šport, ki je pred leti že veljal za najuspešnejšo športno disciplino, ko govorimo o reprezentančnem športu. A danes je vse tako zelo drugače. Ko govorimo o ženskem rokometu: v ženski ligi bo po novem igralo le sedem ekip, saj je celjski klub Z'dežele izstopil iz tekmovanja. Klub, ki je v preteklosti vzgajal in razvijal igralke, nekoč in danes reprezentantke. "Žal je tik pred začetkom tekmovanja ekipa ŽRK Z'dežele izstopila iz 1. SRL – ženske, kar seveda obžalujemo, hkrati pa vlagamo vse napore, da temu klubu in ostalim pomagamo nazaj do vzpostavitve članskih ekip. Nemudoma se je sestalo vodstvo tekmovanja, predsednik lige in združenja ženskih klubov ter odgovorne osebe za ženski rokomet v Predsedstvu RZS in Strokovnem odboru RZS, ki se jim vsem zahvaljujem za odzivnost in kooperativnost. Preučili smo možnosti in v skladu s pravilniki odločili, da bo v sezoni 2024/25 v 1. SRL – ženske nastopalo sedem klubov, saj popolnitev v zadnjem trenutku ni možna, niti ne bi bila poštena do ostalih klubov in tekmovanja v 1. B SRL – ženske, kjer bo nastopalo šest klubov. Hkrati bomo v skladu z zaključki sestanka pripravili dva predloga organizacije ligaškega tekmovanja v prihodnji sezoni in preučili spremembe sistemov ter dopolnitev pravilnika rokometnih tekmovanj. Še pomembnejši pa bodo napori, da se zagotovi oziroma poveča število članskih ekip v ženskih tekmovanjih, kjer je bilo v okviru sestanka sprejetih več zavez in aktivnosti, ki se bodo začele nemudoma izvajati," je dejal Miha Pantelič, direktor ligaških tekmovanj na RZS.

Ko govorimo o moškem rokometu, pa je situacija še bolj zapletena. Korak v pravo smer so pri Rokometni zvezi Slovenije naredili, ko so se odločili pripraviti t. i. dan slovenskega rokometa. Tako so poimenovali uradni začetek novega tekmovalnega leta, šlo je za tekmo superpokala, slišati je bilo, da je za organizacijo dogodka v Ormožu vladalo veliko zanimanje, da je to novo vstajenje slovenskega klubskega rokometa. No, tik pred začetkom sezone je jasno, da je šlo za še en korak v napačno smer. "Superpokalna tekma, ki tradicionalno odpira novo sezono in na kateri se pomerita najboljša ekipa državnega prvenstva ter pokalnega tekmovanja, letos ne bo izpeljana. Po tem, ko je združenje Lige NLB nekoliko spremenilo prvotno začrtan koledar, smo na Rokometni zvezi Slovenije prisluhnili željam klubov, ki se zaradi zgoščenega ritma pripravljajo na izzive prihajajoče sezone in v tem času takšne tekme ne morejo odigrati," so med drugim zapisali na spletni strani RZS in dodali, da gre za prilagoditvam koledarju klubov.

Slovan se prebuja

Glede na zaenkrat opaženo se zdi, da je najsvetlejša točka slovenskega moškega rokometa ljubljanski Slovan, ki bi se moral z zvenečimi okrepitvami, kadrom, ki ga je zvabil na Kodeljevo, močno okrepljenim vodstvom in selektorjem Urošem Zormanom na klopi, sprehoditi do naslova državnega prvaka. Kot so pred dnevi napovedali, sta osrednja cilja naslov državnih in pokalnih prvakov. Morda pa ravno prebujenje Slovana prebudi še katero sredino, da izdatneje začne vlagati v rokomet, saj v nasprotnem primeru, tudi reprezentanca, v naslednjih letih, ne bo imela igralcev na ravni nosilcev igre slovenske izbrane vrste. Moške in ženske.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

testosteron
23. 08. 2024 17.49
+9
Kolektivni športi v SLO so v zatonu - ker je vse več pijavk prisesano na finance in to brez znanja,referenc,...pa še mlade se prehitro spušča v tujino.
Anion6anion
23. 08. 2024 17.35
+10
Kjer je bobinac zraven vse vodi v propad...
Anion6anion
23. 08. 2024 17.34
+7
Novi projekt Slovan bo kot Krim v zadnjih letih. En kup zvenečih imen, kolektivne igre nikjer , ko so tekme imajo pa konstantno "slab dan".
Dolenjc5
23. 08. 2024 17.17
+8
dokler bodo lahko mladi odhajali v tuje kljube za več denarja greti klop ob minimalnem igranju bo v slovenski ligi tako Koliko mladih rokometašev so vzgojili v Trebnjem Celju in kaj je sedaj. Če pogledate Trimo koliko trebancev je in koliko jih bo igralo prvenstvo žalost saj kupujejo tuje igralce celo za mladinski pogon To se dogaja tudi v drugih klubih in stanje je tako kot je. Generacija ki je igrala na OI se poslavlja in kaj je odzadi praznina. Dobro plačani na zvezi bodo morali krepko razmisliti kaj storiti da bodo še naprej prejemali take plače
dreka?1
23. 08. 2024 18.28
+3
Dolenjc5 v košarki je še slabše,1.SKL na nivoju povprečne rekreacijske lige.
Wolfman
23. 08. 2024 16.43
+4
Kot kođarka in nogomet, podn.
gullit
23. 08. 2024 16.29
+11
Kje so časi, ko so ženske iz Olimpije osvojile pokal ehf, Krim pa 2x ligo prvakov. Olimpije ni več, Krim pa stagnira. Da o moških klubih ne govorim. Vcasih Slovan, Prule v finalu oziroma polfinalu lige prvakov, Celje osvojil ligo prvakov ter bil strah in trepet za vse. Upam da se kdaj vrnejo ti lepi časi.