Drugi športi

Superbike: Van der Mark zmagovalec prve dirke v Franciji

Magny-Cours, 07. 09. 2024 14.51 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V francoskem Magny-Coursu razplet dirkaškega dogajanja kroji predvsem vreme. Dirko, ki so jo zaznamovali številni padci, je slavil Michael van der Mark, drugo mesto je osvojil Alvaro Bautista, na stopničke je stopil še Danilo Petrucci. Alex Lowes, ki je dobil kvalifikacije, je zdrsnil iz vodstva. Z dirkanjem v Franciji pa je že moral predčasno zaključiti vodilni v svetovnem prvenstvu Toprak Razgatlioglu, ki je na petkovem treningu utrpel nevaren padec.

Več videovsebin
  • Alex Lowes s padcem zapravil zmago v Magny-Coursu
    01:31
    Alex Lowes s padcem zapravil zmago v Magny-Coursu
  • Nicolo Bulega in Jonathan Rea končala v pesku
    02:11
    Nicolo Bulega in Jonathan Rea končala v pesku
SBK Francija
SBK Francija FOTO: VOYO
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanski dirkač Alex Lowes je po več kot šestih letih znova osvojil najboljši startni položaj. Konkurenco je ugnal za več kot sedem desetink in po 2331 dneh kvalifikacije zaključil na prvem mestu. To je zanj drugi pole position v karieri, prvega je osvojil v Assnu leta 2018.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub padcu se je Britancu najbolj približal Nicolo Bulega, ki se je še šestič letos prebil v prvo startno vrsto. Tretji čas kvalifikacij je postavil Scott Redding.

Razmere poskrbele za razburljivo prvo dirko 

Najboljšemu na kvalifikacijah Lowesu je prvi krog odlično uspel. Že v uvodnih ovinkih si je priboril lepo prednost in se odpeljal tekmecem. V prvem krogu pa smo videli tudi grd padec Jonathana Rea in Bulege, ki ni uspel izkoristiti odsotnosti Topraka Razgatliogluja, da bi za Turkom zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razmere na stezi v Magny-Coursu so poskrbele za spektakularno dirko. Ker je bil asfalt pred začetkom dirke delno suh, delno pa še vedno moker, so se nekateri dirkači odločili za pnevmatike za suho, drugi za mokro stezo, tretji pa za srednjo različico. Po startu pa je začelo deževati, zato so morali vsi tisti, ki so imeli pnevmatike za suho stezo, v garažo na menjavo motocikla. 

Na menjavo motocikla je odšel tudi Lowes, ki je moral pred postankom v garaži vodstvo predati Garrettu Gerloffu. Po vrnitvi na stezo se je Lowes za drugo mesto boril z Michaelom van der Markom, daleč pred njima pa je v vodstvu pa je v vodstvu vztrajal Gerloff, ki je dirkal z vmesno različico pnevmatike.  To se mu ni izplačalo,  očitno je bila steza vendarle prenamočena, saj je Gerloff izgubil oprijem in končal v pesku, boj za prvo mesto pa prepustil Lowesu in van der Marku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodstvo si je priboril Britanec, vendar ga ni uspel zadržati. Enajst krogom pred koncem je zdrsnil v pesek, zmago pa je podaril van der Marku. Na drugem mestu je končal Alvaro Bautista, ki je po 17. mestu na kvalifikacijah uspel priti na stopničke, na zmagovalni oder pa je stopil še Danilo Petrucci.

V karavani manjka vodilni v svetovnem prvenstvu Razgatlioglu

Dirkaško dogajanje v Magny-Coursu pa poteka v znamenju odsotnosti Topraka Razgatliogluja. Turek je na petkovem popoldanskem treningu med svojim prvim poizkusom hitrega kroga v 14 ovinku zdrsnil s steze, med drsenjem po travi pa je z veliko hitrostjo grdo priletel v ogrado. Zdravniške preiskave so pokazale, da je utrpel udarnine hrbta in pnevmotoraks – uhajanje zraka v prsno votlino. Vodilni v skupnem seštevku bo tako moral preostanek dirkaškega vikenda v Franciji izpustiti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sencina
07. 09. 2024 16.54
Brez turka je vse drugac.