Drugi športi

Prva zlata medalja za mlade slovenske športnike na OFEM-u

Maribor, 28. 07. 2023 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi slovenski športniki pridno dopolnjujejo zbirko medalj na olimpijskem festivalu evropske mladine, ki ga gosti Maribor. Po štirih tekmovalnih dnevih je v le-tej že pet medalj, trem bronastim in eni srebrni pa je judoistka Nika Tomc dodala tudi prvo zlato.

Kaj je OFEM?

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in se ga udeležujejo nacionalni olimpijski komiteji, ki so včlanjeni v EOC. Letošnji festival gosti Maribor, kjer nastopa 2419 mladih športnikov iz 48 držav. Slovenska reprezentanca je pričakovano ena najštevilčnejših na festivalu; sestavlja jo 196 mladih športnikov, ki nastopajo v 11 športnih panogah.

Judoistka celjskega kluba Z'Dežele Sankaku Nika Tomc se je povzpela na najvišjo stopničko kategorije do 57 kilogramov. V izločilnih dvobojih je z ipponom premagala najprej Turkinjo Hilal Akyildiz in nato v četrtfinalu še Izraelko Hili Zakroisky. V polfinalu se je nato pomerila s Portugalko Mario Silveira. V napetem dvoboju je najprej z wazarijem povedla slednja, a je Nika nato z ipponom borbo obrnila sebi v prid. Za zlato medaljo se je pomerila z Nemko Odalis Santiago-Santana in jo tako kot prejšnje tekmice premagala z ipponom. Po štirih uspešnih borbah je tako Tomčeva stopila na najvišjo stopničko v svoji kategoriji in osvojila zlato medaljo, ki je hkrati tudi prva za Slovenijo v vseh disciplinah za slovensko reprezentanco na letošnjem OFEM-u.

Nika Tomc
Nika Tomc FOTO: Rok Rakun

Uspeh četrtega tekmovalnega dne je nato dopolnila še njena klubska kolegica Leila Mazouzi, ki si je v kategoriji do 63 kilogramov priborila bronasto odličje. Mazouzijeva je najprej  v osmini finala premagala Litvanko Varvaro Kuchar, v četrtfinalu je zelo hitro odpravila Francozinjo Emmo Benghezal in se za vstop v finale pomerila s Turkinjo Sinem Oruc. Slednja je na koncu slavila in Leila se je uvrstila v boj za bronasto odličje. Za stopničke se je pomerila z Izraelko Lihi Boaron, proti kateri je po treh minutah borbe povedla s točko wazarija in nato prednost zadržala do izteka dvoboja ter si s tem priborila bronasto kolajno.

Leila Mazouzi
Leila Mazouzi FOTO: Rok Rakun

Že pred medaljama judoistk so mladi slovenski športniki osvojili tri medalje. Kot prvi je Sloveniji medaljo zagotovil metalec kopja Tom Teršek, ki je osvojil bron. Za drugo bronasto medaljo je v disciplini kros poskrbela gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi, za prvo srebrno pa atlet Žan Ogrinc, ki je bil drugi v teku na 800 metrov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voluhar7
28. 07. 2023 11.46
+3
štajerc65
28. 07. 2023 11.45
+0
Manjka podatek koliko gledalcev si ta festival za 1 milijon evrov ogleda? Drugače pa čestitke našim.