Drugi športi

Neverjetni Razgatlioglu do 13. zaporedne zmage

Portimao, 11. 08. 2024 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Toprak Razgatlioglu je na VN Portugalske potrdil absolutno premoč v razredu Superbike. Postal je nov rekorder po številu zaporednih zmag, ki sedaj znaša 13. Turški dirkač je v Portimau slavil pred Nicolom Bulego in Alexom Lowesom.

Toprak Razgatlioglu je znova dokazal, da v razredu Superbike trenutno nima prave konkurence.
Toprak Razgatlioglu je znova dokazal, da v razredu Superbike trenutno nima prave konkurence. FOTO: AP

Toprak Razgatlioglu poraza ne pozna že skoraj štiri mesece, nazadnje ni slavil 20. aprila v Assnu, ko je bil na superpole dirki deveti. To je bila že njegova četrta velika nagrada v nizu, na kateri je dobil vse tri preizkušnje. "Ta dirka je ena najzahtevnejših na koledarju, sploh zaradi vetra. Vedel sem, da v zadnjem sektorju ne bom mogel biti hiter. Zato sem iz sebe moral iztisniti maksimum. Na srečo je zadostovalo," je po 54. zmagi kariere povedal 27-letni Turek. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na nedeljski glavni dirki je tokrat vse do konca moral odgovarjati na napade nepopustljivega Nicola Bulege, sicer njegovega najbližjega zasledovalca v skupnem seštevku. "To je bil eden najzahtevnejših vikendov mojega življenja. V petek sem se počutil slabo, bil sem bolan, ampak nisem obupal. Vsakič, ko sem se usedel na motocikel, sem skušal napredovati. Ekipa je naredila sijajno delo. Vedno je lepo biti na stopničkah," je razplet komentiral Bulega. 

Tik za najboljšima je v cilj pripeljal Alex Lowes, ki je lahko super zadovoljen z nedeljskim razporedom, saj je na stopničkah zaključil že superpole preizkušnjo. "Ni slabo, kajne? To je steza, na kateri zelo uživam. Naš motocikel se tukaj odlično obnese. Veter nam je danes povzročal težave, ampak sem uspel dvakrat končati na stopničkah, kar je odlično. Privoščil sem si določene napake, vendar se po takšnih uvrstitvah nimam pravice pritoževati," je bil po nedeljski glavni dirki zadovoljen Lowes, preden je v tipično britanskem slogu dodal, da je sedaj čas za zasluženo pijačo. 

V skupnem seštevku je Razgatlioglu sedaj pri 365 točkah, kar je 92 več od drugega Bulege. Tretji je Alvaro Bautista z 223. 

Razgatlioglu na superpole dirki hitro postavil svari na svoje mesto

Prvega od desetih krogov superpole dirke je na čelu sklenil Alex Lowes, a ga je Razgatlioglu prehitel kmalu po vstopu v drugega. Turški dirkač je do konca nadaljeval v svojem slogu, razlika se je iz kroga v krog večala in na koncu je lahko slavil že 12. zaporedno zmago, s čimer je izboljšal prejšnji rekord, ki si ga je delil z Alvarom Bautisto in Jonathon Reo. Drugi je bil Danilo Petruci, tretji pa Lowes. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
11. 08. 2024 18.17
+2
Topraku lahko fantje iz BMW-ja dobesedno roko poljubijo, saj bi brez njega Bavarci še naprej tavali v rezultatski temi. Moped je, podobno kot nekoč Honda v MotoGP, v vseh drugih "rokah" popolnoma nekonkurenčen.
goveja župca
11. 08. 2024 16.28
+4
Sam sem bivsi amaterski motorist, pa mi nikoli ni bilo jasno, kje šefi moto ekip dobijo informacije, kdo bi bil dober za GP in kdo za Superbike. Spomnim se Ben Spiesa in Noriyuka Hage. Ben Spies obcasno dominiral v Superbike, tako kot Haga. Kakor se spomnim brez guglanja, je na prvi tekmi na povabilo Yamahe, Haga osvojil tretje mesto. Za Spiesa se ne spomnim. Zdaj pa srcika problema, Toprak je eno sezono dominiral z Yamaho, in dobil samo povabilo tovarniskega mostva za testiranje GP masine. Nic vec kot samo to. Laicno vprasanje, kje se pojavi ta razlika med GP in Superbikerji??? Toprak nedvomno talent, povrhu je se dosti mlad, ne dobi pa prave priloznosti v GP? Hvala z
Motoved
11. 08. 2024 21.17
Ko ne gre več v Moto GP se mnogi dobri dirkači preselijo v razred Superbike. Običajno so uspešni, v preteklosti so nekateri (Biaggi, Bautista,...) postali prvaki. V obratni smeri se spominjam kot najuspešnejšega Troya Baylissa, ki je kot prvak razreda Superbike nastopil z Ducatijem na dirki Moto GP, ker je imel ravno čas in zmagal. Kasneje je tudi služboval v Moto GP, mislim da ob Capirossiju, nekaj časa mu je šlo dobro, potem ne več. Tudi Spiess in Edwards sta bila solidna v Moto GPju, a ne vrhunska.