Drugi športi

Litovec Žala na uvodni etapi Dakarja pokvaril zabavo favoritom, Marčič 71.

Jeddah, 05. 01. 2020 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Nepovabljeni gost' Vaidotas Žala je na uvodni etapi relija Dakar, ki letos premierno poteka v Savdski Arabiji, premagal vso konkurenco med avtomobilisti. Litovec je z minijem premagal favorizirane dirkače, kot so drugi, tretji in četrti po uvodnem dnevu: Stephane Peterhansel, Carlos Sainz in Nasser Al-Attiyah. Med motoristi ni bilo večjih presenečenj, na vrhu je po prvem dnevu eden glavnih favoritov za zmago Toby Price. Simon Marčič 71.

Vaidotas Žala
Vaidotas Žala FOTO: AP

Med motoristi sta oba favorizirana dirkača začela izvrstno. 752-kilometrsko prvo etapo od Jeddaha do Al Wajha je dobil Avstralec Toby Price, pred drugim Rickyjem Brabecom pa si je prevozil le pet sekund prednosti. Price je na vrhu razpredelnice zaključil kljub dvominutni kazni, ki jo je prejel s strani organizatorjev zaradi neupoštevanja navigacije. "Moja navigacija me je izdala po dobrih 15 kilometrih, tako da je bilo vse skupaj čudno. Imel sem srečo, saj sem lahko sledil prahu drugih fantov in jim sledil. Ko odpove navigacija, voziš bolj ali manj na slepo. Ni najboljši začetek, toda reli bo še dolg. Smo v dobri formi, dobro se počutimo na motorju," je po uvodnem dnevu v cilju razlagal Toby Price.  

Simon Marčič je v absolutni konkurenci motoristov zasedel 71. mesto, a z velikim zaostankom (1 ura, 28 minut in 24 sekund). "Etapa je bila zelo lepa, ampak zelo naporna. Mivka te tako ali tako utrudi, toda tu so zraven še kamniti deli, kjer je treba voziti zelo počasi, da ne padeš z motorja. Malo sem potipal teren, danes nisem šel na polno," je v izjavi za 24ur.com po prvi etapi razlagal Marčič.

Če med motoristi nismo videli presenečenj, pa smo že na uvodni etapi dočakali izjemno senzacijo – vse favorizirane dirkače je ugnal nepovabljeni gost – Litovec Vaidotas Žala (Agrorodeo). Ta je dobil prvo etapo med avtomobilisti s časom 3:19,04. Vsi glavni favoriti za zmago so ostali v stiku z Litovcem, ki ga je le malokdo uvrščal med dobitnike za najvišja mesta. Je pa komaj 32-letni dirkač, litovski prvak v reliju, v preteklosti že opozoril nase, saj je lani reli Dakar sklenil na 12. mestu, a tedaj s toyoto. Letos prvič vozi v miniju, za katerega pravi, da mu bistveno bolj ustreza. Drugo mesto je pripadlo Stephanu Peterhanslu (+ 00H 02' 14''), tretje Carlosu Sainzu (+ 00H 02' 50''), četrto pa Toyotinemu vozniku Nasserju Al-Attiyahu (+ 00H 05' 33''). Fernando Alonso (Toyota Gazoo Racing), nekdanji svetovni prvak formule 1, je uvodno etapo sklenil na 11. mestu z dobrimi 15 minutami zaostanka. Žala je sicer prvi dirkač Minija po Mikko Hirvonenu in letu 2016, ki je dobil etapo na Dakarju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.