Drugi športi

Pogačar: Ne bi se branil etapne zmage v rumeni majici, a prvi cilj je biti v rumenem v Parizu

Pariz, 12. 07. 2021 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenskega kolesarskega zvezdnika Tadeja Pogačarja čaka še zadnji teden letošnje izvedbe dirke po Franciji. Od ubranitve lanske zmage čaka zanesljivo vodilnega še nekaj zelo težkih etap, zato Pogačar opozarja, da se nihče v njegovi ekipi ne predaja evforiji, ampak so osredotočeni na glavni cilj – da pride rumen v francosko prestolnico.

 

Danes je na Touru drugi prost dan, kolesarji so zaslužen in zelo potreben počitek dobili v Andori, od koder bodo potem v torek nadaljevali preizkušnjo s prvo od treh zahtevnih pirenejskih etap. "Verjetno bo najtežja 17. etapa, lahko pa se tudi jutri kaj dramatičnega zgodi. Če imaš slab dan, je lahko vsaka etapa že odločilna," je na današnji spletni novinarski konferenci svoje ekipe UAE Emirates dejal Tadej Pogačar. Priznal je, da na drugi prost dan že nekoliko čuti vse, kar se je dogajalo v prvih tednih Toura. Utrujen je, ima nekaj opeklin, zaradi vročine je, tako kot vsi, izčrpan. "Počutim se malo utrujenega, vroče je po vseh teh dneh na soncu. Zadnje dni nisem dobro spal, ker smo tako garali. To je zahtevalo svojo ceno. Danes smo se sprostili, uživali v Andori in ta dan počitka bomo dobro izkoristili," pravi Pogačar. Zaradi velike nadmorske višine (1.800 metrov) sicer niso pretiravali s treningi, opravili so le lažjega.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

O tem, kaj bo v nedeljo v Parizu, pa nosilec rumene majice še noče razmišljati. "Še ves teden dirkanja je pred nami, še trije dnevi v Pirenejih, zanesljivo bomo utrujeni. Na vsaki veliki dirki se nekaj naučim, po eni strani se tudi veselim Pirenejev kot testa za zadnji teden. Do zdaj sem kolesaril bolj obrambno, ker nisem bil v napadalnem načinu, bomo pa videli, kako se bo odvijalo v tem tednu. Kakorkoli se bo obrnilo, bo to dober Tour," pravi Pogačar. Odgovoril je tudi na vprašanje, če na dirki nič ne trpi, ker nekateri tekmeci že z obrazno mimiko pokažejo, kako naporno je kolesarjenje na Touru: "Vsak trpi na drugačen način. Na obrazu jaz tega ne pokažem, nimam nekih grimas, a tudi jaz trpim. Ni videti, da je težko, lahko pa povem, da je."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na letošnji dirki ima za zdaj v rokah vse, kar si lahko želi. Veliko prednost, dobro ekipo, ki odlično nadzoruje tekmece, njen prvi člen pa ne izgublja moči po nepotrebnem. Morda ostaja le še en izziv, da bi kot nosilec rumene majice dobil etapo. A Pogačar ostaja realist: "To ni moja prioriteta. Tu je 150 ljudi, ki želijo dobiti etapo, zato je zelo težko. Branil se je ne bi, ne bom pa slabe volje, če je ne bo. Prvi cilj je biti v rumenem v Parizu. Moji cilji so jasni, da ne izgubim nič proti ostalim, ali pa minimalno." Na vprašanje o Parizu pa je diplomatsko odgovoril: "Vsak dan je bližje, vsak dan je malo lažje in več motivacije. Dan za dnem smo bližje in komaj čakam, da bomo še bližje." Po nedeljski etapi ima Pogačar skupno spet večjo prednost. Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) zaostaja 5:18 minute, tretji Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ima 5:32 minute zaostanka za slovenskim asom, še sekundo več pa zaostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). V torek bo na vrsti prva od treh težkih pirenejskih etap, razgibana 16. preizkušnja od El Pas de la Case do Saint-Gaudensa, dolga 169 km, ki ima štiri kategorizirane vzpone.

Pogačar odgovarjal tudi na vprašanja o dopingu

"Nisem jezen," je dejal vodilni na Touru in dodal, da povsem razume vprašanja o svojih predstavah na dirki, kjer vodi več kot pet minut pred prvim zasledovalcem. Nazadnje je imel tako prednost teden dni pred koncem Toura leta 2000 legendarni Američan Lance Armstrong, ki pa so mu kasneje dokazali zlorabo prepovedanih sredstev. "Vprašanja so neprijetna, saj zgodovina kolesarstva ni bila rožnata. Zato moramo ta vprašanja razumeti. A odgovorov na to nisem pripravil. Veliko raje sedim na kolesu in dirkam. Lahko vam le zagotovim, da prihajam iz dobre družine, kjer so me pošteno vzgojili," je na to temo na spletni novinarski konferenci svoje ekipe dejal 22-letni Slovenec.

Mladi slovenski kolesarski as je še enkrat tudi potrdil, da ne namerava objaviti podrobnosti svojega biološkega potnega lista in krvnih testov. "Če deliš te podatke z javnostjo, to lahko vpliva na taktiko. Tekmici vidijo, kje je tvoj limit in kje si ranljiv," je odločitev pojasnil kolesar iz Klanca pri Komendi. V resnici pa je popolnoma osredotočen le na dirkanje. "Veselim se naslednjih etap v Pirenejih, kjer bom dokazoval svojo formo." Priznal pa je, da je v drugem tednu vozil nekoliko bolj defenzivno in branil prednost, namesto da bi tvegal z napadi. "Previdno. Zadostuje en slab dan. Ne ve se, katera etapa je lahko odločilna," je še dejal kolesar.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky
13. 07. 2021 17.41
+1
Tole s pojtrco in svetice postaja epsko.
BellaCiao
13. 07. 2021 09.29
+4
NA koncu v RUMENI MAJICI = Pogačar! Samo to šteje!
BITINOVINAR
13. 07. 2021 11.33
+3
In če jih imaš kopico še toliko bolje 👍
Uporabnik2066124
13. 07. 2021 08.21
-5
Ineos dirka kot, da bi imeli rumeno majico in jo branili...... V resnici pa s tem pomagajo Pogacarju kot, da bi bili njegovi pomocniki.......... Ineos je zmeraj slovel po odlicni taktiki a letos pa nastopajo kot najvecji amaterji.......... Pa se najslabse jim kaze, ker je Carapaz najslabsi kronometrist med kandidati za prve 3.............Ineos bi moral samo napadati in napadati pa cisto nic drugo....... UAE sploh ni sposoben nadzirati dirke, ko se malo bolj pritisne prakticno vsi odpadejo.............. Jumbo pa je imela na zadnji etapi odlicno taktika samo tega nasi komentatorji na tv niso skapirali....... Zmanjkalo jim je cisto malo samo Vingegaard bi moral napasti v zadnji klanec in narediti razliko pol pa bi ga cakajoci Wout Art potegnil do cilja......... Zal mu to ni uspelo pa se zmagovalca so imeli v Kussu.............. Ocitno nobeden kapetan ni v formi zato bo Pogacar z lahkoto zmagal....... Se pomocnik pri Jumbo Vingegaard bo pred vsemi ostalimi kapetanimi, kar samo pove kako bi bil Rogla dober
SpremeniVzdevek
13. 07. 2021 08.56
+3
Še enkrat, tekmujejo tudi za 2. ali 3. mesto... Jaz res ne razumem, a je to tako težko?
Uporabnik2066124
13. 07. 2021 11.30
-3
Ah res........? A Ineos tako tekmuje za drugo mesto, da vse vlece ob tem pa jim najslabse kaze, saj je Carapaz od vseh najslabsi kronometrist................
mahar123
13. 07. 2021 20.15
+1
Ti pa najprej športne časopise prebereš pol pa tle pametujes🕵️‍♂️
Roko66
12. 07. 2021 21.22
-2
Pogrešam Brajkota,a je ze kaj čivknil,presenečenje pa to...sam prašam...aja letos je že blo..5 ninut fore pa to...
bojer
12. 07. 2021 21.02
-2
V zaveterju.....
starakolesarka
12. 07. 2021 20.46
-3
Ves čas govori o svoji dobri ekipi. V resnici vi tako dobra. Na koncu Ineos vleče Carapaza in vsem ostalin pomaga v hrib.
trn v šesti
12. 07. 2021 21.07
+4
teb tud ni nekaj jasno ane??če ne vrtiš pedala ne prideš nikamor!!se pravi da vsak vleče samega sebe dokler ne omaga ali pa pride tako ali drugače do cilja!!
starakolesarka
12. 07. 2021 21.19
-6
Ne boš verjel, ampak kolesarstvo kar dobro poznam. Sicer ne bi napisala, kar sem.
starakolesarka
12. 07. 2021 21.33
-4
Sicer pa je ekipa UAE na Touru šele na desetem mestu, TJV četrta, Ineos peti, najboljši so Mohoričeva Bahrain. Toliko o super ekipi.
trn v šesti
12. 07. 2021 21.55
+1
ni za videti da bi se kaj dosti spoznala na bicikel!!mogoče sobni!!
mahar123
13. 07. 2021 20.17
franci1972slo
12. 07. 2021 20.46
+0
Dolgčas. Kot bi gledal kvalifikacije formule ena 14 dni skupaj in bi na koncu zmagal tisti s skupnim najboljšim časom, čeprav niti en dan ne bi zmagal in bi se ves čas vozil v koloni. In ja, res je, na kolesarstvo se ne spoznam. Samo komentiram iz oči povprečnega gledalca.
BITINOVINAR
13. 07. 2021 08.36
+1
Pridem, da si moral deliti kaj ti ne paše. Marsikomu kaj ne paše pa na tiste strani niti ne gre.
asdfghjklqwertz
12. 07. 2021 19.12
+1
Roglič je mojster za etapne zmage in pobege, pogačar ravno ne ... Nekako se mi zdi, da Pogačar vsakič deluje v "ozadju", da špara z močmi, ko jih ne rabi ... Če je kdo gledal lanski tour, je videl, da je Roglič proti Pogačarju veliko več bil v ospredju in napadal ...
trn v šesti
12. 07. 2021 19.53
+2
ne sekiraj se tud jaz dolgo nisem razumel zakaj se gre v kolesarstvu!!
blef
12. 07. 2021 20.33
+8
Ne bi rekel. Roglič je lansko leto kontroliral z močno ekipo tour. Pogačar je napadal ....je moral nadoknaditi zaostanek, ki ga je dobil na eni vetrovni etapi.
reike
12. 07. 2021 20.54
+3
Enkrat je rabil pošteno napasti in to je storil na kronometru.
mijam75
12. 07. 2021 19.03
+9
Seveda navijam za Pogačarja, ampak etapne zmage bi morale biti bolj nagrajene z dodatnimi sekundami, ker to je dolgčas, da se vodilni s svojimi pomagači na vsaki etapi pripelje v cilj 5 minut za zmagovalcem.
pojtrarara
12. 07. 2021 20.01
-6
saj so nagrajene... koliko pa bi še ti hotela... že sama zmaga je prestiž, če pa nekdo kalkulira in se raje vozaka zadaj, ker tako računa na skupno zmago, pa sam s tem pokaže koliko si jo res zasluži... veliko jih je lani govorilo o šlepanju za tjv...s temi vožnjami, ki jih gledamo sedaj, ko se na vsaki gorski etapi vozaka zadaj, je pa res potrdil po mojem mnenju, da se je lani šlepal, da se je lahko vozil spredaj... nima ekipe... vse kar je pokazal je ena izredno vesoljska voznja, kjer je solo nabil prednost si več kot 5 min in to iz zaostanka krepkega - solo izničil 6 minut v hrib - ljudje, ki so videli prenose se samo čudijo kako je lahko gonil tisto, brez da bi se enkrat dvignil iz kolesa na noge, še smejal se je v kamero... v glavnem čudno - vesoljsko - spet samo enkrat, da nabije prednost in zdaj se vozaka na njej... gre pač za zmago na koncu... ni važen način spet ne kot lani ne... samo res čudno je kako se trudi dokazati,da si jo res zasluži... ko je lani vozil na drugem mestu cez celo dirko in več pokazal z vožnjo kot pa sedaj...pa talajte minuse... tako je moje mnenje
trn v šesti
12. 07. 2021 20.16
+3
še vedno imaš nos do tal ker je lani premagal rogliča!!tisti ki poznamo ta malga vemo da od kar kolesari je vsaj za en razred boljši od vrstnikov!!pa nehajte zganjat te bedarije o šlepanju!!pol se vsi razen tistega ki vozi prvi se šlepajo problem je pa edino pogi!!ampak samo za vas rogličarje!!
mahar123
12. 07. 2021 20.20
+8
Če hočeš zmagat tour moraš dirkati z glavo
reike
12. 07. 2021 20.55
+5
Točno tako. In TamauPogi je velemojster svojega poklica
Rophton
12. 07. 2021 19.02
-3
pametno Polde pametno
Xyz2023
12. 07. 2021 19.02
+2
Saj ni velikih razlik. Vsi so zelo blizu skupaj. Tisti ki so v konkurenci. Res pa je da so 5 in pol minut zadaj in vsi bodo na kronometru pridelali najmanj minuto, nekateri pa še več za Pogijem. Mislim da je vsem jasno da dirkajo za drugo mesto. Pogi si zmago lahko vzame le sam z napako, padcem ali difektom v naslednjih treh etapah. Kot kaže bo na vseh treh v zadnji tretjini brez ekipe.
riglonas
12. 07. 2021 18.57
+5
trpijo vsi vendar na tem turu izgleda kot da nima resne konkurence
ich123
12. 07. 2021 18.56
-2
Ma ne vem zakaj ampak imam slab občutek se bojim, da bo z njim kot je bilo z Armstrongom!!
marston
12. 07. 2021 18.46
+14
škoda, da ni Primoža. bi bila razlika manjša, pa tour bolj napet
Iqos
12. 07. 2021 18.29
+3
Tour je izgubil čar.
asdfghjklqwertz
12. 07. 2021 19.15
+4
Ni, tako pač je, ko je najbližji zasledovalec zaostaja za par minut. Tako je bilo tudi pri Armstrongu, ko je v enem touru vodil za skoraj 8 minut že pred drugim ... V enem Touru pa sta na zadnji dan v kronometru bila z Ullrichom bitko v sekundah, ko je Armstrong bil spredaj samo dobrih 20 sekund ... bolj kot ne je Armstronga takrat rešilo, da je Ullrich padel na mokri cesti.
pojtrarara
12. 07. 2021 20.05
-4
ni težava razlika, če je nekdo toliko res boljši in deklasira vse v vsaki etapi... tu bode v oči tista vesoljska etapa 3.7. tisto kolesarjenje solo in izničenje razlike 6 minut - tako je namreč dobil on to prednost... samo v eni etapi... ne v večih s konstantno res izjemno prevlado... tisto je tako sumljivo vsakemu laiku, samo eni pač nočejo videti... ampak za zmago gre... in ekipa je vedela po petku,da uae bo morala sama loviti vse ubežnike, tega ne bodo zmogli, dirka je bila še dolga in so vžgali podobno taktiko kot lani v zadnjem kronotu očitno in smo dobili še eno vesoljsko predstavo in na prednosti iz te se vozaka že cel čas...
mahar123
12. 07. 2021 20.22
+6
blef
12. 07. 2021 20.31
-3
Zeljenski
12. 07. 2021 20.50
+5
Ne joči pojtrarara, tvoje kvazi znanje nas že dolgočasi
Bratje Slovani
12. 07. 2021 18.26
+4
Vsakih 5 minut prav pride.