Drugi športi

Pistorius dokončno brez Pekinga

Cape Town, 18. 07. 2008 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nacionalni olimpijski komite Oscarja Pistoriusa ni izbral v štafeto JAR v teku 4x400 metrov.

Potem ko je južnoafriški atlet invalid Oscar Pistorius, ki si je dolgo prizadeval za nastop na olimpijskih igrah (8.–24. avgust), ostal brez možnosti za OI v Pekingu, ker ni izpolnil norme, je zdaj v vodo padla še rezervna rešitev.

Oscar Pistorius ne bo nastopil na olimpijadi.
Oscar Pistorius ne bo nastopil na olimpijadi. FOTO: Reuters

Pistorius je po mesecih boja z Mednarodno atletsko zvezo (IAAF), Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) in po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče (CAS) prišel do točke, ko je dobil pravico, da si skuša zagotoviti nastop na OI med neinvalidnimi športniki. Toda za enega najboljših tekačev invalidov in uspešnega udeleženca paraolimpijskih iger v Atenah 2004 je ta pravna zmaga pomenila le možnost, da se v kvalifikacijah poteguje za vstop v atletsko reprezentanco svoje države.

V posamičnih kvalifikacijah v njegovi disciplini, teku na 400 metrov, mu ni uspelo, zadnje upanje pa je bila možnost imenovanja v štafetno zasedbo. Toda v ekipi JAR bodo po današnji odločitvi atletskega vodstva štirje drugi tekači, ki so v kvalifikacijah dosegali boljše čase, Pistoriusa pa ni niti na seznamu rezerv.

Pistorius, ki so mu kmalu po rojstvu amputirali obe nogi in tekmuje s pomočjo posebnih karbonskih protez, je pred dvema dnevoma na mitingu v Luzernu s časom 46,25 dosegel osebni rekord, a vseeno zaostal za normo za uvrstitev na OI (45,55).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.