Drugi športi

VIDEO: Priprli 500 protestnikov

Lhasa, 21. 06. 2008 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri mesece po hudih neredih je olimpijska bakla vendarle prišla tudi na ozemlje Tibeta, nepalska policija pa je priprla 500 protikitajskih protestnikov.

Olimpijska bakla je prispela tudi v Tibet.
Olimpijska bakla je prispela tudi v Tibet. FOTO: Reuters

V sobotnih jutranjih urah so jo nesli skozi Lhaso, njena pot pa je potekala ob izjemnih varnostnih ukrepih, ko tudi turistom ni bil dovoljen vstop v mesto. Celotna pot prek ozemlja Tibeta je bila sprva načrtovana, da bo opravljena v treh dneh, a se je nato lokalna uprava odločila, da predvideni čas omejijo zgolj na en dan.

Pot je tako potekala iz Norbulingke, nekdanje poletne rezidence Dalaj Lame, in končala pred palačo Topala, prav tako nekdanje rezidence Dalaj Lame. Prva oseba, ki je baklo nosila, je bil 75-letni tibetanski alpinist Gonpo, ki je zaželel Pekingu srečo. Baklo je nato prevzel Li Suzhi, uslužbenec vojne bolnice v Lhasi, medtem ko je kot zadnji baklo prevzel slavni tibetanski pevec Caidan Zhuoma.

Celotno območje je bilo zaprto za vse, ki niso imeli posebne akreditacije, paravojaške enote kitajske policije pa so budno opazovale dogajanje. Veliko domačinov je bilo prisiljenih ostati doma, trgovine ob poti olimpijskega ognja pa so bile zaprte. Slovesnost bi morala trajati tri ure, a je bila brez obrazložitve skrajšana na dve uri.

Človekoljubne organizacije so natančno zrežirano slovesnost ob prihodu olimpijskega ognja v Lhaso obsodile kot provokacijo, aktivisti za osvoboditev Tibeta pa so poudarili, da bi morali prihod ognja v tibetansko prestolnico zaradi marčevskih nemirov odpovedati.

Še pred tem so kitajske oblasti v petek izpustile 1157 ljudi, ki so bili vpleteni v nemire, da bi tako zmanjšale napetosti pred prihodom olimpijskega ognja v Lhaso. Izpuščeni posamezniki so bili zaprti zaradi manjših prekrškov, povezanih z marčevskimi nemiri. Obenem so sodišča v Tibetu v četrtek in petek izrekla kazni 12 ljudem, vpletenim v nemire. Doslej je bilo zaradi nemirov obsojenih 42 ljudi, še 116 pa jih je priprtih in čaka na sojenje.

Nepalska policija je danes v prestolnici Katmandu razgnala protikitajske protestnike in jih več kot 500 priprla. Protestniki so izražali nestrinjanje s prihodom olimpijskega ognja v Tibet in organizacijo olimpijskih iger v Peking, na protestih pa so vzklikali slogane v podporo svobodnemu Tibetu. Policija je napovedala, da bo pridržane protestnike izpustila še danes.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.