Drugi športi

Ob izteku mladinskega staža deveti na svetu

Glasgow, 06. 08. 2023 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kolesar novomeške Adrie Mobil Žak Eržen je cestno dirko na svetovnem prvenstvu v Glasgowu končal na 9. mestu. Glede na našo formo in pripravljenost smo zagotovo pričakovali nekaj več, je bil po dirki razočaran Novomeščan.

V slovenski reprezentanci so veliko pričakovali od moškega dela mladinske kolesarske zasedbe, saj se je zelo nadarjena ekipa že nekajkrat v letošnji sezoni izkazala na dirkah Pokala narodov. Med mladinkami tako visokih ciljev zagotovo ni bilo, saj imajo kolesarke prek leta precej manj stika s konkurentkami kot mladinci. Obe mladinski dirki pa sta za uvod potrdili namigovanja, da bo predvsem na zahtevnih krogih v Glasgowu prej kot ne šlo za nastop na ravni izjemno zahtevnega kriterija. 

Žak  je cestno dirko svetovnega prvenstva končal na 9. mestu.
Žak je cestno dirko svetovnega prvenstva končal na 9. mestu. FOTO: Kolesarska zveza Slovenije

Zasedba petih slovenskih fantov je prvi udarec prejela, ko je padel Jaka Marolt, ki v nadaljevanju ni več uspel ujeti priključka z najboljšimi. To so vseskozi poskušali Jakob Omrzel, Erazem Valjavec in predvsem prvi slovenski adut Žak Eržen. Tudi oni pa so navkljub dobremu sodelovanju zamudili odločilni trenutek dirke, ko je v ospredje prišla skupina kolesarjev, ki je na koncu odločala o medaljah. Žak Eržen, ki je zadnjič nastopil na cestnem svetovnem prvenstvu med mladinci, je s svojo značilno vztrajnostjo na koncu v svoj prid odločil sprint skupine 22 kolesarjev in končal svetovno prvenstvo na 9. mestu: "Za nami je res zahtevna dirka. Glede na našo formo in pripravljenost smo zagotovo pričakovali nekaj več, ampak ni se nam vse izšlo, kot smo si želeli. Še posebej mi je hudo, ker se mi zdi, da je bila to trasa po mojem okusu. Ko smo izgubili dva kolesarja, smo bili precej prikrajšani. Žal tudi nekatere druge reprezentance niso pokazale interesa, da bi se priključili vodilnim kolesarjem. Ne vem zakaj, ampak tako je bilo." 

 Zanimivo je, da je bil morda Eržen še najmanj razočaran med vsemi kolesarji mladinske vrste, kjer močnega razočaranja predvsem ni skrival Valjavec, ki bo novo priložnost med mladinci imel še naslednje leto.

Padec, tehnične težave in debi Pestotnikove

V konkurenci mladink so vsi upi po dobri uvrstitvi ugasnili že v uvodnem kilometru, ko je ob rahlem trku z eno od kolesark kolo poškodovala Neža Zupanič. Kočevka je nato imela tehnične težave še z rezervnim kolesom in dirke ni končala. Sara Pestotnik je svoj debi na tako velikem tekmovanju končala v spodnjem delu uvrščenih: "Vsekakor sem pričakovala več. Že na začetku pa me je presenetilo, da se je začelo na polno že od prvega metra in nisem bila zraven. Nato sem še padla in res ni nič šlo, kot sem si želela in si predvsem predstavljala. Upam, da bo čez leto dni bolje. Bom naredila vse, da bo tako."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koprivnik
06. 08. 2023 16.11
+0
Vrstniki ga kličejo dopingiranček, samo tolk... še en biser slovenskega kolesarstva.
LuxVeritas
07. 08. 2023 08.35
+0
predvsem tisti, ki so mu fous. ve pa se kako je v kolesarstvu dokler te ne dobijo se "ne" dopingiras.