Drugi športi

Najmočnejši Slovenec ponovno postal Matjaž Belšak

Logatec, 23. 06. 2023 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na poligonu varne vožnje v Logatcu se je pretekli vikend odvilo tekmovanje Najmočnejši Slovenec, v katerem se je v boju za laskavi naziv pomerilo 11 domačih tekmovalcev, tekmovanju pa se je pridružil tudi gost iz Avstrije. Zvok brnečih motorjev in vonj po bencinu sta risala adrenalinsko kuliso, na kateri so se najmočnejši Slovenci spopadli v šestih disciplinah in znova pokazali, zakaj ta novodobni šport nobenega gledalca ne pusti ravnodušnega.

V šestih disciplinah, ki so se razvrstile čez dan in so od tekmovalcev zahtevale maksimalno moč, hitrost, vzdržljivost, odlično tekmovalno tehniko ter nadčloveško vztrajnost, so se pomerili Gal Pevec, Tilen Jeršin, Rok Kar, Tim Drenovec, Niko Cartl, Simon Jeraj, Samo Sommeregger, Matic Smrtnik, Andraž Zupančič, Gašper Širovnik in Matjaž Belšak ter avstrijski tekmovalec Manuel Comper.

Tekmovanje Najmočnejši Slovenec 2023
Tekmovanje Najmočnejši Slovenec 2023 FOTO: Cheelot Creative Visuals

V prvi disciplini so tekmovalci morali v čim krajšem času Hubatov tovornjak povleči čez 20 metrov, če jim ni uspelo premagati celotne dolžine v 60 sekundah, pa je o končni razvrstitvi v discipline odločala dolžina, na kateri je sodnik odpiskal konec tekmovalne minute. V vlečenju tovornjaka je slavil večkratni prvak in favorit tekmovanja Belšak s časom 24,94 sekunde.  Sledil mu je prav tako izkušeni Comper, ki vleko dokončal v 29,78 sekunde, tretje mesto pa si je s še vedno odličnim časom 30,59 sekunde zagotovil Cartl. 

Tilen Jeršin med vlečenjem tovornjaka
Tilen Jeršin med vlečenjem tovornjaka FOTO: Cheelot Creative Visuals

Pri drugi disciplini so morali tekmovalci v eni minuti čim večkrat s tal dvigniti avtomobil, ki je bil postavljen na železno ogrodje. Na prvo mesto se je s 15 dvigi črnega Mustanga ponovno zavihtel Belšak, ki na Golem Brdu nad Medvodami v lastnem Belšak Power Gymu prenaša tekmovalno znanje tudi na mlajše tekmovalce. Na drugem mestu je s 14 dvigi odlično pripravljenost pokazal Drenovec, ki se je na zmagovalni oder uvrstil že na lanskem tekmovanju, tretje mesto v discipline pa je s 13 dvigi zasedel novinec Širovnik, ki je tekmovalne discipline prvič spoznal šele v zadnjih nekaj tednih pred tekmovanjem. Simon Jeraj pa je z 12 dvigi prav tako presenetil in postavil normo za druge tekmovalce v tej disciplini. 

Simon Jeraj dviguje Mustanga
Simon Jeraj dviguje Mustanga FOTO: Cheelot Creative Visuals

Tretja disciplina je bila poligon dvigovanja bremen nad glavo. Za v celoti opravljeno vajo so morali nad glavo opraviti osem dvigov v 75 sekundah: en dvig dveh 30-kilogramskih, en dvig dveh 40-kilogramskih ročk, en dvig 60-kilogramske vreče, dva dviga 85-kilogramskega soda, en dvig 100-kilogramskega soda in dva dviga 120-kilogramskega t. i. drva. Z izjemnim časom in kar dvema dvigoma zadnjega bremena je ponovno slavil Belšak, ki je v svoji mednarodni tekmovalni karieri postavil tudi dva svetovna rekorda v dvigu ročke nad glavo. Sledil mu je Cartl, ki je zadnje breme uspel dvigniti enkrat, tretje mesto pa je zasedel Comper, ki je disciplino končal z uspešnim dvigom najtežjega soda, hlod pa je bil zanj tokrat pretežak. 

Niko Cartl je enkrat uspešno dvignil 'hlod' nad glavo
Niko Cartl je enkrat uspešno dvignil 'hlod' nad glavo FOTO: Cheelot Creative Visuals

V četrti disciplini so tekmovalci testirali moč prijema, saj so morali v izravnani pokončni drži v zraku čim dlje neprekinjeno obdržati breme s skupno težo 265 kilogramov. Svojo nadvlado je ponovno dokazal Belšak, ki je zdržal 63,66 sekunde, sledil pa mu je mladi Pevec, ki je z odličnim časom 60,88 sekunde na svoji prvi tekmi dokazal, da kljub rosnim 17 letom lahko konkretno pomeša štrene drugim tekmovalcem. Na tretje mesto se je z le nekoliko krajšim časom (58,69 sekunde) zavihtel Jeraj, ki je že na lanskem tekmovanju pokazal, da bo drugim tekmovalcem hud trn v peti. 

Gašper Širovnik
Gašper Širovnik FOTO: Cheelot Creative Visuals

Peta disciplina se je odvila v parih po turnirskem sistemu tekmovanja na izpadanje. Dva tekmovalca sta se znotraj z vrvjo zarisanega kroga v gladiatorskem slogu spopadla v rinjenju hloda in tisti tekmovalec, ki je vrv prestopil ali izpustil hlod, je dvoboj izgubil. V tej disciplini prvikrat ni slavil domači favorit, ki ga je v tekmovalnem paru izločil Avstrijec, temveč si je zmago zagotovil Cartl. Na drugo mesto se je zasidral Comper, tretje mesto pa si je priboril Drenovec. 

Tekmovanje Najmočnejši Slovenec 2023
Tekmovanje Najmočnejši Slovenec 2023 FOTO: Cheelot Creative Visuals

Zadnja disciplina pa je bila t. i. Conanovo kolo in je od tekmovalcev zahtevala, da težko železno ogrodje, ki je bilo dodatno obteženo še s štirimi simpatičnimi dekleti, okrog osi zavrtijo čim večkrat oziroma ga prenesejo čim dlje. Svojo absolutno zmago je z zmago še v peti disciplini s tremi krogi potrdil Belšak, sledil mu je Drenovec s tretjino kroga manj, na tretjem mestu pa se je ponovno dokazal Jeraj, ki se je ustavil pri približno četrt kroga manj kot Drenovec.

Tim Drenovec je v Conanovem kolesu zasedel drugo mesto
Tim Drenovec je v Conanovem kolesu zasedel drugo mesto FOTO: Cheelot Creative Visuals

V končni razvrstitvi je slavil Matjaž Belšak, ki je v preteklosti stal že na največjih svetovnih odrih "strongman" športa. Sledil mu je avstrijski predstavnik Manuel Comper, ki je tekmoval zunaj razvrstitve za naslov državnega prvaka, od Slovencev pa Niko Cartel in Tim Drenovec, ki sta sicer imela isto točk, a je Cartl zaradi zmage v rinjenju s hlodom stopil na drugo najvišjo stopničko, Drenovec pa se je moral zadovoljiti s končnim tretjim mestom.

Končna razvrstitev za najmočnejšega Slovenca 2023:

1. Matjaž Belšak ... 9 točk

2. Niko Cartl ... 26 točk

3. Tim Drenovec ... 26 točk

4. Gašper Širovnik ... 28 točk

5. Simon Jeraj ... 33 točk

6. Gal Pevec ... 35 točk

7. Andraž Župančič ... 47 točk

8. Tilen Jeršin ... 57 točk

9. Samo Sommeregger ... 62 točk

10. Matic Smrtnik ... 63 točk

11. Rok Kar ... 63 točk

*Manuel Comper (Avstrija) ... 23 točk

Tekmovanje Najmočnejši Slovenec 2023
Tekmovanje Najmočnejši Slovenec 2023 FOTO: Cheelot Creative Visuals

Belšak, ki je v lanskem letu uspešno debitiral tudi v mešanih borilnih veščinah, je svojo ponovno zmago pospremil z izjavo: "Forma sicer ni več taka kot v mojih najbolj uspešnih tekmovalnih letih, a je očitno še dovolj dobra za najvišje mesto na slovenskih stopničkah. Poleg tekmovalnega uspeha sem zelo vesel, da smo s pomočjo partnerjev, pomočnikov, tekmovalnega osebja in tekmovalcev lahko takemu velikem številu ljudi predstavili odlično tekmovanje v športu moči!"

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jani.
23. 06. 2023 17.15
Bravo vsem, najbolj pa seveda Matjažu!