Drugi športi

Najboljša uvrstitev Marčiča v karieri, Alonso delal 'premete' prek sipin

Šubajtah, 15. 01. 2020 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deseto etapo relija Dakar od Haradha do Šubajtaha so organizatorji v Savdski Arabiji zaradi peščenega viharja skrajšali, na večinoma sipinski etapi pa se je odlično znašel slovenski predstavnik Simon Marčič. Ta je z drugim mestom v svojem razredu (21. med motoristi) dosegel uspeh kariere, manj pa se je po etapi smejalo španskemu zvezdniku Fernandu Alonsu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Maratonsko etapo relija Dakar skrajšal peščeni vihar
    01:56
    Iz 24UR: Maratonsko etapo relija Dakar skrajšal peščeni vihar
  • Vrhunci desete etape relija Dakar in nesreča Fernanda Alonsa
    01:30
    Vrhunci desete etape relija Dakar in nesreča Fernanda Alonsa

Nekdanji svetovni prvak formule 1 Fernando Alonso je po prvem kilometru desete etape, ki je dirkače popeljala od Haradha do Šubajtaha, prehitro zapeljal na sipino in se s svojo toyoto večkrat prevrnil. Kljub temu da je s sovoznikom, legendarnim "dakaristom" Marcom Como, pristal na kolesih in nadaljeval vožnjo, je v etapi izgubil več kot eno uro in v cilj pripeljal brez sprednjega vetrobranskega stekla.

Sipinska etapa je bila pisana na kožo edinemu slovenskemu predstavniku Simonu Marčiču, ki ni razočaral. Zasedel je drugo mesto v svojem razredu "originals" in bil med motoristi izvrsten 21., kar sta njegovi najboljši uvrstitvi v karieri. Dirkači so sicer prevozili veliko manj od napovedanih 608 kilometrov, etapo so namreč prekinili zaradi peščenega viharja. V razredu motoristov je zmago slavil Katalonec Joan Barreda Bort, med avtomobilisti pa je bil spet najboljši vodilni Španec in dvakratni zmagovalec Dakarja Carlos Sainz.

Simon Marčič (na fotografiji) se je v Savdski Arabiji razveselil uspeha kariere.
Simon Marčič (na fotografiji) se je v Savdski Arabiji razveselil uspeha kariere. FOTO: Denis Janežič

Al-Atijah zaradi težav z navigacijo še dodatno zaostal
Španski veteran med avtomobilisti in Američan Ricky Brabec med motoristi sta po deseti etapi zadržala vodstvo v skupnem seštevku. Sainz je bil zmagovalec etape, potem ko je imel njegov največji tekmec Katarec Naser Al-Atijah težave z navigacijo. Sainz ima tako dve etapi pred koncem dirke 18:10 minute prednosti pred Al-Atijahom, tretji je Francoz Stephane Peterhansel, 13-kratni zmagovalec relija Dakar (sedemkrat med avtomobilisti in šestkrat med motoristi), ki za vodilnim zaostaja za 18:26 minute.

Tudi Brabec je med motoristi povečal prednost; po današnjem drugem mestu v deseti etapi ima v skupni razvrstitvi pred Čilencem Pablom Quintanillo na drugem mestu 25 minut naskoka, tretji je sredin zmagovalec Barreda Bort, ki zaostaja 27 minut. Edini slovenski tekmovalec na Dakarju Marčič je skupno na 55. mestu. Četrtkova predzadnja etapa bo dolga 744 kilometrov med Šubajtahom in Haradhom.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
15. 01. 2020 18.37
+1
Kje pa je Puscavski lisjak?
Tretja Švica
16. 01. 2020 17.59
+2
DeBill
15. 01. 2020 14.42
-7
sej to ni dirkanje, čista šarada
majsta
15. 01. 2020 14.40
+11
Bravo Marča !